Lühikarvaline orientaal: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
10. rida: 10. rida:


===Lühikarvaline orientaal===
===Lühikarvaline orientaal===
Tõenäoliselt tegemist maailma kõige värvilisema tõuga, on registreeritud üle 300 erineva värvi- ja mustrikombinatsiooni. Populaarsemad värvid on must, šokolaad, sinine, lilla, valge, punane, kreem, kaneel, aprikoos, karamell. Mustritest: ühevärviline, erinevad triipude ja täppide kombinatsioonid (ingl.k. classic tabby, spotted tabby, ticked tabby, mackarel tabby), kilpkonn, kahevärvilised, millest üks värv on valge (ingl.k. bicolour). Kõik värvid ja mustrid võivad esineda veel koos varjundiga – hõbe, suits. Silmade värv erineb samuti siiamite omast – see on smaragdroheline. Pea on kiilukujuline ja silmatorkavalt suurte kõrvadega. Kasukas on lühike ja siidine. Armastavad sooja ja ei ole sobivad meie kliimas õues käimiseks.
See on tõenäoliselt kõige värvilisem tõug maailmas, registreeritud on üle 300 erineva värvi- ja mustrikombinatsiooni. Populaarseimad värvid on must, šokolaad, sinine, lilla, valge, punane, kreem, kaneel, aprikoos, karamell. Mustritest: ühevärviline, erinevad triipude ja täppide kombinatsioonid (ingl.k. ''classic tabby, spotted tabby, ticked tabby, mackarel tabby''), kilpkonn, kahevärvilised, millest üks värv on valge (ingl.k. ''bicolour''). Kõik värvid ja mustrid võivad esineda veel koos varjundiga – hõbe, suits. Silmade värv erineb samuti siiamite omast – see on smaragdroheline. Pea on kiilukujuline ja silmatorkavalt suurte kõrvadega. Kasukas on lühike ja siidine. Armastavad sooja ja ei ole sobivad meie kliimas õues käimiseks.


===Pikakarvaline orientaal===
===Pikakarvaline orientaal===
Selle tõu nimetus oli 2004. aastani javanees. See tõug sündis balineesi ja lühikarvalise orientaali ristamise tulemusena 1970. aastatel. See on uusim tõug idamaiste kasside kategoorias, kuhu kuuluvad veel lisaks pika- ja lühikarvalisele orientaalile siiam ja balinees ehk pikakarvaline siiam. Rahvusvaheliste organisatsioonide nagu FIFE ( Federation International Feline) poolt tunnustati pikakarvaline orientaal 1985. aastal, CFA (Cat Fancier’s Organisation) poolt alles 1995.aastal.<ref>http://kassid.ee/oriental-kass/, vaadatud 19.04.2016.</ref>
Selle tõu nimetus oli 2004. aastani javanees. See tõug sündis balineesi ja lühikarvalise orientaali ristamise tulemusena 1970. aastatel. See on uusim tõug idamaiste kasside kategoorias, kuhu kuuluvad veel lisaks pika- ja lühikarvalisele orientaalile siiam ja balinees ehk pikakarvaline siiam. Rahvusvaheline organisatsioon FIFE (''Federation International Feline'') tunnustas pikakarvalist orientaali 1985. aastal, CFA (''Cat Fancier’s Organisation'') alles 1995.aastal.<ref>http://kassid.ee/oriental-kass/, vaadatud 19.04.2016.</ref>


{{Commons|Category:Oriental Shorthair}}
{{Commons|Category:Oriental Shorthair}}

Redaktsioon: 18. mai 2016, kell 22:54

Lühikarvaline orientaal

Orientaalne kass on Tai päritolu kassitõug. Arvatatakse, et see tõug on pärit Siiami kassist, sest tõug on Siiami kassi iseloomu ja kehaehitusega, aga erineb karvkatte poolest.

Iseloom

Sarnaselt siiamitele on nad väga intelligentsed, uudishimulikud ja seltsivad. Nad on lojaalsed, energilised ja nõuavad palju tähelepanu. Pidev üksiolek viib depressiooni ja tervisehädadeni.

Välimus

Neil on mandlikujulised silmad, kolmnurgakujuline pea ja väga ilusad suured kõrvad. Kuigi nad paistavad suhteliselt kiitsakad, siis tegelikult on neil päris tugevad musklid.Välimuse järgi saab eristada lühikarvalisi ja pikakarvalisi tõuge.

Lühikarvaline orientaal

See on tõenäoliselt kõige värvilisem tõug maailmas, registreeritud on üle 300 erineva värvi- ja mustrikombinatsiooni. Populaarseimad värvid on must, šokolaad, sinine, lilla, valge, punane, kreem, kaneel, aprikoos, karamell. Mustritest: ühevärviline, erinevad triipude ja täppide kombinatsioonid (ingl.k. classic tabby, spotted tabby, ticked tabby, mackarel tabby), kilpkonn, kahevärvilised, millest üks värv on valge (ingl.k. bicolour). Kõik värvid ja mustrid võivad esineda veel koos varjundiga – hõbe, suits. Silmade värv erineb samuti siiamite omast – see on smaragdroheline. Pea on kiilukujuline ja silmatorkavalt suurte kõrvadega. Kasukas on lühike ja siidine. Armastavad sooja ja ei ole sobivad meie kliimas õues käimiseks.

Pikakarvaline orientaal

Selle tõu nimetus oli 2004. aastani javanees. See tõug sündis balineesi ja lühikarvalise orientaali ristamise tulemusena 1970. aastatel. See on uusim tõug idamaiste kasside kategoorias, kuhu kuuluvad veel lisaks pika- ja lühikarvalisele orientaalile siiam ja balinees ehk pikakarvaline siiam. Rahvusvaheline organisatsioon FIFE (Federation International Feline) tunnustas pikakarvalist orientaali 1985. aastal, CFA (Cat Fancier’s Organisation) alles 1995.aastal.[1]

  1. http://kassid.ee/oriental-kass/, vaadatud 19.04.2016.