Esisiin: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Laimis94 (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Laimis94 (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[File:Dual Core Generic.svg|thumb|Within a [[multi-core processor]], the [[back-side bus]] is often internal, with front-side bus for external communication ]]

'''Esisiin''' ('''FSB''' ''ingl.k''. ''Front Side Bus'') on [[arvuti]] [[liides]], mis esineb vanemates (1990-2000) [[Intel|Inteli]]-põhiste [[Protsessor|protsessorite]] arvutites. [[AMD]] vastavaks tehnoloogiaks on [[EV6]] liides. Mõlema ülesanne on edastada andmeid [[Keskprotsessor|keskprotsessori]] ja [[Mälukontroller|mälukontrolleri]] vahel, mida kutsutakse ka [[põhjasiiniks]].
'''Esisiin''' ('''FSB''' ''ingl.k''. ''Front Side Bus'') on [[arvuti]] [[liides]], mis esineb vanemates (1990-2000) [[Intel|Inteli]]-põhiste [[Protsessor|protsessorite]] arvutites. [[AMD]] vastavaks tehnoloogiaks on [[EV6]] liides. Mõlema ülesanne on edastada andmeid [[Keskprotsessor|keskprotsessori]] ja [[Mälukontroller|mälukontrolleri]] vahel, mida kutsutakse ka [[põhjasiiniks]].



Redaktsioon: 1. mai 2016, kell 17:09

Within a multi-core processor, the back-side bus is often internal, with front-side bus for external communication

Esisiin (FSB ingl.k. Front Side Bus) on arvuti liides, mis esineb vanemates (1990-2000) Inteli-põhiste protsessorite arvutites. AMD vastavaks tehnoloogiaks on EV6 liides. Mõlema ülesanne on edastada andmeid keskprotsessori ja mälukontrolleri vahel, mida kutsutakse ka põhjasiiniks.

Vastavalt arhitektuurile on mõndades arvutites ka tagasiin, mis ühendab keskprotsessori vahemäluga. Selle liidese ja sellga ühendatud vahemälu vaheline kiirus on suurem kui ühendus muutmäluga läbi esisiini. Esisiini kiirust kasutatakse tavaliselt arvuti kiiruse kirjeldamiseks.

Esialgsed esisiinid on asendatud HyperTransport, Intel QuickPath InterConmnect või Direct Media Interface liidestega kaasaegsemates arvutites.

Ajalugu

Termin tuli kasutusele kui Intel kuulutas välja Pentium Pro ja Pentium II protsessorid 1990. aastal. "Esi" viitab siinpuhul protsessori välisele liidesel, mis ühendab protsessori kogu ülejäänud arvuti komponentidega. Tagasiin aga tagab ühenduse ainult vahemälu või teiste keskprotsessoritega.[1]

Esisiini esineb põhiliselt personaalarvutite emaplaatides ja serverites. Sellise tehnoloogia kasutuselevõtt tõi kaasa kiiruse kasvu, mida komplektse siini arhitektuuriga arvutid saavutada ei suutnud eelneval aastakümnel.

Esisiinid ühendavad protsessori ja kogu ülejäänud riistvara tavaliselt kiibistikkude abil, mida Intel implementeeris põhjasilla ja lõunasillana. Teised siinid nagu PCI, Kiirendatud Graafikaportüja mälusiinid ühenduvad samuti antud kiibistukkudesse, et andmeid erinevate komponentide vahel edastada. Need teisejärgulised siinid jooksevad tavaliselt esisiini taktsagedusel, kuid ei pruugi olla sellega sünkroniseeritud.

Vastuseks AMD Torrenza algatusele, avas Intel protsessorite pesa esisiinid kolmanda osapoolte seadmetele.[2] Eelnevalt sellelel teadandele hoidis Intel hoolikalt silma peal sellel, kellele anda ligipääs esisiinile, lubades ainult Inteli protsessoreid keksprotsessori pesasse. Antud algatuse tulemusena tulid välja FPGA protsessorid, Intel-Xilinx-Nallatech[3] ja Intel-Altera-XtremeData partnerlusest, mis väljastati 2008. aastal.[4][5][6]

Välislingid

  1. Todd Langley and Rob Kowalczyk (jaanuar 2009). "Introduction to Intel Architecture: The Basics" (PDF). "White paper". Intel Corporation. Vaadatud 1. mai 2016.
  2. Charlie Demerjian (17. aprill 2007). "Intel opens up its front side bus to the world+dog: IDF Spring 007 Xilinx heralds the bombshell". The Inquirer. Vaadatud 1. mai 2016.
  3. "Nallatech™ Launches Early Access Program for the Industry's First FSB-FPGA Module". Business Wire news release. Nallatech. 18. september 2007. Vaadatud 1. mai 2016.
  4. "XtremeData Offers Stratix III FPGA-Based Intel FSB Module". Business Wire news release. Chip Design magazine. 18. september 2007. Vaadatud 1. mai 2016.
  5. Ashlee Vance (17. aprill 2007). "High fiber diet gives Intel 'regularity' needed to beat AMD". The Register. Vaadatud 1. mai 2016.
  6. "XtremeData Begins Shipping 1066 MHz Altera Stratix III FPGA-Based Intel FSB Module". Business Wire news release. XtremeData. 17. juuni 2008. Vaadatud 1. mai 2016.

Vaata Lisaks