Louis XV: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Viiskopikat (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Märgised: Visuaalmuudatus Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
6. rida: 6. rida:
Louis XV sai kuningaks 5-aastasena ja tema täisealiseks saamiseni (1723. aastal) valitses [[regent|regendina]] Louis XIV vennapoeg [[Orléans'i hertsog]] [[Philippe II (Orléans'i hertsog)|Philippe II]].
Louis XV sai kuningaks 5-aastasena ja tema täisealiseks saamiseni (1723. aastal) valitses [[regent|regendina]] Louis XIV vennapoeg [[Orléans'i hertsog]] [[Philippe II (Orléans'i hertsog)|Philippe II]].


Riigivalitsemisest Louise XV järgnevalt eriti osa ei võtnud, teda mõjutasid tugevalt tema soosikud ja armukesed (markiis de Pompadour). On läinud ajalukku temale omistatud lausega: "Pärast meid tulgu või veeuputus!" Prantsusmaa oli ka tema ajal tugevaim Euroopa riik, kuid hakkas oma positsiooni aegamööda kaotama. Suurenes ([[Valgustusajastu|Valgustuse]] mõjul) rahulolematus feodaalkorraga. Louis XV suri rõugetesse.
Riigivalitsemisest Louis XV järgnevalt eriti osa ei võtnud, teda mõjutasid tugevalt tema soosikud ja armukesed (markiis de Pompadour). On läinud ajalukku temale omistatud lausega: "Pärast meid tulgu või veeuputus!" Prantsusmaa oli ka tema ajal tugevaim Euroopa riik, kuid hakkas oma positsiooni aegamööda kaotama. Suurenes ([[Valgustusajastu|Valgustuse]] mõjul) rahulolematus feodaalkorraga. Louis XV suri rõugetesse.


{{algus}}
{{algus}}

Redaktsioon: 17. november 2016, kell 00:35

Louis XV

Louis XV (15. veebruar 1710 Versailles10. mai 1774 Versailles) oli Prantsusmaa kuningas 1715. aastast kuni surmani.

Louis XV sai kuningaks 5-aastasena ja tema täisealiseks saamiseni (1723. aastal) valitses regendina Louis XIV vennapoeg Orléans'i hertsog Philippe II.

Riigivalitsemisest Louis XV järgnevalt eriti osa ei võtnud, teda mõjutasid tugevalt tema soosikud ja armukesed (markiis de Pompadour). On läinud ajalukku temale omistatud lausega: "Pärast meid tulgu või veeuputus!" Prantsusmaa oli ka tema ajal tugevaim Euroopa riik, kuid hakkas oma positsiooni aegamööda kaotama. Suurenes (Valgustuse mõjul) rahulolematus feodaalkorraga. Louis XV suri rõugetesse.

Eelnev
Louis XIV
Prantsusmaa kuningas
17151774
Järgnev
Louis XVI

Vaata ka