Gdańsk: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Jerzyjan1 (arutelu | kaastöö)
P redakcyjne
ns
32. rida: 32. rida:
Gdańsk on suur majandus-, teadus- ja kultuurikeskus. Gdańsk on Poola suurim [[sadamalinn]], mis on sajandite jooksul olnud Poola väravateks merele.
Gdańsk on suur majandus-, teadus- ja kultuurikeskus. Gdańsk on Poola suurim [[sadamalinn]], mis on sajandite jooksul olnud Poola väravateks merele.


== Ajalugu ==
== Ajulugu ==
Ajaloos on linnal olnud palju nimesid: ''Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Danzig, Dantiscum, Gedanum''.
Ajaloos on linnal olnud palju nimesid: ''Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Danzig, Dantiscum, Gedanum''.



Redaktsioon: 3. juuli 2016, kell 17:34

 See artikkel räägib Poola linnast; kuna "Danzig" suunab siia, siis teiste samanimeliste nähtuste kohta vaata artiklit "Danzig (täpsustus)".

Gdańsk

poola Gdańsk
kašuubi Gduńsk
saksa Danzig

Pindala 262 km²
Elanikke 461 798 (2015)

Koordinaadid 54° 21′ N, 18° 39′ E
Gdańsk (Poola)
Gdańsk

Gdańsk (kašuubi Gduńsk, saksa Danzig, ladina Gedania, Dantiscum) on linn Poolas Gdański lahe ääres Motława jõel Wisła suudmes. See on Pomorze vojevoodkonna halduskeskus.

Gdańsk moodustab koos Gdynia ja Sopotiga Trójmiasto linnastu.

Elanike arv on 458 053 (2006).

Gdańsk on suur majandus-, teadus- ja kultuurikeskus. Gdańsk on Poola suurim sadamalinn, mis on sajandite jooksul olnud Poola väravateks merele.

Ajulugu

Ajaloos on linnal olnud palju nimesid: Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Danzig, Dantiscum, Gedanum.

Arheoloogid räägivad, et juba VII sajandil oli siin käsitööliste-kalurite asula. 10. sajandil oli Gdańsk Pomorze vürstide valduses, kes allusid Poola riigile. 890-ndatel ehitas vürst Mieszko I siia Gdański lossi. 997. aastal külastas Gdańskit Püha Adalbertus Prahast (poola Wojciech), et Poola kuninga Bolesław Chrobry palvel ristida linna elanikke.

14. novembril 1308 alistasid Saksa ordu rüütlid Gdański, linn sai uue nime – Danzig. Aastal 1361 sai linn Hansa Liidu liikmeks. Uue sõjaga (Saksa ordu–Poola sõda (1409–1411)), mis lõppes Grünwaldi lahinguga (1410) läks Gdańsk Poola kuninga võimu alla. Aasta hiljem sõlmiti Thorni esimene rahu, millega Gdańsk läks tagasi Saksa ordu kätte.

Gdański vanalinn ja vana sadam

1466. aastal lõppes Kolmeteistaastane sõda (1454–1466), mille tulemusena Poola kuningas saavutas Thorni teise rahuga kontrolli Lääne-Preisimaa: Gdański, Elblągi, Malborki, Chełmno üle. Saksa ordu loovutas Poola kuningriigile Kuningliku Preisimaana poole oma territooriumist (Ida-Pommeri ja Lääne-Preisimaa) ning Saksa ordu kõrgmeister tunnistas end Leedu suurvürsti ja Poola kuninga Kazimierz IV vasalliks.

1772. aastal Poola I jagamisel anti Gdańsk üle Preisi kuningriigile.

Napoleoni sõdade ajal, aastatel 1807–1814 eksisteeris linn, kui Danzigi Vabalinn.

Vaatamata sõdadele ja võimude vahetustele oli linna areng väga progressiivne. Gdańsk sai tähtsaimaks kaubandus- ja sadamalinnaks Läänemerel.

Gdański elanikkond oli väga kirju, siin elasid poolakad, sakslased, juudid, taanlased jne, kes omakorda mõjutasid linna kultuuri, arhitektuuri.

Teise maailmasõja järel, Potsdami konverentsi otsusega anti Gdańsk 1945. aastal Poolale. Linna saksa elanikkond küüditati Saksamaale. Küüditatud endised Danzigi kodanikud väidavad, et tegelikult leiab aset nende vabalinnas seesama okupatsioon, mille algatas 1. septembril 1939 Hitler. Nad on moodustanud eksiilvalitsuse ja nõuavad jätkuvalt Danzigi iseseisvust. Danzigi eksiilvalitsusel on oma koduleht[1].

Majandus

Teenindus ja tööstus on põhivaldkonnad elanike tööhõives. Gdańskis on arenenud sellised majandusharud nagu laevaehitus, farmaatsia ja keemiatööstus, kõrgtehnoloogia, elektroonika, toiduainetööstus.

Transport

  • Linnatransport: bussid, trammid.
  • Raudtee: ühendus teiste Poola keskustega.
  • Linnastu kiirraudtee: kiirrongiühendus Trójmiastos ja Gdański linnastus.
  • Rahvusvaheline lennujaam: Lech Wałęsa lennujaam, mis asub Rębiechowo eeslinnas. Ühendus Euroopa ja Poola keskustega.

Turism

Turism mängib linna arengus tähtsat rolli. Gdańsk on atraktiivne kui keskaegne huvitava ajalooga linn.

Linna peamiseks vaatamisväärsuseks, nagu ka teiste ajalooliste linnade puhul, on vanalinn. Gdański vanalinna peetakse Läänemere-äärsete linnade kaunimaks. See jaguneb Główne Miasto'ks ('pealinn') ja Stare Miasto'ks ('vanalinn').

Vaatamisväärsused

  • Długa tänav (Pikk tänav)
  • Kuninglik tee
  • Basilika Mariacka – Maria basilika, Euroopa suurim gooti stiilis telliskirik.
  • Złota Brama (Kuldne värav)
  • Ratusz Głównego Miasta (Główne Miasto raekoda)
  • Długi Targ (väljak) ja Neptuni purskkaev
  • Dwór Artusa
  • Zielona Brama palee-värav
  • Długie Pobrzeże tänav ja Motława jõgi
  • Ratusz Staromiejski (Stare Miasto raekoda)
  • Oliwa katedraal ja park
  • Vanalinna majad ja kirikud
  • Gdański raudteejaam – kaunimaid raudteejaamu Euroopas.


Gdańskiga seotud isikuid

Pilte

Vaata ka

Viited

Välislingid