Olustvere raamatukogu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
esimene toimetamine; raamatukogust kirjutati, et nad ise panid oma teksti siia (st kopipeisti pole)
Resümee puudub
51. rida: 51. rida:
* 1981 – E. Mägi
* 1981 – E. Mägi
* 2015 – R. Marjapuu
* 2015 – R. Marjapuu

==Välislingid==
* [http://olustvererk.weebly.com/ Raamatukogu kodulehekülg]


[[Kategooria:Viljandi maakonna raamatukogud]]
[[Kategooria:Viljandi maakonna raamatukogud]]

Redaktsioon: 17. mai 2017, kell 17:37

Olustvere raamatukogu on rahva- ja kooliraamatukogu Suure-Jaani vallas Olustveres aadressil Müüri 4.

Ajalugu

Olustvere külaraamatukogu asutati Aleksander Kippeli, Marta Visti ja Jaan Taevere eestvedamisel 1922.–1923. aastal ja see asus Reegoldi koolimajas. Raamatuid korjati kokku inimeste käest.

Teadaolevalt hakati raamatukogu komplekteerimisega tegelema juba 1919/1920 õppeaasta lõpul kui Reegoldi koolis korraldati laste pidu, mille sissetulek läks õpilaste raamatukogu muretsemiseks. Summa oli 1056 marka ja 90 penni. Koolis oli nii õpilaste kui õpetajate raamatukogu. Raamatuid laenutasid Aleksander Kippel ja Ena Põder. Raamatute laenutamise eest oli väike maks. Fondis oli kolm riiulitäit raamatuid.

Pärast 1935. aastat koliti Reegoldi koolimajast Olustvere rahvamajja. Sõja ajal hävitasid ja lõhkusid saksa väed ära palju raamatuid. Teemeister Arnold Tagon viis väikese osa raamatuid koju, et neid hävitamisest päästa. 1951. aastal asutati raamatukogu juurde kirjandusring, oli olemas rändraamatukogu.

Lugejaid teenindati kirjanduse kojukandmisega. Oli olemas lugejate aktiiv, kes pidas nõupidamisi sel ajal aktuaalsetel probleemidel nagu viljavarumisperioodi läbiviimise abistamine kolhoosides, kütte kohaleveo aktsioon, valmistati heinatööde graafikuid. 1957. aastast oli raamatukogus alfabeetiline- ja süstemaatiline kataloog. 1961. aastal viidi külanõukogu Olustverest Tääksi ja raamatukogu sai endised külanõukogu ruumid. Kasutada oli kaks tuba ning 39 m².

1963. aastal moodustati raamatukogu nõukogu 5 liikmega. 1964 võeti Paala 8 kl. kooli raamatukogu eksemplarid arvele Olustvere raamatukogus. Organiseeriti rändraamatukogu Paala kooli juurde. Raamatukogu teeninduspiirkonna alla kuulus Olustvere sovhoostehnikum, Paala kolhoos, Paksu küla ja Olustvere raudteejaam. Lugejate paremaks teenindamiseks koostati teeninduspiirkonna elanike kohta kartoteek. 1966. aastal tuli tööle Laine Leinamäe, kes oli lõpetanud Tallinna kultuurhariduskooli raamatukogunduse osakonna. Noore ja energilise töötaja eestvõtmisel korraldati arvukalt raamatuarutelusid, kohtumisi kirjanikega, lastele muinasjututunde, viktoriine, bibliograafilisi ülevaateid. Suured muutused raamatukogu elus said teoks 1991. aastal, kui ühinesid Olustvere sovhoostehnikumi raamatukogu ja külaraamatukogu. Raamatukogu asukohaks sai Olustvere lossi teine korrus nelja ruumiga, millest kaks olid lugejate kasutada. Sellest ajast alates töötab ühise katuse all kaks erinevat raamatukogu tüüpi: kooli- ja rahvaraamatukogu.

Esimene inventariraamat avati 25. augustil 1949. Raamatud saadi Bibkollektorist ja liigiliselt võeti arvele enam põllumajanduslikku, poliitilist ja ka ilukirjandust. Raamatukogu kohta on märkmeid säilinud alates 1950. aastast. Raamatukogu asus rahvamajas ja kasutada oli 2 ruumi põrandapinnaga 48 m². Raamatukogu iga-aastane mure oli küttepuud (hankimine, lõhkumine, riitaladumine).

1958. aastal sai raamatukogu juhatajaks Salme Siht, kes oli lõpetanud Tallinna kultuurharidusala kooli. 1966 organiseeriti rändraamatukogu Jaska osakond. Jätkus töö Olustvere sovhoostehnikumis ühiskondlike raamatukoguhoidjate kooliga. Koostati raamatukogu teeninduspiirkonna perede vihik, et paremini tundma õppida oma lugejaid. Moodustati laste raamatusõprade ring.

Aastatel 1966–1978 oli juhatajaks Laine Leinamäe, kelle ajal toimusid raamatukogude vahelised sotsialistlikud võistlused, tähistati V.I. Lenini sajandat sünniaastapäeva raamatukogule võetud kõrgendatud kohustustega. Olustvere raamatukogu asub sotsialistlikku võistlusse Kolga-Jaani raamatukoguga.

Aastatel 1977–1980 sõlmiti raamatukogu ja Olustvere Sovhoostehnikumi vaheline pikaajaline koostöö leping, mille käigus võtsid mõlemad osapooled endale kohustused. Neil aastail sai raamatukogu juurde 1 toa ja köögi. Põranda pindala juba 64 m². Raamatukogus teostas remondi Olustvere Sovhoostehnikum. Tehnikum aitas ka materiaalselt 1600 rublaga. Muretses raadio ja seinakella, kardinad, laua, põrandariide. Majandi abi raamatute viimisel Paala kooli, küttepuude muretsemine. Võimaldas tasuta ruumid Jaska laenutuspunktile, muretses inventari ja tasuta transpordi. Rajooni raamatukogu poolt saadi uut mööblit, riiuleid, kataloogikapp, laenutuslaud, toole.

1991. aasta oktoobris ühinesid Olustvere Sovhoostehnikumi raamatukogu ja Olustvere külaraamatukogu. Endised raamatukogu ruumid läksid omanikele tagasi ja sinna tehti omanike poolt baar nimega „Kassi baar“. Alates sellest ajast toimus lugejate teenindamine Olustvere ST raamatukogu ruumides, mis asusid lossi peahoones teisel korrusel pindalaga 80 m². Ahjusid tuli ise kütta, ruumid kõrged ja külmad. Küttepuude saamisega oli raskusi ja tihti olid need märjad. Raamatukogu hakkasid finantseerima omavalitsus ja kool, kelle raha tuli põllumajandusministeeriumist. Omavalitsuse poolt telliti ilukirjandus ja muu liigikirjandus ja kooli poolt õppekirjandus. Perioodika tellimine jagati pooleks ja nii on see toiminud väikeste muutustega tänapäevani.

1994. aasta detsembris kolis raamatukogu lossist koolimajja ja põranda pindala suurenes 80 m²'lt 120 m²'le. Lossis asus raamatukogu 32 aastat.

Sajandivahetusega kaasnesid ka uuendused raamatukogus, saabusid esimesed arvutid (september 1998), avati internetipunkt Avatud Eesti Fondi toetusel. 1998. aastal saadi raamatukokku suur koopiamasin, millega tegid raamatukogutöötajad enamuse kooli koopiatest. 1998–2004 kasutati tarkvara KIRJASTO 3000, mille käigus viidi raamatud elektronkataloogi ja algas elektrooniline laenutamine.

2004. aastal mindi üle raamatukogu info- ja kataloogisüsteemi tarkvarale RIKS, mida kasutatakse tänaseni.

2005. aasta oktoobrikuus ühinesid Suure-Jaani linn, Suure-Jaani vald, Olustvere vald ja Vastemõisa vald ühtseks Suure-Jaani vallaks.

2007. aastal võeti Suure-Jaani valla kõigis raamatukogudes kasutusele ühtne elektrooniline lugejakaart.

Õisu Toiduainetetööstuskooli ühinemisega Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooliga sai raamatukogu juurde erialast õppekirjandust. Raamatukogus viivad läbi oma tunde nii Teenindus- ja Maamajanduskooli kui ka Olustvere Põhikooli õpilased. Raamatukogutunde viiakse läbi igal sügisel mõlema kooli uutele õpilastele. Raamatukogus tähistatakse lugemisaastat, vabariigi aastapäeva, raamatukogupäevi, kirjanike sünnipäevi, rahvakalendripäevi ja iga-aastaseid teemaaastaid.

2010. aastal viis vallavalitsus läbi reformi, millega ühendati Suure-Jaani valla raamatukogud. Raamatukogu asus juhtima ja tegevust korraldama Suure-Jaani Raamatukogu direktor.

2012 toimus koolimaja renoveerimine, mille käigus sai raamatukogu juurde neli ruumi kogupinnaga 263 m².

Töötajad

  • 1950 – Kalev
  • 1951–1952 – A. Õunapuu, L. Koov
  • 1953–1956 – J. Rünne
  • 1957–1958 – I. Reimann, I. Kirm
  • 1958–1966 – S. Siht-Arr
  • 1966–1978 – L. Leinamäe
  • 1979–1981 – E. Hansen
  • 1981–1991 – M. Meelis
  • 1987–2015 – V. Raitma
  • 1981 – E. Mägi
  • 2015 – R. Marjapuu

Välislingid