Chișinău Külamuuseum: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Maareti (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}
{{Muuseum
{{Muuseum
| nimi = Chișinău Külamuuseum
| nimi = Chișinău Külamuuseum

Redaktsioon: 6. mai 2016, kell 23:00

Chișinău Külamuuseum
Muzeul satului din Chișinău
Hirișenist toodud puukirik
Asutatud 1995
Asukoht Chișinău, MoldovaMoldova
Aadress Botanica (linnaosas)
Liik vabaõhumuuseum
Kollektsioon Puukirik
Kuraator

Arhidekt:
Eugen Bâzgu (samuti esimene direktor)[1]
Külamuuseum (Moldova)
Külamuuseum
Külamuuseum
Külamuuseum (Moldova)

Chișinău Külamuuseum (rumeenia keeles: Muzeul satului din Chișinău) on vabaõhumuuseum, mis asub Moldova pealinnas Chișinău, Botanica linnasosas. See on Riikliku Etnograafia ja loodusloomuuseumi filiaal[2] rahvusarhitektuurilise ehitisega.

Muuseum avati 18. mail 1995 ning selle eesmärgiks on taastada XVIII-XIX sajandi Bessaraabia küla tolleaegsete ehitiste, kirikute, külakooli, tuulikute, vesiveskide, võõrastemaja ja kõrtsiga. Muuseumi territooriumi suurus on 150 -172 ha.

Asukoht

Chișinău Külamuuseum on üks vaatamisväärsusi, mis asub kohe Chișinău lennujaamast linna viiva Aeroportului nimelise maantee ääres.[3] Muuseum on avatud kella 10-st 17-ni.[4][2]

Muuseumi geograafilised koordinaadid on 46°57'49"N 28°52'28"E.[5]

Loomisajalugu

Mitmeid ettepanekuid vabaõhumuuseumi loomisest tehti Chișinău linnaarhitekti Robert Kurţ’i algatusel ja 1962. aastal ilmus tolleaegses ajakirjas Sovetskaja etnografija (Советская этнография) artikkel sellest, et Moldaavia NSV, esimesena Nõukogude Liidus, plaanib luua rahvuspargi koos külamuuseumiga. Ükski ettepanek aga ei saanud nõusolekut kohalikust parteijuhtkonnast, kes ei pidanud tähtsaks luua ”riiklikku muuseumi lageda taeva alla”.

Plaan jäi tasapisi küdema, kui 20 aastat hiljem, 1982. aastal Eugen Bâzgu, olles veel üliõpilane, saavutas oma külamuuseumi projektiga teise koha Üliõpilaskonna projektikonkursil. Alles 1989. aastal korraldatud muuseumiprojektide konkursil E. Bâzgu ja tema meeskonna poolt etnograafilise materjali alusel maa-arhitektuurilise ajaloopärandiga loodud projekt võitis esimese koha. Vastavalt sellele projektile muuseumi kavas oli esitada XVIII sajandi keskpaigast kuni XX sajandini ehitatuid 15-20 erinevat tüüpi elumaju ning kuni XIX sajandini rajatuid veskeid, kooli ja purskkaeve Moldaavia neljast erinevast, sh. oma unikaalselt taluarhitektuurilt Euroopas kuulsaimast Orhei piirkonnast. Muuhulgas plaani kuulusid veski Donduşeni piirkonna Cernoleuca nimelisest külast ning Căuşeni piirkonna Tănătari külast kogu Balkanil tuntud, umbes 24 m kõrgune Hollandi tüüpi tuulik. Idee realiseerimisele kulus aga rohkem kui 20 aastat.

Külamuuseumi aktiivsem rajamisperiood algas aastatel 1991-1992, mil Moldova president Mircea Snegur kirjutas alla dekreedile[6] tulevast muuseumist 151,4 hektarilisel territooriumil. Nüüdseks kohalikud omavalitsused on mööndanud muuseumile veel 26,6 ha.[7]

Iseloomustus

Muuseumi kollektsiooni kuulub seni vaid üks monument, Hirişeni linnast toodud, 1642. aastal käsitööliste poolt peamiselt tammest[1] ehitatud kirik. See on vanim ja ainus keskaegse Moldaavia klassikalise maa-arhitektuuriga säilinud puukirik. See leiti Hirişeni Telenesti linnaosast ja pärast 18 aastat kestnud läbirääkimisi, mille käigus kirik seisis katuseta 12 aastat, kohalik kogukond nõustus kiriku loovutamisega muuseumile.[8] Katuse puudumise[9] tõttu selle pühakujuseinast oli algselt säilinud 40%.

Nüüdseks kirik on taastatud ja tööd kestsid 2010. aasta juunist 2011. aasta septembrini arhitekt Eugen Bâzgu juhendamisel. Kiriku katuse kõrgus on 27 meetrit ja see on üks kõrgeimaid puukirikuid Moldovas. Selle ikonostaas näeb tänu restauraatorile Victor Musteaţă’le välja täiesti originaalsena ja interjööri on alles jäetud ka vanaaegsed originaaltalad. Külamuuseumi territooriumil korraldatakse regulaarselt erinevaid kultuuri- ja kunstisündmusi. Pärast 100 aastast vaheaega kirik ei ole mitte üksnes arhitektuurimälestis, vaid samuti funktsionaalne pühamu[10], kus korraldatakse jumalateenistusi, laulatusi ja ristimisi.[11]

Muuseumi planeerimise esialgsesse üldkavasse sisalduvad etnograafilised ja XVII sajandile tüüpilised puitelamud ja puidust väravad, purskkaevud, sillutatud kõnniteed, külakool[12], kaks tuulikut ja 28 maja ümber kiriku.[11] Lõplikuks eesmärgiks on paigaldada 165 objekti 172 ha suurusele territooriumile ümber järve. Plaanis on tuua oma viis tuulikut ja 4 kirikut, kuigi arhitekti Bâzgu selgituse järgi nüüdseks enamik kirikutest on kahjuks juba remonditud kaasaegseid materjale ja tehnoloogiat ära kasutades ning neil puudub ajatruu kõrgusega kirikutorn. See ehitiselement on ajalooliselt tähtsuselt igale külale väga oluline vahitorn, kust jälgiti musta suitsu - märki türklaste ja tatarlaste rünnakust- ja sütitati pigiga kaetud tõrvik hoiatusmärgiks naabritele. Samuti kavandatuid kirikuid on mõnevõrra hävinud.

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 Külamuuseum meie linnas (ro:Muzeul satului în oraşul nostru), Biblioteci şi muzee. Free Time portal Informativ-referential al Capitalei. 14.05.2012. (rumeenia keeles)
  2. 2,0 2,1 2,2 Külamuuseum (Rahvusarhitektuuri muuseum). Riikliku Etnograafia ja loodusloomuuseum (ro:Muzeul Satului (Muzeul Arhitecturii Populare). Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala), (rumeenia keeles)
  3. 3,0 3,1 Külamuuseum, 20 aastat pärast avamist (ro: Muzeului Satului, 20 de ani de la inaugurare), Daniela Gorincioi, 15.05.2015. (rumeenia keeles)
  4. 4,0 4,1 Moldova muuseumid. (ro:Muzeele Moldovei), Icom National Committee Moldov. (rumeenia keeles)
  5. 5,0 5,1 Külamuuseum (Chişinău). (Muzeul Satului (Chişinău)
  6. 6,0 6,1 Veel üks samm külamuuseumi suunas Chișinăus. (ro: Încă un pas spre crearea muzeului satului la Chişinău), Muzeologie, Mihai Ursu. (rumeenia keeles)
  7. 7,0 7,1 Külamuuseumi kahtlane äritehing (ro:Afaceri dubioase la „Muzeul Satului”), Jurnal de Chişinău, Marina Liţa. 26. juuni 2012. (rumeenia keeles)
  8. 8,0 8,1 Vana puukirik aastast 1642 Külamuuseumi näitusel. (ro:O biserica de lemn veche din 1642 poate fi vizitată la Muzeul Satului), Cultura, 27. sept. 2011. (rumeenia keeles)
  9. 9,0 9,1 Külamuuseum Chişinăus. (Muzeul Satului din Chişinău)
  10. 10,0 10,1 Kellatorniga Külamuuseum Chișinăus (ro:Muzeul satului din Chișinău va avea o clopotniță), Moldovenii, 15.oktoober 2013. (rumeenia keeles)
  11. 11,0 11,1 11,2 Külamuuseum Chișinăus ootab külastajaid (ro:Muzeul Satului din Chișinău, FĂRĂ vizitatori), Timpul de dimineață, 30.09.2013. (rumeenia keeles)
  12. 12,0 12,1 Külamuuseum Chişinăus on uus turismimagnet (ro:Muzeul satului din Chişinău va avea o atracţie turistică nouă), 3. veebruar 2015. (rumeenia keeles)