Süütunne: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Viimsi (arutelu | kaastöö)
Loodud lehekülje "Guilt (emotion)" tõlkimisel
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 25. märts 2017, kell 13:04

Kinniseotud hing, kunstnik Elihu Vedder

Süü on kognitiivne või emotsionaalne tunne, mis juhtub, kui inimene usub või mõistab, ka ebatäpselt, et ta on eksinud enda käitumisnormide vastu või on rikkunud üldist moraalset standardit ja kannab olulist vastutust selle rikkumise pärast.[1] Süü on tihedalt seotud mõistega kahetsus.

Psühholoogia

Süü on oluline tegur obsessiiv–kompulsiivne häire sümptomite jätkumisel.[2] Süüd ja sellega seotud põhjused, väärtused ja puudused on ühised teemad nii psühholoogias kui psühhiaatrias. Nii spetsialistidele kui tavainimesle on süü on afektiseisund, milles inimene tunneb, et on konflikti oma tegude või tegematajätmiste pärast. See tekitab tal tunne, mis ei kao lihtsalt 'südametunnistuspiinade pärast. Sigmund Freud kirjeldas seda kui ego ja superego (ülimina) vahel toimuvat võitlust. Süütunne on Freudi arvates „ilmselt ainult hirm armastusest ilma jääda, „sotsiaalne” hirm”.  Freud leiab, et alateadvust takistab süütunne, mis on kõige raskem takistus, mida ületada."[3] 

Viited

  1. "Guilt".
  2. Leslie J. Shapiro, LICSW. "Pathological guilt: A persistent yet overlooked treatment factor in obsessive-compulsive disorder —". Aacp.com. Vaadatud 27. novembril 2012.Kontrolli kuupäeva väärtust kohas: |accessdate= (juhend)
  3. Sigmund Freud, On Metapsychology (PFL 11) pp. 390–1