Dharma: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Lisasin lehele malli "Mall:Budism".
1. rida: 1. rida:
{{Budism}}
{{See artikkel| räägib India usundite mõistest; Buddha õpetuse kohta vaata artiklit [[Budism]]}}
{{See artikkel| räägib India usundite mõistest; Buddha õpetuse kohta vaata artiklit [[Budism]]}}
{{toimetaAeg|aasta=2006|kuu=juuli}}
{{toimetaAeg|aasta=2006|kuu=juuli}}

Redaktsioon: 30. juuni 2017, kell 19:37

 See artikkel räägib India usundite mõistest; Buddha õpetuse kohta vaata artiklit Budism


Dharma (sanskriti k 'seadmus', 'õpetus', tuleneb verbijuurest, mis tähendab 'koos hoidma' ) on India usundite keskne mõiste, mis tähendab nii kõiksuse toimimise aluspõhimõtteid kui nendega kooskõlalist õiget elamisviisi. Dharma on asjadele ja sündmustele sisemiselt omane tõeline reaalsus. Dharma avaldub inimese elus ja teguviisis eetilisuse, õigluse ja voorusena. Samuti haarab see inimese vastutust ja kohustusi ühte terviklikku valdkonda.

Dharma jaguneb kaheks: buddha dharma ja veeda dharma, mis on väga sarnased (taassündide ahel, saatuse- ehk karmaõpetus ja valgustus).

Budismis tähendab dharma tõde, mis on tõlgitsetud ja sätestatud Buddha Õpetuses – see on ühtaegu nii tõde, õpetus kui pühakiri, suutra.

Budalikud kirjatööd sisaldavad dharmadele (seadmustele) mitmuses, sel viisil vaadeldakse asju ja sündmusi nende suhtes dharmaga selle sõna põhilises tähenduses. Dharmad mitmuses on dharma algosakesed, nt viis koostisosa ehk skandhat: keha, kuju (ruupa), kokkupuude (veedana), kujutlus (sandjaa), suhtumine (samskaara) ja teadvus (vidjaana), mis budistlikus õpetuses moodustavad inimliku isiksuse täies ulatuses. Seda peetakse kiiduväärseimaks saavutuseks, kui buda mungal õnnestub mõista enda meele ja mõtlemise sisu nende ebaisikuliste seadmuste abil, mis tavaliselt esinesid kindlates loeteludes, ilma kordagi kasutamata sõna "mina".

Hiinas ja Jaapanis valiti dharmat tähistavaks kirjamärgiks 法. See tähendab ühtlasi ka seadust ja õpetust laiemas mõttes. Märgi radikaal on vesi (sansui on kolmest joonekesest koosnev osa, mis vasakul pool ja mis kõige esimesena ka kirjutatakse). Paremal pool on asetsev osa tähistab verbi minema. Kokku võiks 法-märki tõlgednada kui vee minek, liikumine, paratamatu, seaduspärane vee ringkäik. Hiina keeles hääldub 法 fa , jaapani keeles . (Vaata ka: https://en.wiktionary.org/wiki/%E6%B3%95)