Ajurveeda: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Mariina (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Ayurveda''' (Sanskriti keelest m., आयुर्वेद ''āyurveda'', e.k "elu teadus") on [[India]] traditsiooniline meditsiin<nowiki/><nowiki/>. Ajurveedas kasutatakse [[toitumisõpetus|toitumisteraapiat]]<nowiki/>, [[massaaž]]<nowiki/>i, [[jooga|joogatehnikaid]], [[ravimtaim]]i. Neil on 50 teraapiat, mis baseeruvad kuuel meetodil. <nowiki/>
'''Ajurveeda''' ([[sanskriti keel]]es आयुर्वेद ''āyurveda'', 'elu teadus') on [[India]] traditsiooniline [[meditsiin]]. Ajurveedas kasutatakse [[toitumisõpetus|toitumisteraapiat]], [[massaaž]]i, [[jooga|joogatehnikaid]], [[ravimtaim]]edest, [[mineraal]]idest ja [[metall]]idest koosnevaid kompleksseid [[ravim]]eid.


Alusteosed on ''Suśrutha Saṃhitā ''ja ''[[Charaka saḿhitā]]'' (u 700 e.m.a - 500 m.a.j).
Alusteosed on ''Suśrutha Saṃhitā ''ja ''[[Charaka saḿhitā]]'' (u 700 eKr 500 pKr).


Kolm olulisimat printsiipi ayurvedas on 3
Kolm olulisimat printsiipi ajurveedas on kolm
doshat – vata, pitta kapha. Doshad on peened energiad, mis mõjutavad kõiki elu
''dosha''<nowiki>'</nowiki>t''vata'', ''pitta'', ''kapha''. ''Dosha''<nowiki>'</nowiki>d on peened energiad, mis mõjutavad kõiki eluaspekte. Tervise põhjus on ''dosha''<nowiki>'</nowiki>de tasakaal, haiguse põhjus ''dosha''<nowiki>'</nowiki>de tasakaalutus.
aspekte.


[[Kategooria:India]]
[[Kategooria:India]]

Redaktsioon: 2. aprill 2017, kell 10:58

Ajurveeda (sanskriti keeles आयुर्वेद āyurveda, 'elu teadus') on India traditsiooniline meditsiin. Ajurveedas kasutatakse toitumisteraapiat, massaaži, joogatehnikaid, ravimtaimedest, mineraalidest ja metallidest koosnevaid kompleksseid ravimeid.

Alusteosed on Suśrutha Saṃhitā ja Charaka saḿhitā (u 700 eKr – 500 pKr).

Kolm olulisimat printsiipi ajurveedas on kolm dosha't – vata, pitta, kapha. Dosha'd on peened energiad, mis mõjutavad kõiki eluaspekte. Tervise põhjus on dosha'de tasakaal, haiguse põhjus dosha'de tasakaalutus.