Orenburg: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
20. rida: 20. rida:
[[Pilt:Pedestrian bridge in Orenburg.jpg|thumb|260px|Jalakäijate sild Uurali jõel]]
[[Pilt:Pedestrian bridge in Orenburg.jpg|thumb|260px|Jalakäijate sild Uurali jõel]]


'''Orenburg''' (vene ''Оренбург'', kasahhi ''Орынбор'') on linn [[Venemaa]]l, [[Orenburgi oblast]]i keskus. Asub [[Uurali jõgi|Uurali jõe]] ääres, [[Kasahstan]]i piirist 100 km kaugusel.
'''Orenburg''' (vene ''Оренбург'', kasahhi ''Орынбор'') on linn [[Venemaa]]l, [[Orenburgi oblast]]i keskus. Asub Lõuna-Uuralites [[Uurali jõgi|Uurali jõe]] keskjooksul [[Sakmara jõgi|Sakmara jõe]] suudme lähedal, [[Kasahstan]]i piirist 100 km kaugusel. Linn asub [[Euroopa]] ja [[Aasia]] piiril. Linna kutsutakse ka Venemaa Aasia pealinnaks.


==Ajalugu==
==Ajalugu==
Orenburg on asutatud [[1743]]. aastal, kui Orenburgi piirikindlus viidi üle linna praegusesse asukohta. Algselt asus kindlus [[Or]]i jõe ääres. Asukoha muutusega jäeti nimi alles.
Orenburg on asutatud [[1743]]. aastal, kui Orenburgi piirikindlus viidi üle linna praegusesse asukohta. Algselt asus kindlus kohas [[Or]]i jõgi suubub Uuralisse, umbes seal, kus asub tänapäeval [[Orsk]]. Asukoha muutusega jäeti nimi alles.


Enamik Orenburgi ümbritsevate territooriumite elanikke olid [[rändrahvad]], ent Orenburgi linna elanikkond oli põhiliselt venekeelne.
Enamik Orenburgi ümbritsevate territooriumite elanikke olid [[rändrahvad]], ent Orenburgi linna elanikkond oli põhiliselt venekeelne.
30. rida: 30. rida:
[[1744]]. aastast oli Orenburg [[kubermangulinn]]ana [[Orenburgi kubermang]]u keskus.
[[1744]]. aastast oli Orenburg [[kubermangulinn]]ana [[Orenburgi kubermang]]u keskus.
{{vaata|Orenburgi kubermang}}
{{vaata|Orenburgi kubermang}}
[[1865]]. aastal jaotati Orenburgi kubermang keiser [[Aleksander II]] korraldusel Orenburgi kubermang mööda kubermangu looduslikult jaotavat [[Uural|Uurali mäestik]]u pooleks, moodustades [[Ufa kubermang]]u ja Orenburgu kubermangu, mille keskuseks määrati Orenburg. Siin asetes kogu Orenburgi piirkonna sõjaline juht [[Orenburgi kindralkuberner]] ehk sõjakuberner, kellele allus Orenburgi piirkonna tsiviilkuberner, kes asus [[Ufa]] linnas.
[[1865]]. aastal jaotati Orenburgi kubermang keiser [[Aleksander II]] korraldusel mööda kubermangu looduslikult jaotavat [[Uural|Uurali mäestik]]u pooleks, moodustades [[Ufa kubermang]]u ja Orenburgu kubermangu, mille keskuseks määrati Orenburg. Siin asetes kogu Orenburgi piirkonna sõjaline juht [[Orenburgi kindralkuberner]] ehk sõjakuberner, kellele allus Orenburgi piirkonna tsiviilkuberner, kes asus [[Ufa]] linnas.
Eraldatud kubermangud kuulusid siiski ühisesse Orenburgi kindralkuberneri võimkonda (''Оренбургское генерал-губернаторство'') kuni selle kindralkuberneri ametikoha likvideerimiseni [[1882]]. aastal.
Eraldatud kubermangud kuulusid siiski ühisesse Orenburgi kindralkuberneri võimkonda (''Оренбургское генерал-губернаторство'') kuni selle kindralkuberneri ametikoha likvideerimiseni [[1882]]. aastal.


[[19. sajand]]il oli Orenburg kaubateede keskus kauplemisel Kasahstani ja [[Kesk-Aasia]]ga. [[1920]]–[[1925]] oli see [[Kirgiisi ANSV]] pealinn. [[1938]]–[[1957]] oli linna nimi '''Tškalov''' hukkunud piloodi [[Valeri Tškalov]]i järgi.
[[19. sajand]]il oli Orenburg kaubateede keskus kauplemisel Kasahstani ja [[Kesk-Aasia]]ga. [[1920]]–[[1925]] oli see [[Vene SFNV]]-sse kuulunud [[Kirgiisi ANSV]] pealinn. [[1938]]–[[1957]] oli linna nimi '''Tškalov''' hukkunud piloodi [[Valeri Tškalov]]i järgi.


== Loodus ==
== Loodus ==

Redaktsioon: 10. detsember 2016, kell 02:38

Orenburg

vene Оренбург

Pindala 916,9 km²
Elanikke 547 000 (2010)[1]

Koordinaadid 51° 46′ N, 55° 6′ E
Orenburg (Venemaa)
Orenburg
Jalakäijate sild Uurali jõel

Orenburg (vene Оренбург, kasahhi Орынбор) on linn Venemaal, Orenburgi oblasti keskus. Asub Lõuna-Uuralites Uurali jõe keskjooksul Sakmara jõe suudme lähedal, Kasahstani piirist 100 km kaugusel. Linn asub Euroopa ja Aasia piiril. Linna kutsutakse ka Venemaa Aasia pealinnaks.

Ajalugu

Orenburg on asutatud 1743. aastal, kui Orenburgi piirikindlus viidi üle linna praegusesse asukohta. Algselt asus kindlus kohas Ori jõgi suubub Uuralisse, umbes seal, kus asub tänapäeval Orsk. Asukoha muutusega jäeti nimi alles.

Enamik Orenburgi ümbritsevate territooriumite elanikke olid rändrahvad, ent Orenburgi linna elanikkond oli põhiliselt venekeelne.

Orenburg Orenburgi kubermangu keskusena

1744. aastast oli Orenburg kubermangulinnana Orenburgi kubermangu keskus.

 Pikemalt artiklis Orenburgi kubermang

1865. aastal jaotati Orenburgi kubermang keiser Aleksander II korraldusel mööda kubermangu looduslikult jaotavat Uurali mäestiku pooleks, moodustades Ufa kubermangu ja Orenburgu kubermangu, mille keskuseks määrati Orenburg. Siin asetes kogu Orenburgi piirkonna sõjaline juht Orenburgi kindralkuberner ehk sõjakuberner, kellele allus Orenburgi piirkonna tsiviilkuberner, kes asus Ufa linnas.

Eraldatud kubermangud kuulusid siiski ühisesse Orenburgi kindralkuberneri võimkonda (Оренбургское генерал-губернаторство) kuni selle kindralkuberneri ametikoha likvideerimiseni 1882. aastal.

19. sajandil oli Orenburg kaubateede keskus kauplemisel Kasahstani ja Kesk-Aasiaga. 19201925 oli see Vene SFNV-sse kuulunud Kirgiisi ANSV pealinn. 19381957 oli linna nimi Tškalov hukkunud piloodi Valeri Tškalovi järgi.

Loodus

Kliima

Valitseb parasvöötme mandriline kliima kuuma ja kuiva suve ning parajalt külma ja lumevaese talvega. Kõige soojem kuu on juuli, mil keskmine õhutemperatuur on +22,1 °C. Kõige külmem kuu on jaanuar keskmise õhutemperatuuriga −13 °C. Õhutemperatuuri absoluutne maksimum oli 1998. aasta juulis +43,2 °C, absoluutne miinimum oli 1969. aasta jaanuaris −43,2 °C.

Sademetehulk on keskmiselt 356 mm (184–742 mm) aastas.

Elanikkond

2010. aasta rahvaloenduse andmetel oli Orenburgi elanikkonnast venelasi 83,45%, tatarlasi 7,78%, kasahhe 2,03%, ukrainlasi 1,97%, baškiire 1,10%, armeenlasi 0,63%, mordvalasi 0,52% ja teistest rahvustest inimesi 2,52%.

Majandus

Juhtivad tööstusharud on gaasitööstus, masinaehitus ja metallurgia.

Haldusjaotus

Haldusüksusena on linn munitsipaalmoodustis Orenburgi linn, mis jaguneb kaheks ringkonnaks: Põhjaringkond ja Lõunaringkond. Mõlemad ringkonnad jagunevad kaheks rajooniks. Linna haldusalas on 7 alevit ja 3 küla.

Vaata ka

Viited

Välislingid