Vormsi valla lipp: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
→‎Põhjendus: rannarootsi --> rannarootslased; on mitmetäh (keel + rahvakogum), ent kõikide analoogide (isuri, vadja) puhul pole täpslk tegemine arukas
Jannuboy (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
2. rida: 2. rida:
'''Vormsi valla lipp''' on [[Lääne maakond|Lääne maakonnas]] asuva [[Eesti valdade loend|Eesti haldusüksuse]] [[Vormsi vald|Vormsi valla]] [[lipp]].
'''Vormsi valla lipp''' on [[Lääne maakond|Lääne maakonnas]] asuva [[Eesti valdade loend|Eesti haldusüksuse]] [[Vormsi vald|Vormsi valla]] [[lipp]].


Vapp võeti kasutusele [[2013]]. aastal.
Lipp võeti kasutusele [[2013]]. aastal.


== Lipu kirjeldus ==
== Lipu kirjeldus ==
8. rida: 8. rida:


== Põhjendus ==
== Põhjendus ==
Vapi värvid viitavad saare põlisele [[rannarootslased|rannarootslaste]] alale. Rõngasrist sinisel taustal sümboliseerib päikeselist ja puhta loodusega saart mere keskel. Lisaks on Vormsi saarel säilinud maailma suurim rõngasristide kogum ning rõngasrist on päikesemärk ja saare kaitsesümbol.
Lipu värvid viitavad saare põlisele [[rannarootslased|rannarootslaste]] alale. Rõngasrist sinisel taustal sümboliseerib päikeselist ja puhta loodusega saart mere keskel. Lisaks on Vormsi saarel säilinud maailma suurim rõngasristide kogum ning rõngasrist on päikesemärk ja saare kaitsesümbol.


== Lipu kasutamise kord ==
== Lipu kasutamise kord ==
37. rida: 37. rida:
== Välislingid ==
== Välislingid ==
*[http://vormsi.ee/omavalitsus/valla-sumboolika/ Vormsi valla sümboolika valla kodulehel]
*[http://vormsi.ee/omavalitsus/valla-sumboolika/ Vormsi valla sümboolika valla kodulehel]
*[https://riigikantselei.ee/et/node/1132 Omavalitsuste sümboolika Riigikantselei veebilehel]


[[Kategooria:Lääne maakonna lipud]]
[[Kategooria:Lääne maakonna lipud]]

Redaktsioon: 19. veebruar 2017, kell 21:42

Vormsi valla lipp

Vormsi valla lipp on Lääne maakonnas asuva Eesti haldusüksuse Vormsi valla lipp.

Lipp võeti kasutusele 2013. aastal.

Lipu kirjeldus

Valla lipp on ristkülikukujuline sinine kangas, mille keskel on kuldne rõngasrist – Vormsi valla märk. Laiuse ja pikkuse suhe on 7:11 ning normaalsuurus 105 x 165 cm. Rõngasristi kõrgus on 1/2 lipu kõrgusest. Lipu värvikoodid: sinine C100 M40 Y0 K10 ja kuldne/kollane C0 M10 Y100 K0.

Põhjendus

Lipu värvid viitavad saare põlisele rannarootslaste alale. Rõngasrist sinisel taustal sümboliseerib päikeselist ja puhta loodusega saart mere keskel. Lisaks on Vormsi saarel säilinud maailma suurim rõngasristide kogum ning rõngasrist on päikesemärk ja saare kaitsesümbol.

Lipu kasutamise kord

Valla lippu võib kasutada:

  1. Valla koduleheküljel.
  2. Valla üld- ja kirja plankidel.
  3. Valla ametiisikute ja asutuste juhtide visiitkaartidel.
  4. Vallavalitsuse poolt väljaantud trükistel, reklaamidel, meenetel.
  5. Vallavalitsuse hoonel ja valla piiritähistel.
  6. Muudel juhtudel vallavalitsuse loal.

Valla lipu heiskamine ja kasutamine:

  1. Valla lipp heisatakse alaliselt vallavalitsuse hoone peasissekäigu juures ja Hullo külakeskuse ees asuvas lipumastis, ajutiselt valla pidupäevadel ja avalikel üritustel.
  2. Valla elanikul on õigus heisata ja kasutada valla lippu järgides Eesti lipu seadust ja head tava.
  3. Valla lipu heiskamisel koos teise riigi, organisatsiooni või mõne muu lipuga, tulevad lipud paigutada vastavalt Eesti lipu seadusele.
  4. Kui valla lipp heisatakse leinalipuna, kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa must lint või heisatakse lipp poolde masti.
  5. Valla lippu laualipuna kasutatakse vallavolikogu ja –valitsuse istungite laual, Vallavalitsuse ja valla asutuste ametiruumis, valla külaliste ametlikul vastuvõtul, samuti võidakse kinkida meenena valla külalistele.
  6. Muudel juhtudel toimub valla lipu kasutamine vallavalitsuse loal.

Lipu ajalugu

2007. aastal korraldati lipu ja vapi kavandite konkurss, kuhu laekus 7 tööd. Laekunud kavandid pandi arvamuste ja eelistuste teadasaamiseks välja valla koduleheküljele ja raamatukokku. Konkursitööde hindamisest võtsid väga innukalt osa koolilapsed, kes pidasid konkurentsitult parimaks Aare Bergmani tööd, millel oli kujutatud madu Vormsi saare kohal. Konkursi võidutööks valiti aga Ain ja Ege Strengi töö, millest on edasi arendatud ka tänased lipp ja vapp. Kavandite kooskõlastamine riigikantseleiga aga ei sujunud plaanipäraselt, sest tööd ei vastanud kehtivatele heraldikanõuetele ning esialgsed kavandid ei saanudki riigikantseli poolt kooskõlastust. Kavandid tehti ümbere ning kõik huvilised said valla kodulehel või hääletuskasti kasutades valla sümboolika valimisel kaasa rääkida kuni 2012. aasta oktoobri lõpuni. Kinnitatud lipp õnnistati 29. juulil 2013 Vormsi Püha Olavi kirikus.

Vaata ka

Välislingid