Harvardi ülikool: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
AllanPH (arutelu | kaastöö)
Eemaldasin tsitaadi, mis ajas Harvardi ülikooli aasta eelarve segamini toetusfondi suurusega.
viitetõrke eemaldamine
23. rida: 23. rida:
}}
}}


'''Harvardi ülikool''' (''The President and Fellows of Harvard College'') on eraõiguslik [[ülikool]] [[Cambridge (Massachusetts)|Cambridge]]'is, [[Massachusetts]]is, [[USA]]s ja on [[Ivy League]] liige. Ülikool on asutatud [[1636]]. aastal.<ref name=founding>op. cit.</ref> Harvard on vanim kõrgharidust andev institutsioon Ameerika Ühendriikides.
'''Harvardi ülikool''' (''The President and Fellows of Harvard College'') on eraõiguslik [[ülikool]] [[Cambridge (Massachusetts)|Cambridge]]'is, [[Massachusetts]]is, [[USA]]s ja on [[Ivy League]] liige. Ülikool on asutatud [[1636]]. aastal.<ref name=founding/> Harvard on vanim kõrgharidust andev institutsioon Ameerika Ühendriikides.


Harvardi raamatukogus on rohkem kui 15 miljonit köidet,<ref name="lib">Vaata: [http://hul.harvard.edu/hgproject/faq.html FAQ on the Harvard-Google partnership].</ref> mis on USA suurim akadeemiline raamatukogu.
Harvardi raamatukogus on rohkem kui 15 miljonit köidet,<ref name="lib">Vaata: [http://hul.harvard.edu/hgproject/faq.html FAQ on the Harvard-Google partnership].</ref> mis on USA suurim akadeemiline raamatukogu.

Redaktsioon: 13. oktoober 2016, kell 07:56

 See artikkel räägib ülikoolist; nime Harvard teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Harvard (täpsustus)

Harvardi ülikool
Harvard University

Ladina keeles: Universitas Harvardiana
Deviis Veritas (ld 'tõde')[1]
Asutatud 8. september 1636 (OS), 18. september 1636 (NS)[2]
Tüüp Eraülikool
Toetusfond 30 mld dollarit (2012)[3]
President Drew Gilpin Faust
Akadeemilisi töötajaid 2100
Tugitöötajaid 2500 väljaspool arstiteaduskonda, 11 000 arstiteaduskonnas
Üliõpilasi 21 000 (7200 bakalaureuseõppes, 14 000 magistri- ja doktoriõppes)
Asukoht Cambridge, Ühendriigid
Sporditegevus NCAA, Division I, Ivy League
41 erinevat meeskonda
Värvid Veripunane     
Sportlik hüüdnimi Crimson
Maskott John Harvard (mitteametlik)

Harvardi ülikool (The President and Fellows of Harvard College) on eraõiguslik ülikool Cambridge'is, Massachusettsis, USAs ja on Ivy League liige. Ülikool on asutatud 1636. aastal.[2] Harvard on vanim kõrgharidust andev institutsioon Ameerika Ühendriikides.

Harvardi raamatukogus on rohkem kui 15 miljonit köidet,[4] mis on USA suurim akadeemiline raamatukogu.

Harvard on pidevalt olnud esimene rahvusvahelistes ülikoolide pingeridades,[5][6][7][8][9] ja on suurima rahalise eelarvega ülikool kasumitaotluseta organisatsioonide hulgas (kui välja jätta Bill & Melinda Gates Foundation).

Lisaks raamatukogule on ülikoolil ka mitmeid kunsti-, ajaloo-, bioloogia- jm muuseume.

Harvard on Nobeli auhinnale esitanud 75 inimest ja alates 1974 on selle saanud 19 inimest. Pulitzeri preemia on saanud 15 Harvardi üliõpilast.

Kuigi Harvardi on kritiseeritud kui elitistlikku ja "progressiivsete intellektuaalide vaenulikku", on seal õppinud nii tuntud konservatiive kui ka liberaale. Harvardi ärikooli on lõpetanud vabariiklaste president George W. Bush, demokraatide president John F. Kennedy ja asepresident Al Gore lõpetasid Harvardi Kolledži.

Teaduskonnad

Harvardi kolledži hoone

Harvardis on tänapäeval üheksa teaduskonda:

1999. aastal reorganiseeriti endine Radcliffe College Radcliffe Institute for Advanced Studyks.

Viited

  1. Veritas pole juhtlause tavapärases mõttes, vaid kasutusel kooli vapil. Tegelikult on moto hoopis Christo et Ecclesiae ('kristusele ja kirikule'), mis on ülikooli deviis, kuid tänapäeval seda enam ei kasutata.
  2. 2,0 2,1 Josiah Quincy (1860). History of Harvard University, Crosby, Nichols, Lee and Co. lk 586 ja Cambridge Birthday, Time Magazine, 28. september 1936 ja Marvin Hightower: Harvard Gazette: This Month in Harvard History Harvard University, 2003-09-02
  3. U.S. and Canadian Institutions Listed by Fiscal Year 2012 Endowment Market Value. National Association of College and University Business Officers and Commonfund Institute. Vaadatud 29.10.2012.
  4. Vaata: FAQ on the Harvard-Google partnership.
  5. QS rankings
  6. Academic Ranking of World Universities
  7. The Top 100 Global Universities - 2006
  8. Professional Ranking of World Universities
  9. Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities

Välislingid