Smilers: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
40. rida: 40. rida:


==Muusika==
==Muusika==
Lisaks bändiliikmete endi kirjutatud ''pop-rock'' stiilis originaallugudele on Smilers eestistanud, avaldanud ja esitanud [[Rod Stewart]]i hittlaulu "Da Ya Think I'm Sexy" (eesti keeles "Kas sa arvad, et olen seksikas", avaldatud albumil "Olen kuul" 1997).
Lisaks bändiliikmete endi kirjutatud ''pop-rock'' stiilis originaallugudele on Smilers eestistanud, avaldanud ja esitanud [[Rod Stewart]]i hittlaulu "Da Ya Think I'm Sexy" (eesti keeles "Kui sa tahad sexy", avaldatud albumil "Olen kuul" 1997).


==Koosseis==
==Koosseis==

Redaktsioon: 2. detsember 2016, kell 17:20

Smilers
Päritolu Eesti/Soome
Stiilid Pop rock
Tegev 1993. aastast tänaseni
Plaadifirma Bulldozer
Seotud esitajad Supernova
Veebileht http://www.smilers.ee
Koosseis
Hendrik Sal-Saller (vokaal, kitarr)
Urmas Jaarman (basskitarr, taustavokaal)
Erko Laurimaa (soolokitarr)
Raido Kurri (trummid)
Mikko Saira (klahvpillid)

Smilers on eesti pop rock ansambel, mille lauljaks ja kitarristiks on Hendrik Sal-Saller.

Ansambel asutati 1993 Helsingis, kuid grupp saavutas kommertsedu ennekõike 1990. aastate teisel poolel Eestis, kus Smilers on avaldanud kokku 15 stuudioalbumit mitmekümne raadiohitiga ning esinenud kõikides maakondades ja olulisemates popkontserdipaikades.

Ajalugu

1990. aastad

Smilers kui bänd sai alguse 1990. aastate alguses Soomes. Eesti laulja, laulukirjutaja ning kitarrist Hendrik Sal-Saller oli kümnendi alguseks Soome emigreerunud, kuid polnud loobunud muusikategemisest. Bändi esialgne nimi oli Lezer Brozers, kuid 1994. aastaks kandis kollektiiv nime Smilers ning avaldas samanimelise ingliskeelse debüütalbumi "Smilers (album)", millele kaks aastat hiljem järgnes EP "Take Five". EP ilmumise ajaks andis Smilers aastas kuni paarsada kontserti ning oli teinud endale nime, mängides Helsingi klubides.

Smilersi kommertsedu Eestis algas 1997. aastal ilmunud albumiga "Olen kuul". Album, mis teenis ühest küljest eetriaega raadiotes, pakkus teisalt uusi ideid eestikeelsele pop-rockile. 1998. aastal avaldatud album "Mõistus on kadunud" kasvatas Smilersi populaarsust. Albumi olulisim lööklaul oli "Tantsin sinuga taevas", mis on tänapäevani tuntumaid laule bändi repertuaaris.

1999. aastal avaldas kollektiiv kaks albumit, ingliskeelset Soome-perioodi koondava "Smilers 1994-1996" ning uue eestikeelse materjaliga "Suure surmaga läbi elu". Aastatuhandevahetuse künnisel oli Smilersist saanud tuntumaid ja mängitumaid eesti levimuusikagruppe. Smilers andis nii klubikontserte kui ka osales Eesti linnu läbivatel suvistel kontserditurneedel.

2000. aastad

Ansambli kommertsedu jätkus ka uuel kümnendil: 2001. aastal avaldatud album "Jalgpall on parem kui sex" sai kurikuulsaks, sest albumi kümnest laulust üheksa avaldati raadiosinglitena. Albumi nimilugu ilmus ka soome- ja ingliskeelsena, sellest on saanud üks eesti jalgpallifännide tunnuslaule ning palale on viidatud eesti popkultuuris. Smilersi 10. tegutsemisaastat tähistas 8. väljalase, album "Ainult unustamiseks". 2004. aastal avaldati kollektiivi armastuslaule koondav "Ainult armastusest". Samal aastal andis Smilers kokku umbes 150 kontserti.

Aktiivne kontserttegevus talletati aastal 2005 kahel kontsertalbumil. "Live unplugged" sisaldab CD- ja DVD-plaatidel salvestist ansambli akustilisest kontsertist. "Esimene Eesti tuur" on aga salvestis Tallinnas Pirita kloostri varemetes toimunud kontserdist, kus Smilers jagab lava külalisesinejatega (sh Ewert Sundja, Ines, Cool D, Tanel Padar, Mihkel Raud). Lisaks nendele albumitele ilmus bändi juhtfiguuril Hendrik Sal-Salleril album "Hendrik Sal-Saller & Estonian Dream Big Band", kus artist esitab tuntud Smilersi laule uuendatud kujul koos bigbandiga.

2007. aastal ilmus album "Õhus on Smilers". Aastal 2011 ilmus 15. stuudioalbum pealkirjaga "Viimane".

Kontserttegevus

Lisaks kontsertidele ja turneedele Eestis ja Soomes on Smilers osalenud heategevusüritustel ning esinenud Lõuna-Prantsuse Alpides ja Sharm el Sheikhis Egiptuses.

Muusika

Lisaks bändiliikmete endi kirjutatud pop-rock stiilis originaallugudele on Smilers eestistanud, avaldanud ja esitanud Rod Stewarti hittlaulu "Da Ya Think I'm Sexy" (eesti keeles "Kui sa tahad sexy", avaldatud albumil "Olen kuul" 1997).

Koosseis

Praegused liikmed

Alates Smilersi asutamisest on bändi juhtfiguuriks laulja, laulukirjutaja ning kitarrist Hendrik Sal-Saller, kes on lisaks Smilersile kirjutanud muusikat ka teistele eesti artistidele nagu Shanon, Ines, Supernova ja Gerli Padar. Ansambli ülejäänud koosseis on alates asutamisest oluliselt muutunud, peamine tendents on olnud Soome päritolu muusikute osakaalu vähenemine.

Endised liikmed

Ansamblis on kaasa löönud palju muusikuid, sealjuures 1990. aastate esimesel poolel, kui Smilers oli veel rohkem soome kui eesti bänd, hulk sealseid instrumentaliste. Ebatäielik nimekiri endistest liikmetest: Petteri Hasa (trummid), Jarmo Haapanen (trummid), Marko Kainulainen (trummid), Peevo (kitarr), Lauri Murtomaa (kitarr), Joni (basskitarr), Anssi Saarnilehto (basskitarr), Eba (kitarr), Merzi (trummid), The Lid (trummid), Lare (kitarr).

Diskograafia

Albumid

Singlid

Tuntumad palad

Auhinnad

Raadio 2 Aastahitt

  • 1998: I koht eesti lugude arvestuses "Tantsin sinuga taevas" (1216 häält, [1])
  • 1999: II koht eesti lugude arvestuses "Läbi elu" (1063 häält, [2])
  • 2001: II koht eesti lugude arvestuses "Mina, Pets, Margus & Priit" (1480 häält, [3])
  • 2003: III koht eesti lugude arvestuses "Käime katuseid mööda" (1425 häält; samas arvestuses esikümnes kokku 3 Smilersi lugu, [4])
  • 2013: I koht eesti lugude arvestuses "Mojito" (796 häält)

Eesti Muusikaauhinnad

  • 1998: Aasta Hittlugu "Tantsin sinuga taevas"
  • 2004: Aasta Artist
  • 2005: Aasta Artist

Kuldne plaat

  • 1998: Aasta Raadiohitt 1998 "Tantsin sinuga taevas" [1]
  • 2004: Aasta Raadiohitt 2004 "Ainult unustamiseks" [2]
  • 2005: Aasta Raadiohitt 2005 "Käime katuseid mööda"[3]
  • 2007: Aasta Raadiohitt 2007 "Üle tumeda vee" [4]
  • 2008: Aasta Ansambel 2008[5]

Mõjud popkultuurile

Reklaamid

Smilersi laule on kasutatud paljudes reklaamikampaaniates. Näiteks:

  • Kütusefirma Neste kasutas palasid "Lähme sõidame (minu auto)" ja "Kvaliteetaeg" telereklaamides
  • Laulu "Käime katuseid mööda" on rakendatud nii sporditarvete poeketi Sportland kui mobiiltelefoni kõnekaardi Simpel telereklaamides
  • Soome telekomiettevõte Elisa Oyj kasutas Smilersi palasid "Rikutud süda", "Sina oled õige" ja "Nii sind ootan", tutvustamaks oma teenuseid Eestis
  • Palal "Asi on maitses" oli kandev roll õlletootja A. Le Coqi reklaamikampaanias

Viited

  1. "Eesti Popmuusika Aastaauhinnad 1998". {{netiviide}}: eiran tundmatut parameetrit |otsinguaasta= (juhend); eiran tundmatut parameetrit |otsingukuujapäev= (juhend)
  2. "Eesti Popmuusika Aastaauhinnad 2004". {{netiviide}}: eiran tundmatut parameetrit |otsinguaasta= (juhend); eiran tundmatut parameetrit |otsingukuujapäev= (juhend)
  3. "Eesti Popmuusika Aastaauhinnad 2005". {{netiviide}}: eiran tundmatut parameetrit |otsinguaasta= (juhend); eiran tundmatut parameetrit |otsingukuujapäev= (juhend)
  4. "Eesti Popmuusika Aastaauhinnad 2007". {{netiviide}}: eiran tundmatut parameetrit |otsinguaasta= (juhend); eiran tundmatut parameetrit |otsingukuujapäev= (juhend)
  5. "Eesti Popmuusika Aastaauhinnad 2008". {{netiviide}}: eiran tundmatut parameetrit |otsinguaasta= (juhend); eiran tundmatut parameetrit |otsingukuujapäev= (juhend)

Välislingid