Sõpruslinn: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
3. rida: 3. rida:
'''Sõpruslinn'''<ref>"Eesti Entsüklopeedia 9 SUN-TÜRG". Eesti Entsüklopeediakirjastus, Tallinn, 1996. lk 66</ref> on (enamasti mõnes teises riigis asuv) [[linn]], millega [[omavalitsusorgan]]eil on püsivad koostöösidemed.
'''Sõpruslinn'''<ref>"Eesti Entsüklopeedia 9 SUN-TÜRG". Eesti Entsüklopeediakirjastus, Tallinn, 1996. lk 66</ref> on (enamasti mõnes teises riigis asuv) [[linn]], millega [[omavalitsusorgan]]eil on püsivad koostöösidemed.


Sõpruslinnu ühendab aastal 1957 asutatud [[Ülemaailmne Sõpruslinnade Föderatsioon]] (pr. k. ''Féderation Mondiale des Villes Jumelées'', millest on praeguseks hetkeks saanud [http://fr.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9d%C3%A9ration_Mondiale_des_Cit%C3%A9s_Unies/ ''Fédération Mondiale des Cités Unies'']). Sõpruslinnu on ka paljudel linnadel, mis ei kuulu föderatsiooni. Eesti linnadest on sõpruslinnad näiteks [[Tallinn]]al (nt [[Kotka]], [[Szolnok]], [[Schwerin]], [[Veneetsia]], [[Kiel]], [[Gent]], [[Annapolis]]) ja [[Tartu]]l ([[Tampere]], [[Uppsala]], [[Pihkva]], [[Kaunas]], [[Riia]] jne). Sõruslinnad võivad olla ka linnaosadel ja valdadel, nii on Tallinna linnaosa [[Nõmme]] sõpruslinn [[Szombathely]] [[Ungari]]s<ref>[http://meie.tallinn.ee/node/855 "Szombathely – Nõmme külalislahke sõpruslinn Ungaris"]</ref>, [[Saku vald|Saku valla]] sõpruslinn aga [[Jaapan]]i [[Nagano prefektuur]]is asuv [[Saku (Jaapan)|Saku]] linn<ref>[http://www.ee.emb-japan.go.jp/ee/japan_estonia_relationsvip.html "Sõpruslinn"], Jaapani Suursaatkond Eestis</ref>.
Sõpruslinnu ühendab aastal 1957 asutatud [[Ülemaailmne Sõpruslinnade Föderatsioon]] (pr. k. ''Féderation Mondiale des Villes Jumelées'', millest on praeguseks hetkeks saanud [http://fr.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9d%C3%A9ration_Mondiale_des_Cit%C3%A9s_Unies/ ''Fédération Mondiale des Cités Unies'']). Sõpruslinnu on ka paljudel linnadel, mis ei kuulu föderatsiooni. Eesti linnadest on sõpruslinnad näiteks [[Tallinn]]al (nt [[Kotka]], [[Szolnok]], [[Schwerin]], [[Veneetsia]], [[Kiel]], [[Gent]], [[Annapolis]]) ja [[Tartu]]l ([[Tampere]], [[Uppsala]], [[Pihkva]], [[Kaunas]], [[Riia]] jne). Sõpruslinnad võivad olla ka linnaosadel ja valdadel, nii on Tallinna linnaosa [[Nõmme]] sõpruslinn [[Szombathely]] [[Ungari]]s<ref>[http://meie.tallinn.ee/node/855 "Szombathely – Nõmme külalislahke sõpruslinn Ungaris"]</ref>, [[Saku vald|Saku valla]] sõpruslinn aga [[Jaapan]]i [[Nagano prefektuur]]is asuv [[Saku (Jaapan)|Saku]] linn<ref>[http://www.ee.emb-japan.go.jp/ee/japan_estonia_relationsvip.html "Sõpruslinn"], Jaapani Suursaatkond Eestis</ref>.


[[Rahvusvaheline sõpruslinnade päev]] on [[aprill]]i viimane [[pühapäev]].
[[Rahvusvaheline sõpruslinnade päev]] on [[aprill]]i viimane [[pühapäev]].

Redaktsioon: 8. juuni 2016, kell 16:36

Sõpruslinn[1] on (enamasti mõnes teises riigis asuv) linn, millega omavalitsusorganeil on püsivad koostöösidemed.

Sõpruslinnu ühendab aastal 1957 asutatud Ülemaailmne Sõpruslinnade Föderatsioon (pr. k. Féderation Mondiale des Villes Jumelées, millest on praeguseks hetkeks saanud Fédération Mondiale des Cités Unies). Sõpruslinnu on ka paljudel linnadel, mis ei kuulu föderatsiooni. Eesti linnadest on sõpruslinnad näiteks Tallinnal (nt Kotka, Szolnok, Schwerin, Veneetsia, Kiel, Gent, Annapolis) ja Tartul (Tampere, Uppsala, Pihkva, Kaunas, Riia jne). Sõpruslinnad võivad olla ka linnaosadel ja valdadel, nii on Tallinna linnaosa Nõmme sõpruslinn Szombathely Ungaris[2], Saku valla sõpruslinn aga Jaapani Nagano prefektuuris asuv Saku linn[3].

Rahvusvaheline sõpruslinnade päev on aprilli viimane pühapäev.

Välislingid

Viited

  1. "Eesti Entsüklopeedia 9 SUN-TÜRG". Eesti Entsüklopeediakirjastus, Tallinn, 1996. lk 66
  2. "Szombathely – Nõmme külalislahke sõpruslinn Ungaris"
  3. "Sõpruslinn", Jaapani Suursaatkond Eestis