Turu linnus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: ''''Turu linnus''' (soome ''Turun linna'', rootsi ''Åbo slott'') on linnus Edela - Soomes Turu linnas, Päris - Soome maakonnas (''Varsinais Suomi'') Aura jõe suudmes selle põh...'
 
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Turu linnus''' (soome ''Turun linna'', rootsi ''Åbo slott'') on linnus Edela - Soomes Turu linnas, Päris - Soome maakonnas (''Varsinais Suomi'') Aura jõe suudmes selle põhjakaldal ja kujutab endast üht Soome vanimat ja suurimat enamvähem täielikult säilinud keskaegset kiviehitist.
'''Turu linnus''' (soome ''Turun linna'', rootsi ''Åbo slott'') on linnus Edela - Soomes, Turu linnas, Päris - Soome maakonnas (''Varsinais Suomi''), Aura jõe suudmes, selle põhjakaldal ja kujutab endast üht Soome vanimat ja suurimat enamvähem täielikult säilinud keskaegset kiviehitist.


==Nimekujud==
==Nimekujud==
5. rida: 5. rida:
==Ajalugu==
==Ajalugu==


[[1250]]ndateks aastateks oli rootsi võim ennast Soomes kindlustanud ja viimase rannikualad olid liidetud Rootsi riigiga.
[[1280]]ndatel aastatel alustati kivilinnuse rajamist Aura jõe suudmes olevale saarele.

[[1280]]ndatel aastatel alustati rootsi sõjameeste poolt kivilinnuse rajamist Aura jõe suudmes olevale saarele, et kaitsta koos 1260ndail aastail asutatud Häme linnusega Lõuna-Soomet ja 1293 aastal rajatud Viiburi linnusega Lääne-Karjalat.


[[1284]]-[[1291]] oli Soome hertsog [[Bengt Birgersson]], Rootsi kuninga [[Magnus Aidalukk]]u (Ladulåsi) vend, kes pantis linnuse ehitustööde rahastamiseks oma Soome valdused.
[[1284]]-[[1291]] oli Soome hertsog [[Bengt Birgersson]], Rootsi kuninga [[Magnus Aidalukk]]u (Ladulåsi) vend, kes pantis linnuse ehitustööde rahastamiseks oma Soome valdused.

Redaktsioon: 16. detsember 2016, kell 13:55

Turu linnus (soome Turun linna, rootsi Åbo slott) on linnus Edela - Soomes, Turu linnas, Päris - Soome maakonnas (Varsinais Suomi), Aura jõe suudmes, selle põhjakaldal ja kujutab endast üht Soome vanimat ja suurimat enamvähem täielikult säilinud keskaegset kiviehitist.

Nimekujud

Ajalugu

1250ndateks aastateks oli rootsi võim ennast Soomes kindlustanud ja viimase rannikualad olid liidetud Rootsi riigiga.

1280ndatel aastatel alustati rootsi sõjameeste poolt kivilinnuse rajamist Aura jõe suudmes olevale saarele, et kaitsta koos 1260ndail aastail asutatud Häme linnusega Lõuna-Soomet ja 1293 aastal rajatud Viiburi linnusega Lääne-Karjalat.

1284-1291 oli Soome hertsog Bengt Birgersson, Rootsi kuninga Magnus Aidalukku (Ladulåsi) vend, kes pantis linnuse ehitustööde rahastamiseks oma Soome valdused.

Ehitus

Algselt oli tegemist kastell-linnusega, mille põhja- ja lõunaküljele ehitati hiljem hoonetiivad. Linnus oli ehitatud saarele ja sai kasutada veekaitset, linnuse rajamise aegu oli mereveetase 3,5 meetrit praegusest kõrgemal. Hiliskeskajal täiendati hoonekompleksi eeslinnusega.

Praegune seisukord

Viited