Valgusallikas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: eemaldatud en:Light#Light sources (strong connection between (2) et:Valgusallikas and w:List of light sources), ko:광원 (strong connection between (2) et:Valgusallikas and ko:광원 목록)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Valgusallikas''' on [[valgus]]t kiirgav keha.
'''Valgusallikas''' on [[valgus]]t kiirgav keha. [[Füüsika]] mõistena määratletakse valgusallikat kui [[elektromagnetkiirgus]]e allikat, mis kiirgab [[energia]]t inimsilmale nähtavas spektriosas.


Valgusallikad jagunevad loomulikeks allikateks (eelkõige Päike) ja mitut liiki tehisallikateks (vt [[Lamp]]),
Valgusallikaid liigitatakse soojuslikeks (kuumadeks) ja külmadeks.


Energia muundamise seisukohalt eristatakse primaar- ja sekundaarallikaid. [[Primaarvalgusallikas]] on keha, mis kiirgab valgust energia muundumise tulemusena teist liiki energiast, nt [[tuumaenergia]]st (Päikesel), [[keemiline energia | keemilisest eneriast]] (peamiselt põlemisel) või [[elektrienergia]]st. [[Sekundaarvalgusallikas]] on keha, mis ise valgust ei tekita, kuid peegeldab või laseb läbi primaarvalgusallika valgust. <ref> Endel Risthein. Valgustehnika sõnastik. Tallinn, Valgus, 1982 </ref>
[[Kategooria:Optika]]
[[Kategooria:Valgustus]]


[[Tehnika]]s on valgusallikas element või seade, mis on ette nähtud peamiselt [[valgustus (tehnika) | valgustuseks]] või [[signalisatsioon]]iks. <ref> Eesti standard EVS-EN 12665:202. Valgus ja valgustus: Põhioskussõnad ja valgustusnõuete valiku alused </ref> Valgust tekitav element (üksikosa) on [[lamp]], lambi (või lampide) valguse jaotamise seade on [[valgusti]] või [[prožektor]]. Valgussignalisatsioonivahendid, valgustid ja prožektorid on üldmõistena valgustusvahendid.
[[zh:光#光源]]
==Viited==
{{Viited}}

[[Kategooria:Valgustus]]

Redaktsioon: 17. juuni 2016, kell 10:10

Valgusallikas on valgust kiirgav keha. Füüsika mõistena määratletakse valgusallikat kui elektromagnetkiirguse allikat, mis kiirgab energiat inimsilmale nähtavas spektriosas.

Valgusallikad jagunevad loomulikeks allikateks (eelkõige Päike) ja mitut liiki tehisallikateks (vt Lamp),

Energia muundamise seisukohalt eristatakse primaar- ja sekundaarallikaid. Primaarvalgusallikas on keha, mis kiirgab valgust energia muundumise tulemusena teist liiki energiast, nt tuumaenergiast (Päikesel), keemilisest eneriast (peamiselt põlemisel) või elektrienergiast. Sekundaarvalgusallikas on keha, mis ise valgust ei tekita, kuid peegeldab või laseb läbi primaarvalgusallika valgust. [1]

Tehnikas on valgusallikas element või seade, mis on ette nähtud peamiselt valgustuseks või signalisatsiooniks. [2] Valgust tekitav element (üksikosa) on lamp, lambi (või lampide) valguse jaotamise seade on valgusti või prožektor. Valgussignalisatsioonivahendid, valgustid ja prožektorid on üldmõistena valgustusvahendid.

Viited

  1. Endel Risthein. Valgustehnika sõnastik. Tallinn, Valgus, 1982
  2. Eesti standard EVS-EN 12665:202. Valgus ja valgustus: Põhioskussõnad ja valgustusnõuete valiku alused