Minecraft: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
129. rida: 129. rida:
* [http://nuhvel.eu/ Nuhvel - Eesti vanim ja suurim Minecraft server]
* [http://nuhvel.eu/ Nuhvel - Eesti vanim ja suurim Minecraft server]
* [http://www.cu-mc.com Crafted Universe – Minecraft Eesti populaarseim server]
* [http://www.cu-mc.com Crafted Universe – Minecraft Eesti populaarseim server]
[[Kategooria:2009. aasta arvutimängud]]
* [http://starmain.cf '''StarMain Network - Sinu maagiline minecrafti maailm'''] [[Kategooria:2009. aasta arvutimängud]]
* [http://minecraft.gamepedia.com/Minecraft_Wiki Minecraft Wiki] (inglise keeles)
* [http://minecraft.gamepedia.com/Minecraft_Wiki Minecraft Wiki] (inglise keeles)

Redaktsioon: 11. september 2016, kell 02:52

Minecraft
Arendaja Mojang, 4J Studios (Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita)
Väljaandja Mojang,
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One),
Sony Computer Entertainment (PS3,PS4)
Platvorm Java, Android, iOS, Xbox 360, Xbox One, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Väljalaskeajad Täisversioon: 18. november 2011
Klassikaline: 17. mai, 2009
Beeta: 20. detsember, 2010
Alfa: 28. juuni, 2010
Android: 7. oktoober, 2011
iOS: 17. november, 2011
Xbox 360: 9. mai, 2012
Xbox One: Märts, 2014
PlayStation 3: 17. detsember, 2013
PlayStation 4: 15. november, 2013
Raspberry Pi: 11. veebruar, 2013
Žanr Liivakastimäng, ellujäämine, loovreziim, Halastamatu(HardCore)
Mänguviis Üksik- ja mitmikmäng

Minecraft on Java programmeerimiskeeles kirjutatud liivakastistiilis arvutimäng. Mängu arendab ettevõte Mojang.

Mängu alfaversioon avaldati 17. mail 2009 ja beetaversioon 20. detsembril 2010. Mängu lõppversioon lasti välja 18. novembril 2011[1]. Mäng on avaldatud ka iOSil ja Androidil[2].

Minecrafti maailm koosneb plokkidest, mida saab valmistada, hävitada ja liigutada. Mängus on olemas ka kindel süžeeliin. Mängu põhimõte on jõuda Lõppu (The End), kus tuleb tappa Lõpulohe (Ender Dragon). Minecrafti mängimiseks arvutil on kaks võimalust: tasuta klassikaline versioon, mida saab mängida internetis, ning tasuline täisversioon, mis tuleb kõigepealt osta ja seejärel alla laadida. Kui klassikalises versioonis on mängijal võimalik ainult ehitada, siis täisversioon annab mängijale rohkem võimalusi: mitmikmäng (Multiplayer), ellujäämise mängulaad (Survival Mode), halastamatu mängulaad (Hardcore Mode) ja loominguline mängulaad (Creative Mode). Lisaks sellele on täisversioonis võimalik mängida ka modifikatsioonidega ning luua Custom-maailmasid.

Arvuti poolt maailma pandavate loomade hulgas on nii neid, kes liiguvad ringi päeval, on mängijatele kahjutud ning keda saab tappa toiduks ja muuks otstarbeks, kui ka neid, kes liiguvad öösel ja kujutavad endast mängijale ohtu.

Sellel, kui kõrgele ülespoole ja kui sügavale allapoole saab liikuda, on piirid, aga maapinna tasandil võib liikuda teoreetiliselt ükskõik kui kaugele. Praktikas tulevad küll piirid ette, sest kõik käidud kohad salvestatakse kettale 16×16×256 suuruste plokkide, nn chunk-ide kaupa ning lõpuks hakkavad koordinaatide arvutamisel ja andmete salvestamisel tekkima mitmesugused vead. Kümne miljoni sammu ulatuses lähtepositsioonist kummalegi poole pole siiski puudusi täheldatud,kuid uuemates versioonides on olnud mapi (maailma) suurus olnud piiratu. Kuigi Minecraft on põhiliselt liivakastimäng, on temas ka seiklusmängu elemente. Võimalik on jõuda teise mõõtmesse, mida nimetatakse Lõpuks (The End), kus tuleb hävitada Lõpulohe (Ender Dragon), kes lendab maailma kohal. Teise mõõtmesse saab minna portaali abil.

17. novembri seisuga aastal 2013 on Minecrafti ostnud ligi 12,7 miljonit inimest ning 41 miljonit inimest on end mängu kasutajaks registreerinud. Sellele lisanduvad mobiiliversiooni kasutajad [viide?].

Minecraft on saanud väga soodsad hinnangud. Kriitikute arvamusi koguvatest ja koondavatest veebisaitidest andis GameRankings talle 15 arvustuse põhjal 94,17% ja Metacritic 27 arvustuse põhjal 94/100 [viide?]. Mõnedki üksikväljaanded on talle andnud maksimaalse võimaliku hinde. Nii 2010. kui 2011. aasta parimate mängude valimisel nimetati Minecraft paljude auhindade kandidaadiks. Iga aasta ka toimub suur üritus nimega MineCon, kus tulevad kokku tuntud Minecrafti mängijad ja teevad kõiksugu lõbusaid asju [3].

Tegelased (mobs)

Passiivsed Tegelased (Passive Mobs)

  • Siga (Pig) – Minecrafti tegelane, keda tappes võib saada 1–3 sealiha. Temaga on võimalik ratsutada, kasutades selleks sadulat ja puupulga otsas rippuvat porgandit. Kahele seale porgandit andes nad paarituvad ja sünnib põrsas.
  • Lammas (Sheep) – Minecrafti tegelane, keda tappes saab mängija 1, kääridega pügades 2–3 villaplokki. Versioonis 1.8 lisati ka lambaliha (mutton), mida on võimalik saada lammast tappes. Kui kahte lammast toita viljaga, siis nad paarituvad ja sünnib lambatall.
  • Lehm (Cow) – Minecrafti tegelane, keda tappes saavad mängijad veiseliha ja nahka. Kahele lehmale vilja andes nad paarituvad ja sünnib vasikas.
  • Seenelehm (Mooshroom, "MushroomCow") – Punase nahaga lehm, kes kannab oma seljal seeni. Mängijad saavad neilt seeni, veiseliha ja seenesuppi.
  • Kana (Chicken) – Minecrafti tegelane, keda tappes saavad mängijad sulgi ja kanaliha.
  • Kalmaar (Squid) – Vees elavad tumesinised loomad, keda tappes võib saada tindikotte.
  • Nahkhiir (Bat) – Minecrafti tegelane, kes lendab ringi põhiliselt öösiti või pimedates koobastes. Ta on ohutu ning mängija ei saa tema tapmisel midagi.
  • Küülik (Bunny) – Minecrafti tegelane, keda tappes saab mängija küüliku liha.
  • Külaelanik (Villager) – Minecrafti tegelased, kes elavad arvuti poolt genereeritud külades koos Raudmeestega (Iron Golem). Külaelanikega saab asju vahetada, vahetuskaubas on kasutusel smaragdid, kas siis küsitava esemena või tasuga (smaragdid on väga haruldased). Ööseks lähevad nad oma majadesse, et varjuda zombide eest. Zombid on ainsad elukad, kes külaelanikke ründavad.

Neutraalsed Tegelased (Neutral Mobs)

  • Ämblik (Spider) – Minecrafti koletis, kes on öösel või pimedas vaenulik, aga päevavalgel neutraalne, st et ta on ohutu seni, kuni mängija teda ründab. Mängijad saavad neilt tappes nööri ja ämblikusilma. Nad on võimelised nägema mängijat läbi plokkide.
  • Koopaämblik (Cave Spider) – See koletis kujutab endast sinise nahaga väikest ämblikku. Nad elavad mahajäetud kaevandustes, kus nad ehitavad ämblikuvõrke. Nad on võimelised mängijat mürgitama, mistõttu on nendega kohtumine ohtlik. Mängijad saavad neilt samu asju, mida tavalisteltki ämblikelt.
  • Lõpumees (Enderman) – Lillade silmadega pikk must elukas, kes ründab mängijat siis, kui viimane talle otsa vaatab. Nad on võimelised teleportima ning plokke ühest kohast teise viima. Mängijad saavad neilt Enderi pärle (Ender Pearl). Eriti rohkelt tekib neid Lõpus, kuid harva ka põhimaailmas. Nad ei põle päevavalgel ning vesi teeb neile haiget.
  • Siga-Zombi (Zombie-Pigman, "PigZombie") – Minecrafti koletis, kes elab Põrgus. Neil on kuldmõõgad ja mängijad saavad nende surnukehadelt roiskunud liha (Rotten Flesh) ja kullakamakaid (Golden Nugget).

Vaenulikud Tegelased (Hostile Mobs)

  • Hiilija (Alates versioonist 1.7.9 "Hirmutaja") (Creeper) – Minecrafti klassikaline koletis, kes mängijat kohates plahvatab. Plahvatus hävitab läheduses olevaid plokke ning võib ka mängija tappa. Erinevalt Zombidest ja Luukeredest ei põle Hiilijad päevavalgel.
  • Zombi (Zombie) – Minecrafti koletis, kes meenutab rohelise nahaga mängijat. Zombid ründavad mängijat öösel või pimedas koopas, kuna päevavalgus põletab neid. Mängijad saavad nende surnukehadelt roiskunud liha (Rotten Flesh).
  • Luukere (Skeleton) – Minecrafti koletis, kes laseb sind nooltega. Nad põlevad päevavalgel, kuid otsivad varju, kui võimalik. Mängijad saavad nende surnukehadelt enamasti nooli (Arrow) ja konte (Bone).
  • Närvutusluukere (Wither Skeleton) – Pikk must luukere, kes elab Allmaailmakindlustes (Nether Fortress). Erinevalt tavalistest luukeredest on neil vibu asemel mõõk. Kui närvutusluukere peaks endale kuskilt vibu saama, siis tulistab ta ikka nooli, kuid need põlevad, pannes ka pihtasaanud mängija põlema. Vibuga närvutusluukeresid saab luua ainult koodi abil.
  • Kammitus (Ghast) – Suur valge koletis, kes elab Põrgus. Need suured lendavad koletised tulistavad mängijat tulepallidega, mis plahvatades võivad ka plokke hävitada. Neid saab tappa ainult vibuga lastes või tulepalle tagasi lüües, kuni ta sellega pihta saab.
  • Limaelukas (Slime) – Minecrafti koletis, kes lömastab oma hüpetega mängija. Ta on neljakandiline koletis, kes liigub edasi hüpates. Rünnates jagunevad nad neljaks väiksemaks elukaks kuni viimaks surevad. Mängijad saavad neilt limapalle (Slimeballs).
  • Laavalimus (Magma Cube, "LavaSlime") – Limaelukaga sarnanev koletis, kes elab Põrgus.
  • Leek (Blaze) – Põlev Minecrafti koletis, kes elab Põrgus. Ta tulistab väikeseid tulepalle. Mängijad saavad neilt leegi vardaid.
  • Ämblikudžoki (Spider Jockey) – Minecrafti "kaksikkoletis". See on ämblik, kes kannab enda seljas ka Luukere.
  • Majasoomukas (Silverfish) – Väikesed Minecrafti koletised, kes elavad Kindlustes. Nende rünnak on nõrk.
  • Nõid (Witch) Külaelanikule sarnanev musta mütsiga ja lilla jopega elukas, kes ilmub öösel enamasti soos. Nad viskavad mängijaid pahade võlujookidega.
  • Kanadžoki ( "Chicken Jockey ) – Kaksikkoletis, kuid nüüd ratsutab beebizombi kana seljas, Zombi suudab kana ise juhtida.
  • Tapja küülik (Killer Bunny)
  • (Elder Guardian)
  • Valvur (Guardian)
  • (Endermite)
  • Shulker koletis,kes näeb välja nagu lilla plokk.Lisati versiionis 1.9.0.Kui ta sind ründab, tõuseb ta ülemine pool üles ja ta laseb rakette, mis tõstavad su õhku.

Kodustatavad Tegelased (Tamable Mobs)

  • Otselot (Ocelot) – Minecrafti tegelane, kes elab džunglis. Mängijad saavad nad kaladega enda kassideks. Nad hirmutavad Hiilijaid.
  • Hunt (Wolf) – Minecrafti tegelased, kes elavad metsades ja taigades. Nad muutuvad agressiiveks mängija rünnaku puhul. Kui mängija annab talle konte, saavad nad tema koerteks ning tapavad koletisi.
  • Hobune (Horse) – Minecrafti tegelane, kellega saab mängija ratsutada. Et mängija ta endale saaks, peab ta ronima talle selga senikaua, kuni ta enam ei peruta. Et hobune oleks juhitav, peab mängija ta selga panema sadula.
  • Eesel (Donkey) – Hobusest veidi väiksem loom, kellele saab mängija panna selga kirstu.
  • Muul (Mule) – Hobuse ja eesli paaritumisel sündiv loom.

Kasulikud Tegelased (Utility Mobs)

  • Raudmees (Iron Golem)Saab ehitada neljast T tähe kujuliselt pandud raua plokist .
  • Lumemees (Snow Golem)Saab eihtada kahest lume plokist ja ühest kõrvisast

Kangelased (Bosses)

  • Närbuja (Wither) – Kolme peaga Närbuja Luukere, keda peab mängija ise "ehitada".
  • Lõpudraakon (Ender Dragon) – Suur must lohe, kes elab Lõpus. Enne tema hävitamist tuleb hävitada lõpukristallid (Ender Crystals), mis tervendavad draakonit.

Väljamõeldud tegelased

  • Herobrine – Valgete silmadega mängijaga sarnanev koletis, kes on võimeline õhus kõndima ja ilmuma suvalistes kohtades. Teda pole olemas.

Maailmad

Tavamaailm (The Overworld) – Kõige tavalisem maailm, kus sünnib mängija. Seal leidub maavarasid – rauda, kulda, sütt, teemanteid ja smaragde.

Põrgu (The Nether) – Põrgut kujutav maailm, kus on palju laavat.

Lõpp (The End) – Pime maailm, kus elavad lõpumehed. Seal tuleb hävitada Lõpulohe (Ender Dragon).Lõpust pääseb ka lõpu linna,kus elavad shulkerid.

Sealt võib leida tiivad.

Mängu laadid

Ellujäämine (Survival) – Laad, mis keskendub ellujäämisele ja koletistega võitlemisele. Mängija sünnib tühja seljakotiga (Inventory) ning peab materjale koguma.

Loominguline (Creative) – Laad, mis keskendub ehitamisele. Laadis on piiramatud ressursid ning koletised ei kujuta endast mängijale ohtu.

Halastamatu (Hardcore) – Sarnane ellujäämise laadiga, aga kui mängija ära sureb, peab ta maailma kustutama. Raskusastmeks on alati raske (Hard) ning seda ei saa muuta.

Platvormid

Minecraft Pocket Edition

Minecraft Pocket Edition on mobiiliversioon Minecraftist, mis avaldati 2014. aasta suvel Mojangi poolt. Sellest tuleb tasuta versioon ja tasuline versioon. Selle tulevane versioon on 0.7.2 alpha (4.Juuli 2014), mis on saadaval nii Android'ile kui ka iOS'ile.

Minecraft Xbox 360

Minecraft Xbox 360 Edition on saadaval Xbox'ile XBLA Marketplace'ist, mis avaldati 9. mail 2012.

Minecraft Pi Edition

Minecraft Pi Edition on Raspberry Pi'le mõeldud Minecrafti versioon, mis tuli välja 11.veebruaril 2013.

Minecraft Xbox One Edition

E3 2013 ajal Microsoft näitas enda pressi konverentsil videot Minecraft: Xbox One Edition'st. Sisaldab suuremaid maailmu, paremat mitmikmängu toetust ja muid uuendusi mis Xbox One toob turule.

Minecraft PLAYSTATION3 Edition

Minecraft Playstation 3 Edition Digitaalne versioon avaldati 17.detsember 2013. Blu-Ray Disc versioon 14.Mai 2014

Viited

Kirjandus

  • Mojang, kirjutanud Stephanie Milton, koostöös Paul Soares Jr-i ja Jordan Maroniga, "Minecraft. Esimene käsiraamat", tõlkinud Sander Vahter, Egmont Estonia, 2013, ISBN 9789949167111
  • Mojang, Nick Farwell (CNB Minecraft), "Minecraft. Ehituskäsiraamat", tõlkinud Sander Vahter, Egmont Estonia, 2014, ISBN 9789949167753

Välislingid