Klaster (muusika): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
P Intervall (muusika)
 
1. rida: 1. rida:
'''Klaster''' ehk '''kobarkooskõla''' ([[inglise keel]]es ''cluster'', "kobar") on [[muusika]]s piiramatust arvust [[heli]]dest koosnev [[akord]], mille kõigi kõrvutiasetsevate helide [[intervall]] on väiksem kui [[väike terts]].
'''Klaster''' ehk '''kobarkooskõla''' ([[inglise keel]]es ''cluster'', "kobar") on [[muusika]]s piiramatust arvust [[heli]]dest koosnev [[akord]], mille kõigi kõrvutiasetsevate helide [[Intervall (muusika)|intervall]] on väiksem kui [[väike terts]].


Klastrit tähistatakse noodikirjas
Klastrit tähistatakse noodikirjas

Viimane redaktsioon: 29. juuni 2017, kell 23:52

Klaster ehk kobarkooskõla (inglise keeles cluster, "kobar") on muusikas piiramatust arvust helidest koosnev akord, mille kõigi kõrvutiasetsevate helide intervall on väiksem kui väike terts.

Klastrit tähistatakse noodikirjas

  • üldiselt nurksulu [ märgiga intervalli ees, kusjuures intervalli helid tähistavad klastri äärmisi helisid. Klastri koostis märgitakse tavaliselt eraldi märkusena.
  • klaverirepertuaaris ka valge või musta püstise ristkülikuga, mille ülemine serv katab klastri ülemise ja alumine serv alumise heli, kusjuures valge ristkülik tähistab klaveri valgeid klahve (diatooniline klaster) ning must ristkülik kõiki klahve (kromaatiline klaster)