Osvald Käpp: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
40. rida: 40. rida:
Euroopa meistrivõistlused toimusid [[3. november|3.]]–[[6. november|6. novembrini]] [[Budapest]]is Beketovi [[tsirkus]]es. Soome boikottis ikka.
Euroopa meistrivõistlused toimusid [[3. november|3.]]–[[6. november|6. novembrini]] [[Budapest]]is Beketovi [[tsirkus]]es. Soome boikottis ikka.


Avaringis seljatas Käpp poole minutiga A. Nordi [[Norra]]st. Teisel päeval oli ta vaba. Kolmandal päeval seljatas ta [[poola]]ka R. Blazyca 15. minutil ja võitis punktidega [[Lajos Keresztes]]i (Ungari). Finaalis [[Eduard Sperling]]i (Saksamaa) vastu alustas ta samuti hästi ja viis vastase silda, kuid too suutis end välja keerata, tegi vastuvõtte ja 8. minutil seljatas Käpa. I Sperling, II Pettersson, III Käpp.
Avaringis seljatas Käpp poole minutiga [[Arthur Nord]]i [[Norra]]st. Teisel päeval oli ta vaba. Kolmandal päeval seljatas ta [[poola]]ka [[Ryszard Błażyca]] 15. minutil ja võitis punktidega [[Lajos Keresztes]]i (Ungari). Finaalis [[Eduard Sperling]]i (Saksamaa) vastu alustas ta samuti hästi ja viis vastase silda, kuid too suutis end välja keerata, tegi vastuvõtte ja 8. minutil seljatas Käpa. I Sperling, II Pettersson, III Käpp.


Voldemar Väli (sulgkaal) võitis, Eduard Pütsep (kärbeskaal) ja [[Albert Kusnets]] (keskkaal) said hõbeda ning Osvald Käpp (kergekaal) ja Rudolf Loo (poolraskekaal) pronksi. Kuna [[raskekaal]]us Eestil meest väljas polnud, olid kõik meie sportlased medali saanud! Mitteametlikus paremusjärjestuses jagasid Eesti ja Ungari 9 punktiga Rootsi ees esikohta, kuid 2 kulda asetasid Ungari ettepoole.
Voldemar Väli (sulgkaal) võitis, Eduard Pütsep (kärbeskaal) ja [[Albert Kusnets]] (keskkaal) said hõbeda ning Osvald Käpp (kergekaal) ja Rudolf Loo (poolraskekaal) pronksi. Kuna [[raskekaal]]us Eestil meest väljas polnud, olid kõik meie sportlased medali saanud! Mitteametlikus paremusjärjestuses jagasid Eesti ja Ungari 9 punktiga Rootsi ees esikohta, kuid 2 kulda asetasid Ungari ettepoole.

Redaktsioon: 6. detsember 2006, kell 17:43

Fail:Olympiar.png
Kuld 1928 vabamaadluse kergekaal

Osvald Käpp (27. veebruar 1905 Tallinn22. detsember 1995 New York) oli eesti maadleja, olümpiavõitja 1928 vabamaadluse kergekaalus, EM-hõbe 1926 ja -pronks 1927 kreeka-rooma maadluse kergekaalus. Tuli 5 korda Eesti ja 4 korda USA meistriks. Klubi: Tallinna “Kalev”, aastast 1929 “Metropolitan A.A.U.”

1924

Pariisi olümpiamängude maadlusturniiril 6.10. juulil esindas Eestit 8 maadlejat. Sulgkaalus osalesid Voldemar Väli ja Osvald Käpp. Mõlemad alustasid võitudega, kuid kaotasid 3. ja 4. ringis.

Eduard Pütsep võitis kärbeskaalus kulla, Roman Steinberg sai keskkaalus pronksi. Riikide arvestuses võitis Soome (20) Rootsi (6) ja Eesti (4) ees.

Eesti võitis Tallinnas Läti 21:15.

1925

Käpp tuli Eesti meistriks vabamaadluse kergekaalus.

Euroopa meistrivõistlustel Milanos Eesti ei osalenud.

1926

Käpp tuli Eesti meistriks mõlemas maadlusviisis kergekaalus.

Eesti võitis Tallinnas Läti 28:8.

Euroopa meistrivõistlustel Riias osales 6 kaalus 35 sportlast 7 riigist. Täiskoosseisuga olid platsis Eesti, Läti, Saksamaa ja Tšehhoslovakkia, 5 mehega Rootsi ja Ungari, ühega Taani. Esimest korda võis iga riik igas kaalus välja panna ainult 1 sportlase. Tollane maailma parim maadlusmaa Soome jäi protestiks kõrvale.

Kergekaalus osales 6 maadlejat. Käpp seljatas avaringis František Kratochvíli Tšehhoslovakkiast, kuid kaotas teises Mihály Maturale (Ungari) punktidega. Kolmandas ringis favoriidi Harald Petterssoni (Rootsi) vastu oli Käpp ootamatult aktiivne ja teenis punktivõidu. Neljandas ringis jäi ta vabaks; rootslane võitis ungarlase. Kolm meest olid kogunud võrdselt 4 punkti ja omavahel oli surnud ring. Medalid jagati meeste kaalu järgi: I Pettersson, II Käpp, III Matura.

Esimeseks eestlasest Euroopa meistriks maadluses tuli Voldemar Väli sulgkaalus. Ka Rudolf Loo võitis poolraskekaalus hõbemedali. Riikide arvestuses sai Saksamaa 11, Rootsi 9, Eesti 7, Taani, Tšehhoslovakkia ja Ungari 3 punkti, Läti 0.

1927

Käpp tuli Eesti meistriks kreeka-rooma maadluse kergekaalus.

Eesti võitis Prahas Tšehhoslovakkia 8:4.

Euroopa meistrivõistlused toimusid 3.6. novembrini Budapestis Beketovi tsirkuses. Soome boikottis ikka.

Avaringis seljatas Käpp poole minutiga Arthur Nordi Norrast. Teisel päeval oli ta vaba. Kolmandal päeval seljatas ta poolaka Ryszard Błażyca 15. minutil ja võitis punktidega Lajos Keresztesi (Ungari). Finaalis Eduard Sperlingi (Saksamaa) vastu alustas ta samuti hästi ja viis vastase silda, kuid too suutis end välja keerata, tegi vastuvõtte ja 8. minutil seljatas Käpa. I Sperling, II Pettersson, III Käpp.

Voldemar Väli (sulgkaal) võitis, Eduard Pütsep (kärbeskaal) ja Albert Kusnets (keskkaal) said hõbeda ning Osvald Käpp (kergekaal) ja Rudolf Loo (poolraskekaal) pronksi. Kuna raskekaalus Eestil meest väljas polnud, olid kõik meie sportlased medali saanud! Mitteametlikus paremusjärjestuses jagasid Eesti ja Ungari 9 punktiga Rootsi ees esikohta, kuid 2 kulda asetasid Ungari ettepoole.

1928

Käpp tuli Eesti meistriks vabamaadluse kergekeskkaalus.

Eesti võitis Riias Läti 4:2.

Amsterdami olümpiamängudel tuli Osvald Käpp esimeseks Eesti olümpiavõitjaks vabamaadluses. Et Eesti vabamaadluses maavõistlusi ei pidanud ega osalenud Euroopa meistrivõistlustel, siis edu ei loodetud. Ometi võitis Käpp kergekaalus punktidega järjest Carlo Tesdorf Jørgenseni Taanist, Clarence Berrymani USA-st, Charles Pacôme'i Prantsusmaalt ja Birger Nilseni Norrast.

Kreeka-rooma maadluses läks Käpp teist kulda püüdma. Avaringis seljatas ta Piero Postini Itaaliast, teises Harald Petterssoni vastu oli suures ülekaalus, kuid väänas jala. Läbi valu tegi ta matši lõpuni ja sai punktivõidu, kuid ei suutnud turniiri jätkata. Temast võinuks saada esimene Eesti kahekordne olümpiavõitja.

Käpa kullale lisandus Voldemar Väli kuld kreeka-rooma maadluse sulgkaalus ja Albert Kusnetsi pronks kreeka-rooma maadluse keskkaalus. Mitteametlik paremusjärjestus: 1. Soome 18, 2. Rootsi 11, 3. Saksamaa 8, 4. Eesti 7, 5. Šveits 6, 6. Ungari 5, 7. USA 5, 8. Prantsusmaa 4, 9. Kanada 4 jne.

1929

Käpp võitis tugeva turniiri Göteborgis nagu ka Albert Kusnets, kuid Euroopa meistrivõistlustele Dortmundi ei saadetud kumbagi.

Ameerikas

1929 emigreerus Osvald Käpp Ameerika Ühendriikidesse, kus sai tööd pagarina. 1929 ja 1930 tuli ta USA meistriks kreeka-rooma maadluse kergekeskkaalus. Kaks korda tuli ta nii New Yorgi kui ka USA meistriks vabamaadluses.

1932

Rahvusvaheline majanduskriis pani Eesti spordi väga raskesse olukorda. Los Angelese olümpiamängudest jäigi Eesti kõrvale. Olulise tõuke selleks otsuseks andis asjaolu, et oma põhialal, kreeka-rooma maadluses jäi Eesti Stockholmis Rootsi-Saksamaa-Ungari-Eesti maavõistlusel viimaseks. Osvald Käpp Eesti kodanikuna esindas Eestit oma käe peal, kandes ise kõik kulud.

Vabamaadluses osales Käpp kergekaalus. Et ta kaalus 70 kg, polnud kaalu mahavõtmisega 66 kiloni probleeme. Sellegipoolest võis see mõjuda võistlusvormile, sest nii C. Pacomele kui ka K. Karpatile Ungarist kaotas ta punktidega ja langes välja. Pacomet oli ta Amsterdamis võitnud.

Kreeka-rooma maadluses ei hakanud ta kaalu mahavõtmisega jantima ja tegi kaasa kergekeskkaalus. I ringis võitis ta Ercole Gallegati Itaaliast ja teises B. Jenseni Taanist punktidega, kuid kolmandas kaotas peatsele olümpiavõitjale Ivar Johanssonile Rootsist seljaga ja langes välja.

Vaata ka: