Pedja jõgi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Ah3kal (arutelu | kaastöö)
P Tühistati kasutaja 213.35.147.138 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Pikne.
15. rida: 15. rida:
}}
}}


'''Pedja jõgi''' on [[Eesti]] pikkuselt neljas jõgi. Saab alguse [[Pandivere kõrgustik]]ult, [[Simuna]] lähedalt ja suubub [[Emajõgi|Emajõkke]], varem arvati teda hoopis [[Põltsamaa jõgi|Põltsamaa jõe]] suurimaks lisajõeks (A. Loopmann, 1979). Lähtest kuni Onga jõe suubumiseni on tema nimi ka '''Avanduse jõgi''' ja alates ühinemiskohast [[Põltsamaa jõgi|Põltsamaa jõega]] kuni Emajõkke suubumiseni kannab ka nime Pedja jõgi sdgfjklsdgjulödfkgjöglajkdglökasdghadghadlkghkldghklsdghklasdhgklasdghaklghasdjklghklasdjghasjkldghklasjghklasdghklasdhgkljasdghjkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk (varem ka ''Paala jõgi''). Suurim laius on Pedja jõel enne Emajõkke suubumist, mis on umbes 55 meetrit. Pikkus 122 km, [[valgla]] 2710 km².
'''Pedja jõgi''' on [[Eesti]] pikkuselt neljas jõgi. Saab alguse [[Pandivere kõrgustik]]ult, [[Simuna]] lähedalt ja suubub [[Emajõgi|Emajõkke]], varem arvati teda hoopis [[Põltsamaa jõgi|Põltsamaa jõe]] suurimaks lisajõeks (A. Loopmann, 1979). Lähtest kuni Onga jõe suubumiseni on tema nimi ka '''Avanduse jõgi''' ja alates ühinemiskohast [[Põltsamaa jõgi|Põltsamaa jõega]] kuni Emajõkke suubumiseni kannab ka nime '''Pede jõgi''' (varem ka ''Paala jõgi''). Suurim laius on Pedja jõel enne Emajõkke suubumist, mis on umbes 55 meetrit. Pikkus 122 km, [[valgla]] 2710 km².


Jõe ääres asuvad [[Jõgeva alevik]] ja [[Jõgeva]] linn.
Jõe ääres asuvad [[Jõgeva alevik]] ja [[Jõgeva]] linn.

Redaktsioon: 28. veebruar 2017, kell 13:33

Pedja jõgi
Pedja ülemjooksul Metsakülas
Pedja ülemjooksul Metsakülas
Pedja ülemjooksul Metsakülas
Lähe Simuna allikajärv
Suubub Emajõkke
Valgla maad Eesti
Valgla pindala 2710 km²
Pikkus 122 km
Langus 69,3 m
Lang 0,57 m/km
Vooluhulk 10,9 m³/s
Parempoolsed lisajõed Pikknurme jõgi

Pedja jõgi on Eesti pikkuselt neljas jõgi. Saab alguse Pandivere kõrgustikult, Simuna lähedalt ja suubub Emajõkke, varem arvati teda hoopis Põltsamaa jõe suurimaks lisajõeks (A. Loopmann, 1979). Lähtest kuni Onga jõe suubumiseni on tema nimi ka Avanduse jõgi ja alates ühinemiskohast Põltsamaa jõega kuni Emajõkke suubumiseni kannab ka nime Pede jõgi (varem ka Paala jõgi). Suurim laius on Pedja jõel enne Emajõkke suubumist, mis on umbes 55 meetrit. Pikkus 122 km, valgla 2710 km².

Jõe ääres asuvad Jõgeva alevik ja Jõgeva linn. Pedja suuremad lisajõed on Põltsamaa, Onga, Kaave, Pikknurme ja Umbusi jõgi.

Heraldika

Pedja jõgi on kujutatud Jõgeva linna ja Karla Liivola vapil.

Välislingid