Brandenburg (eriüksus): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
37. rida: 37. rida:
* [http://www.bundesarchiv.de/oeffentlichkeitsarbeit/bilder_dokumente/00863/index.html.de "Die Brandenburger" – Kommandotruppe und Frontverband]- Bundesarchiv
* [http://www.bundesarchiv.de/oeffentlichkeitsarbeit/bilder_dokumente/00863/index.html.de "Die Brandenburger" – Kommandotruppe und Frontverband]- Bundesarchiv


[[Kategooria:Kolmas Riik]]


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 20. august 2017, kell 16:24

Brandenburgi diviisi käetähis

Brandenburg (inglise k. The brandenburgers, saksa k. die Brandenburger) on Saksamaa sõjalise eriüksuse nimetus Teise maailmasõja ajal.

Rügiment Brandenburg kasvas välja Abwehr’i 2. osakonnast ning seda kasutati luure-diversioonialase eriüksusena. Algselt koosnes see Saksamaale tagasi pöördunud sakslastest, kes oskasid oma kunagise asukohamaa keeli(võõrkeeli).

Üksuse eeskuju

I maailmasõja ajal kasutas kindral Paul von Lettow-Vorbeck Ida-Aafrikas liitlaste koloniaalvägede vastu sissisõja taktikat. Tema alluvuses teenuis hauptmann Theodor von Hippel, kes hakkas pärast sõda seda taktikat väärtustama.

Hippeli visioon sarnanes Suurbritannia Special Air Service'i moodustaja David Stirlingi omaga. Selle järgi tuli moodustada kohaliku keele oskajatest üksused, et saata need vaenlase tagalasse sabotaažiga tegelema. Reichswehrile Hippeli ideed ei meeldinud, sest traditsionalistidest preisi ohvitserid arvasid, et see ei sobi kokku sõjapidamise reeglitega. Hippeli ideed meeldisid Wilhelm Canarisele, kes võttis ta tööle Abwehri 2. osakonda.

Pataljon Ebbinghaus – Poola

Esialgu formeeriti Poolast pärit hästi poola keelt valdavatest sakslastest pataljon Ebbinghaus, mis allus Wehrmacht'ile. command. Poola ründamise ajal tekitasid pataljoni liikmed vaenlase tagalas segadust, võtsid tähtsaid raudteesõlmpunkte ja sildu oma kontrolli alla ning takistasid strateegiliste punktide õhkulaskmist. Pärast sõjakäiku saadeti üksus laiali.

Abwehri alluvuses – Brandenburg

Canaris käskis Hippelil moodustada pataljon Ebbinghausile sarnanev üksus. Hippel moodustas 25. oktoobril 1939 üksuse Lehr und Bau Kompanie z.b.V. 800 (Õppe- ja ehituskompanii nr. 800).

Üksuse kasarmud asuseid Stendalis Brandenburgis ning väljaõpe toimus Friedenthalis (Oranienburg). Üksusele lisandus uusi liikmeid ning 15. detsembril 1939 laiendati kompanii pataljoniks nimega Bataillon Brandenburg (Brandenburgi pataljon). Pataljoni liikeid hakati kutsuma brandenburglasteks (die Brandenburger).

Pataljoni koosseisus oli neli kompaniid, mis formeeriti teatavaid piirkondi silmas pidades. Patlajoni koosseisus olid ka mootorratturite ja langevarjurite rühm.

  • 1. kompanii (Baden bei Wien) – mehed balti/vene aladelt
  • 2. kompanii (Brandenburg an der Havel) – mehed, kes olid elanud ingliskeelsetes piirkondades ja Põhja-Aafrikas
  • 3. kompanii (Bad Münstereifel) – sudeedisakslased / Jugoslaaviast pärit mehed
  • 4. kompanii (Alam-Reini piirkond) – Poolast pärit sakslased

Juhid

  • 10.10.1939–12.10.1940 kapten dr. Theodor von Hippel
  • 12.10.1940-1940. oktoobri lõpp major Hubertus von Aulock
  • 30.11.1940–12.02.1943 kolonelleitnant Paul Haehling von Lanzenauer
  • 12.02.1943–10.04.1944 kindralmajor Alexander von Pfuhlstein
  • 10.04.1944–20.10.1944 kindralleitnant Friedrich Kühlwein
  • 20.10.1944–10.05.1945 kindralmajaor Hermann Schulte-Heuthaus[1]

Kirjandus

Välislink

  • Westwell, Ian. "Brandenburgers – The Third Reich's Special Forces".
  • "Die Brandenburger" – Kommandotruppe und Frontverband- Bundesarchiv


Viited