Tsangyang Gyatso: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
P Eemaldasin artikli kategooriast "Budism", kuna see kuulub juba antud kategooria alamkategooriasse "Vadžrajaana".
30. rida: 30. rida:


[[Kategooria:Dalai-laamad]]
[[Kategooria:Dalai-laamad]]

[[Kategooria:Budism]]
[[Kategooria:Vadžrajaana]]
[[Kategooria:Vadžrajaana]]
[[Kategooria:Sündinud 1683]]
[[Kategooria:Sündinud 1683]]

Redaktsioon: 1. juuli 2017, kell 00:52

Kuulus poeet ja tantrate õppija-praktiseerija VI dalai-laama Tsangyang Gyatso. Vello Väärtnõu tehtud thanka.
VI dalai-laama Tsangyang Gyatso

Tsangyang Gyatso (16831706) oli VI dalai-laama. Sündis Tawang'is tertön Tashi Tenzini peres. Tema ema Tsewang Lhamo oli kuninglikust soost. Legendide kohaselt väidetakse alati, et selliste kõrgete isikute sünni puhul ilmnevad mitmesugused imed. Sama kehtib ka VI dalai-laama sünni puhul. Kui tema ema Tsevang raseduse esimesel kuul käsikiviga otra jahvatas, hakkas viljakasti kogunema vesi.

Veel on legend, mis räägib, et kui Tsewang jõi allikast vett, ilmus allikavette piim.Seda kohta hakati kutsuma Oma-Tsikang.

Poisi sündides pandi talle nimeks Sanje Tenzin. Ta keeldus juba esimesest päevast joomast ema rinnapiima.

Hiljem oli juhus, kus Tsangyangi nägu paistetas nii üles, et tal oli võimatu silmi avada. Kohale kutsuti kaks erakut, kes tegid puhastusriituse ja ütlesid, et laps peab saama uue nime. Sellest ajast sai ta endale nimeks Ngawang Gyamtso.

Endeid ja sümboolseid märke tema suursuguse sünni kohta oli unes näinud juba tema vanaisa, kes nägi, et lapsuke on Dorje Dakpa kaitse all. Tema ema nägi kanga kudumise ajal hetkeks suikudes, et suur uhke seltskond saabus nende majja ja viis Ngawang Gyamtso endaga kaasa. Isapoolne vanaema nägi taevas kahte päikest jne.

Tsangyang Gyatso toodi Potalasse alles noore poisina, kuna eelneva V dalai-laama surma oli tema regent rahva eest kaua varjanud ja uue kehastuse otsingud algasid seepärast hiljem. Tsangyang Gyatso jõudis Lhasasse alles 13-aastasena ning tema huvi tantrismi ja luule vastu sai talle saatuslikuks.

Troonilt kõrvaldamine

Tema munga kohta eksklusiivse elustiili peale reageeriti lihtsalt. Ligdan Khaan teatas, et tegemist on vale kehastusega ja viis ta kaasa mongolite laagrisse Lhalu'sse Lhasa lähedal.

28. juunil 1706 kuulutas Ligdan khaan uueks, "tõeliseks" dalai-laama kehastuseks Ngwaang Yeshi Gyatso. See oli esimene kord ajaloos, kus eluviisilt ebasobiv dalai-laama vahetati uue ja sobivama vastu. Ametlik väide on, et Tsangyang Gyatso suri Kukunorist lõuna pool, teel Pekingisse (oletati ka tapmist).

Rahva seas on liikunud palju jutte temast pärast Potala troonilt tagandamist. Mongolite hulgas on levinud legendid VI dalai-laama elust kuni kõrge vanuseni. Sinna juurde käivad lood, millised kloostrid ta Mongoolias rajas ja milliseid imetegusid tegi.

Kirjandust