Katusekattematerjal: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
2. rida: 2. rida:
<!-- Kirjuta allapoole seda rida -->
<!-- Kirjuta allapoole seda rida -->
= Katusematerjalid =
= Katusematerjalid =
'''Katusematerjal''' on ehitise kõige välimine kiht [[Katus|katusel]], mis kaitseb ehitist välismõjude eest. Katusematerjale on väga suur valik vastavalt vajadustele ja ehitise nõudmistele. Need katusematerjali tüübid, mis on poes müügil, varieeruvad naturaalsetest materjalidest, näiteks õlgkatus ja kiltkivi, kuni polükarbonaadist linadeni. Katusematerjalid võib panna vetthülgava materjali peale, mida kutsutakse aluskatteks. Ilmastikukindel materjal on kõige välimine või pealmine kiht, mis on avatud ilmastiku oludele. Väga palju materjale on kasutatud katuse tegemiseks.
'''Katusematerjal''' on ehitise kõige välimine kiht [[Katus|katusel]], mis kaitseb ehitist välismõjude eest. Katusematerjale on väga suur valik vastavalt vajadustele ja ehitise nõudmistele. Need katusematerjali tüübid, mis on poes müügil, varieeruvad naturaalsetest materjalidest, näiteks õlgkatus ja [[Kilt|kiltkivi]], kuni polükarbonaadist linadeni. Katusematerjalid võib panna vetthülgava materjali peale, mida kutsutakse aluskatteks. Ilmastikukindel materjal on kõige välimine või pealmine kiht, mis on avatud ilmastiku oludele. Väga palju materjale on kasutatud katuse tegemiseks.


== Materjalid ==
== Materjalid ==
'''[[Õled]]''' on katusematerjal, mis on tehtud õlgede kõrtest ja omavahel tihedalt kokku seotud.
* '''[[Õled]]''' on katusematerjal, mis on tehtud õlgede kõrtest ja omavahel tihedalt kokku seotud. Laastudest ([[Sindel|sinde]]<nowiki/>l) katus on ehitatud mitmetest kattuvatest kihtidest, et tagada katuse ilmastikukindlus olenemata materjalist. Puidust laastukatust tehakse tavaliselt seedri või haavapuust ja mille eluiga on ligi 30 aastat. Erinevad sindel katusematerjalid: Ruberoid sindel Kummist sindel Asbest sindel Kivilaastkatus Kiviplaatkatus Päikesenergia sindel Metall sindel
Laastudest ([[Sindel|sinde]]<nowiki/>l) katus on ehitatud mitmetest kattuvatest kihtidest, et tagada katuse ilmastikukindlus olenemata materjalist.
Puidust laastukatust tehakse tavaliselt seedri või haavapuust ja mille eluiga on ligi 30 aastat.
Erinevad sindel katusematerjalid:
Ruberoid sindel
Kummist sindel
Asbest sindel
Kivilaastkatus
Kiviplaatkatus
Päikesenergia sindel
Metall sindel


* '''[[Keraamilised plaadid]]''' kõrge hind, eluiga rohkem kui 100 aastat. Erinevad keraamiliste plaatide stiilid: Imbrex ja tegula- kaks tegula keraamilist plaati asetatakse üksteise kõrvale ja üks imbrex plaat asetatakse nende liite kohale. See liitestiil tuleb Vana-Kreeka ja Vana-Rooma kultuurist. Munk-nunn stiil- sarnaneb imbrex ja tegula stiilile aga selle stiili puhul on kasutatud ainult imbrex plaate, kus üks imbrex plaat on keeratud tagurpidi. Lisaks veel saab eristada kolme eri stiili katuseplaate: Hollandi stiilis keraamilised plaadid, Briti stiilis keraamilised plaadid ja Mangaloori stiilis keraamilised plaadid.
'''[[Keraamilised plaadid]]''' kõrge hind, eluiga rohkem kui 100 aastat.
Erinevad keraamiliste plaatide stiilid:
Imbrex ja tegula- kaks tegula keraamilist plaati asetatakse üksteise kõrvale ja üks imbrex plaat asetatakse nende liite kohale. See liitestiil tuleb Vana-Kreeka ja Vana-Rooma kultuurist.
Munk-nunn stiil- sarnaneb imbrex ja tegula stiilile aga selle stiili puhul on kasutatud ainult imbrex plaate, kus üks imbrex plaat on keeratud tagurpidi.
Lisaks veel saab eristada kolme eri stiili katuseplaate: Hollandi stiilis keraamilised plaadid, Briti stiilis keraamilised plaadid ja Mangaloori stiilis keraamilised plaadid.


* '''[[Membraan katusematerjal]]''' Materjali toodetakse suurte pikkade osadena, mis pärast katusele panekut liidetakse ühtseks tükiks. Termomembraan (EPDM kumm). Sünteetilisest kuumist toodetud, mis liidetakse kokku kasutades vastavat teipi või liimi. Peamine kasutusala on suured laopinnad. Termoplastmembraan (PVC, TPO, CSPE) [[Plastik|Plastikust]] osad mis liidetakse omavahel sulatades materjali ääri kuuma õhuga. Neid on võimalik lahti võtta ja uuesti kokku sulatada v.a CSPE. Sobib kõikidele pindadele tänu kergele panemis viisile. Vedel katusematerjal, mis kantakse katusele katust sellega värvides. SBS katusematerjal ehk [[ruberoid]] või [[bituumen]] rull, mis ühendatakse üheks tükiks selle otsi kuumutades gaasipõletiga. Tagab väga hea veekindluse.
'''[[Membraan katusematerjal]]''' Materjali toodetakse suurte pikkade osadena, mis pärast katusele panekut liidetakse ühtseks tükiks.
<blockquote>'''[[Kihiline katus]]'''- mitu kihti soolaga küllastatud orgaanilist pappi või klaaskiudu on laotud üksteise otsa, mis on omavahel seotud bituumeniga. Kõige peale pannakse veekindel materjal ja graniidist puistematerjal. Puistematerjal kaitseb katust [[Ultraviolettkiirgus|ultravioletkiirguse]] eest ja ühtlustab temperatuuri muutusi.</blockquote>
Termomembraan (EPDM kumm). Sünteetilisest kuumist toodetud, mis liidetakse kokku kasutades vastavat teipi või liimi. Peamine kasutusala on suured laopinnad.
* '''[[Plekkkatused]]'''. Kurrutatud galvaniseeritud raud on toodetud lainelise kujuga, et vastu panna läbivajumisele ja pingestamisele. Seda kasutatakse laialt tänu ta madalale hinnale ja vastupidavusele. Vaskplekkkatus on toodetud samamoodi ainult, et vasest. [[Vask|Vaske]] on kergem töödelda, on kergem, roostevaba ja 100% taaskasutatav. Nende maksumus on väga kallis, aga nad on palju vastupidavamad kui raud plekkkatused. Teoorias suudavad vaskplekkkatused vastupidada tuhandeid aastaid.
Termoplastmembraan (PVC, TPO, CSPE) [[Plastik|Plastikust]] osad mis liidetakse omavahel sulatades materjali ääri kuuma õhuga. Neid on võimalik lahti võtta ja uuesti kokku sulatada v.a CSPE. Sobib kõikidele pindadele tänu kergele panemis viisile.
Vedel katusematerjal, mis kantakse katusele katust sellega värvides.
SBS katusematerjal ehk [[ruberoid]] või [[bituumen]] rull, mis ühendatakse üheks tükiks selle otsi kuumutades gaasipõletiga. Tagab väga hea veekindluse.


== Galerii ==
'''[[Kihiline katus]]'''- mitu kihti soolaga küllastatud orgaanilist pappi või klaaskiudu on laotud üksteise otsa, mis on omavahel seotud bituumeniga. Kõige peale pannakse veekindel materjal ja graniidist puistematerjal. Puistematerjal kaitseb katust [[Ultraviolettkiirgus|ultravioletkiirguse]] eest ja ühtlustab temperatuuri muutusi.
<gallery>
Pilt:Rieten dak old farmhouse.jpg|Õlgkatus (Inglismaa)
Pilt:Ceramic tile roof in Germany, 2012.JPG|Keraamilstest plaatidest katus (Saksamaa)
Pilt:Former summer house, Islandmagee - geograph.org.uk - 1419093.jpg|Bituumen katus (Island)
Pilt:Palace under the sheet metal roof - 01.jpg|Plekkkatus (Inglismaa)
</gallery>


== Kasutatud materjalid ==
'''[[Plekkkatused]]'''.
Kurrutatud galvaniseeritud raud on toodetud lainelise kujuga, et vastu panna läbivajumisele ja pingestamisele. Seda kasutatakse laialt tänu ta madalale hinnale ja vastupidavusele.
Vaskplekkkatus on toodetud samamoodi ainult, et vasest. Vaske on kergem töödelda, on kergem, roostevaba ja 100% taaskasutatav. Nende maksumus on väga kallis, aga nad on palju vastupidavamad kui raud plekkkatused. Teoorias suudavad vaskplekkkatused vastupidada tuhandeid aastaid.

== Galerii ==
<syntaxhighlight lang="html" line="1">
<img style="-webkit-user-select: none;background-position: 0px 0px, 10px 10px;background-size: 20px 20px;background-color: white;background-image:linear-gradient(45deg, #eee 25%, transparent 25%, transparent 75%, #eee 75%, #eee 100%),linear-gradient(45deg, #eee 25%, transparent 25%, transparent 75%, #eee 75%, #eee 100%);" src="http://farm6.static.flickr.com/5257/5461741339_1df42dd1a2.jpg">
</syntaxhighlight>

Redaktsioon: 22. veebruar 2017, kell 20:58

Katusematerjalid

Katusematerjal on ehitise kõige välimine kiht katusel, mis kaitseb ehitist välismõjude eest. Katusematerjale on väga suur valik vastavalt vajadustele ja ehitise nõudmistele. Need katusematerjali tüübid, mis on poes müügil, varieeruvad naturaalsetest materjalidest, näiteks õlgkatus ja kiltkivi, kuni polükarbonaadist linadeni. Katusematerjalid võib panna vetthülgava materjali peale, mida kutsutakse aluskatteks. Ilmastikukindel materjal on kõige välimine või pealmine kiht, mis on avatud ilmastiku oludele. Väga palju materjale on kasutatud katuse tegemiseks.

Materjalid

  • Õled on katusematerjal, mis on tehtud õlgede kõrtest ja omavahel tihedalt kokku seotud. Laastudest (sindel) katus on ehitatud mitmetest kattuvatest kihtidest, et tagada katuse ilmastikukindlus olenemata materjalist. Puidust laastukatust tehakse tavaliselt seedri või haavapuust ja mille eluiga on ligi 30 aastat. Erinevad sindel katusematerjalid: Ruberoid sindel Kummist sindel Asbest sindel Kivilaastkatus Kiviplaatkatus Päikesenergia sindel Metall sindel
  • Keraamilised plaadid kõrge hind, eluiga rohkem kui 100 aastat. Erinevad keraamiliste plaatide stiilid: Imbrex ja tegula- kaks tegula keraamilist plaati asetatakse üksteise kõrvale ja üks imbrex plaat asetatakse nende liite kohale. See liitestiil tuleb Vana-Kreeka ja Vana-Rooma kultuurist. Munk-nunn stiil- sarnaneb imbrex ja tegula stiilile aga selle stiili puhul on kasutatud ainult imbrex plaate, kus üks imbrex plaat on keeratud tagurpidi. Lisaks veel saab eristada kolme eri stiili katuseplaate: Hollandi stiilis keraamilised plaadid, Briti stiilis keraamilised plaadid ja Mangaloori stiilis keraamilised plaadid.
  • Membraan katusematerjal Materjali toodetakse suurte pikkade osadena, mis pärast katusele panekut liidetakse ühtseks tükiks. Termomembraan (EPDM kumm). Sünteetilisest kuumist toodetud, mis liidetakse kokku kasutades vastavat teipi või liimi. Peamine kasutusala on suured laopinnad. Termoplastmembraan (PVC, TPO, CSPE) Plastikust osad mis liidetakse omavahel sulatades materjali ääri kuuma õhuga. Neid on võimalik lahti võtta ja uuesti kokku sulatada v.a CSPE. Sobib kõikidele pindadele tänu kergele panemis viisile. Vedel katusematerjal, mis kantakse katusele katust sellega värvides. SBS katusematerjal ehk ruberoid või bituumen rull, mis ühendatakse üheks tükiks selle otsi kuumutades gaasipõletiga. Tagab väga hea veekindluse.

Kihiline katus- mitu kihti soolaga küllastatud orgaanilist pappi või klaaskiudu on laotud üksteise otsa, mis on omavahel seotud bituumeniga. Kõige peale pannakse veekindel materjal ja graniidist puistematerjal. Puistematerjal kaitseb katust ultravioletkiirguse eest ja ühtlustab temperatuuri muutusi.

  • Plekkkatused. Kurrutatud galvaniseeritud raud on toodetud lainelise kujuga, et vastu panna läbivajumisele ja pingestamisele. Seda kasutatakse laialt tänu ta madalale hinnale ja vastupidavusele. Vaskplekkkatus on toodetud samamoodi ainult, et vasest. Vaske on kergem töödelda, on kergem, roostevaba ja 100% taaskasutatav. Nende maksumus on väga kallis, aga nad on palju vastupidavamad kui raud plekkkatused. Teoorias suudavad vaskplekkkatused vastupidada tuhandeid aastaid.

Galerii

Kasutatud materjalid