Nooremallohvitser: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
PResümee puudub
15. rida: 15. rida:
*[[vanemmaat]]
*[[vanemmaat]]


Nooremallohvitserid on tavaliselt [[jaoülem]]ad, reserv[[rühmavanem]]ad või spetsialistid. Kaadriüksustes võivad olla ka jaoülema asetäitjad ja [[lahingpaar]]i vanemad.
Nooremallohvitserid on tavaliselt [[jaoülem]]ad, reserv[[rühmavanem]]ad või spetsialistid. Kaadriüksustes võivad olla ka jaoülema asetäitjad ja [[Lahingupaar|lahingupaari]] vanemad.


=== Väljaõpe ===
=== Väljaõpe ===
25. rida: 25. rida:
#spetsialiseerivast (laskur-[[jalavägi]], [[logistika]], [[tankitõrje]], [[miinipilduja]], [[lahinguluure]], [[sidevägi]], [[suurtükivägi]], [[pioneerivägi]], [[õhutõrje]], [[meditsiiniteenistus]], meediasõdur) erialaosast – '''NAEK'''.
#spetsialiseerivast (laskur-[[jalavägi]], [[logistika]], [[tankitõrje]], [[miinipilduja]], [[lahinguluure]], [[sidevägi]], [[suurtükivägi]], [[pioneerivägi]], [[õhutõrje]], [[meditsiiniteenistus]], meediasõdur) erialaosast – '''NAEK'''.


Kursuse edukalt lõpetanutele omistatakse nooremseersandi auaste ja kursuse riidest lõpumärk (nn [[Lahingukool]]i märk) välivormile. NAK-i lõpumärki on sageli tavaks vormil edasi kanda ka peale [[vanemallohvitser]]iks või [[ohvitser]]iks saamist. Kursuse ebarahuldavalt läbinutele võidakse omistada [[kapral]]i auaste. Peale puudulikuks osutunud eksami sooritamist on võimalus saada nooremseersandiks.
Kursuse edukalt lõpetanutele omistatakse nooremseersandi auaste ja kursuse riidest lõpumärk (nn [[Lahingukool]]i märk) välivormile. NAK-i lõpumärki on sageli tavaks vormil edasi kanda ka pärast [[vanemallohvitser]]iks või [[ohvitser]]iks saamist. Kursuse ebarahuldavalt läbinutele võidakse anda [[kapral]]i auaste. Pärast eksami sooritamist on võimalus saada nooremseersandiks.


=== Ajalooline auaste ===
=== Ajalooline auaste ===

Redaktsioon: 19. juuli 2017, kell 16:19

Nooremallohvitser on madalamasse auastmegruppi kuuluv allohvitser. Nimetatakse ka "allohvitseriks ilma portupeeta", harvem ajateenija-allohvitseriks.

Eesti kaitseväe nooremallohvitserid

Auastmed

Maa- ja õhuväes:

Mereväes:

Nooremallohvitserid on tavaliselt jaoülemad, reservrühmavanemad või spetsialistid. Kaadriüksustes võivad olla ka jaoülema asetäitjad ja lahingupaari vanemad.

Väljaõpe

Nooremallohvitseride ettevalmistus toimub (üldjuhul) 12 nädala pikkusel nooremallohvitseri kursusel (NAK), mis toimuvad hajutatult väeosades. Kursusele võetakse keskharidusega õppureid, kes on läbinud sõduri baaskursuse (SBK).

Kursus koosneb:

  1. üldteadmisi (juhtimine, pedagoogika, õigusaktid, üldlahinguline ettevalmistus) andvast baasosast – NABK ja
  2. spetsialiseerivast (laskur-jalavägi, logistika, tankitõrje, miinipilduja, lahinguluure, sidevägi, suurtükivägi, pioneerivägi, õhutõrje, meditsiiniteenistus, meediasõdur) erialaosast – NAEK.

Kursuse edukalt lõpetanutele omistatakse nooremseersandi auaste ja kursuse riidest lõpumärk (nn Lahingukooli märk) välivormile. NAK-i lõpumärki on sageli tavaks vormil edasi kanda ka pärast vanemallohvitseriks või ohvitseriks saamist. Kursuse ebarahuldavalt läbinutele võidakse anda kaprali auaste. Pärast eksami sooritamist on võimalus saada nooremseersandiks.

Ajalooline auaste

Nooremallohvitser oli enne 2. maailmasõda Eesti sõjaväe allohvitseriauaste, mis vastas jaoülema tasemele. Auaste kaotati 1939. aastal ja asendati nooremseersandi või nooremmaadi (mereväes) auastmega[1].

Nooremallohvitseriauastmeid välisriikides

Suures osas riikides ei eristata nooremallohvitseriauastmeid. Nooremallohvitseriauastmed on tavaliselt relvajõududes, kus on ühtlasi kasutusel veebliauastmed.

Saksa kaitseväe Bundeswehri maaväe nooremallohvitserid

  • Unteroffizier
  • Stabsunteroffizier

Soome kaitseväe maaväe nooremallohvitserid

  • alikersantti
  • kersantti
  • ylikersantti

Venemaa keisririigi sõjaväes olid nooremallohvitserid

NSV Liidu Punaarmees olid nooremkomandörid

Rootsi

1889–1915 1915–1945 1945–1955 1955–1972 1972–1983 1983–2009 2009--
Vicekorpral Vicekorpral Vicekorpral Vicekorpral Korpral Korpral Vicekorpral
Korpral Korpral Korpral Korpral Furir Furir Korpral
Distinktionskorpral Furir Furir Furir Överfurir - Sergeant
- - Överfurir Överfurir - - -
- - - Rustmästare - - -

Allikas: [5]

Vaata ka

Viited

  1. Allohvitseride ja sõdurite teenistuskäigu seadlus, II osa, § 2, RT 1939, 24, 182
  2. "Устав внутренней службы РККА (УВС-37)"
  3. Рабоче-Крестьянская Красная Армия 1935-1940 гг.
  4. Рабоче-Крестьянская Красная Армия 1940-1942 гг.
  5. International Encyclopedia of Rank Insignia 17. jaanuar 2014