Jaan Puhvel: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
11. rida: 11. rida:
Jaan Puhvel on tegelenud [[võrdlev mütoloogia|võrdleva mütoloogiaga]].
Jaan Puhvel on tegelenud [[võrdlev mütoloogia|võrdleva mütoloogiaga]].


Ta on tuntud tänu oma [[hetiidi keel|hetiidi]] [[etümoloogia|etümoloogilisele]] [[sõnaraamat]]ule. Aastal 2011 jõudis sõnaraamat kaheksanda köiteni (PA). Alates 2001. aastal ilmunud 5. köitest täiendab projekt Chicago hetiidi keele sõnaraamatut, mis algas 1980. aastal tähega L ning katab praeguseks ka tähed M, N, P, S. Kahe projekti peale kokku puuduvad seega veel tähed R, T ja Z.
Ta on tuntud tänu oma [[hetiidi keel]]e [[etümoloogia|etümoloogilisele]] [[sõnaraamat]]ule. Aastal 2013 jõudis sõnaraamat üheksanda köiteni (PE, PI, PU). Alates 2001. aastal ilmunud 5. köitest täiendab projekt Chicago hetiidi keele sõnaraamatut, mis algas 1980. aastal tähega L ning katab praeguseks ka tähed M, N, P, S. Kahe projekti peale kokku puuduvad seega veel tähed R, T ja Z.


Praegu on Jaan Puhvel [[California Ülikool Los Angeleses|California Los Angelese Ülikooli]] klassikalise filoloogia ja indoeuroopa mütoloogia emeriitprofessor.
Praegu on Jaan Puhvel [[California Ülikool Los Angeleses|California Los Angelese Ülikooli]] klassikalise filoloogia ja indoeuroopa mütoloogia emeriitprofessor.

Redaktsioon: 27. juuli 2017, kell 13:12

Jaan Puhvel (sündinud 24. jaanuaril 1932 Tallinnas) on Eesti päritolu Ameerika Ühendriikide keeleteadlane ja mütoloogiauurija.

Elukäik ja haridus

Jaan Puhvel lõpetas Tallinnas Jakob Westholmi Gümnaasiumi esimese klassi, ent asus seejärel õppima Aegviidu algkooli, kuna tema vanemad olid nõukogude okupatsiooni esimesel aastal läinud maale elama.[1] Hiljem õppis ta taas Westholmi Gümnaasiumis, läbides seal loodud klassikaharus viienda ja pool kuuendat klassi. 1944. aasta aprillis suundus ta koos vanematega Soome, sama aasta sügisel edasi Rootsi.[1]

1949. aastal lõpetas ta Rootsis gümnaasiumi, samal aastal kolis perekond Kanadasse.[1] Jaan Puhvel asus õppima Montréalis McGilli ülikoolis, valides erialaks ladina ja prantsuse keele ning õppides juurde ka vanakreeka keelt.[1] Ta lõpetas ülikooli 1951. aastal ja kaitses magistrikraadi võrdleva keeleteaduse alal 1952. aastal. Siis suundus ta Kanada stipendiumi toel aastaks õppima Harvardi ülikooli, kus ta valiti seejärel kolmeks aastaks fellow'ks.[1] 1954–1955 täiendas ta end ka Pariisis ja Uppsalas. Pariisis olid tema õpetajad teiste hulgas Émile Benveniste, Georges Dumézil, Pierre Chantraine, Michel Lejeune ja Alfred Ernout.[1]

1959. aastal kaitses ta Harvardi ülikoolis filosoofiadoktori kraadi võrdleva keeleteaduse alal väitekirjaga larüngaalteooria rakendamisest indoeuroopa morfoloogias. See on ilmunud ka eraldi raamatuna ("Laryngeals and the Indo-European verb", Berkeley and Los Angeles, 1960).

Teadustegevus

Jaan Puhvel on tegelenud võrdleva mütoloogiaga.

Ta on tuntud tänu oma hetiidi keele etümoloogilisele sõnaraamatule. Aastal 2013 jõudis sõnaraamat üheksanda köiteni (PE, PI, PU). Alates 2001. aastal ilmunud 5. köitest täiendab projekt Chicago hetiidi keele sõnaraamatut, mis algas 1980. aastal tähega L ning katab praeguseks ka tähed M, N, P, S. Kahe projekti peale kokku puuduvad seega veel tähed R, T ja Z.

Praegu on Jaan Puhvel California Los Angelese Ülikooli klassikalise filoloogia ja indoeuroopa mütoloogia emeriitprofessor.

Tunnustused

Isiklikku

Jaan Puhveli isa oli õppinud maamõõtmist Pihkva maamõõdukoolis ning metsandust Tartu Ülikoolis, ta töötas alguses metsaülemana, 1932–1940 põllutööministeeriumis katastriameti juhatajana. Maamõõtjana tegutses ta ka paguluses.[1]

Jaan Puhveli vend on kirjandusteadlane Martin Puhvel.

Jaan Puhveli abikaasa on mikrobioloog Madli Puhvel, kes on tõlkinud inglise keelde Tõnu Õnnepalu teose "Piiririik" ning avaldanud Lydia Koidulat käsitleva raamatu "Symbol of dawn: the life and times of the 19th-century Estonian poet Lydia Koidula" (1995, 2. trükk 1999).

Publikatsioonid

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 "Filoloogi tee – Westholmi koolipoisist Harvardi doktoriks. Prof. Jaan Puhveli intervjuu ajakirjale "Keel ja Kirjandus"." Keel ja Kirjandus 4, 1992, lk 229–233
  2. Tartu Ülikooli audoktorid (alates aastast 1982)
  3. Audoktorid: Jaan Puhvel

Välislingid