Kollaste Turbanite ülestõus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P HC: lisatud Kategooria:184
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Kollaste Turbanite ülestõus''' (ka '''Kollaste Sallide ülestõus''') oli [[Hiina|Hiinas]] [[Hani dünastia]] vastu toimunud ülestõus, mis puhkes [[184]]. aastal Hani keiser Lingi valitsemisajal. Ülestõusu mahasurumiseks läks 21 aastat. Ülestõus, mis sai nime mässajate kantavate pearättide värvi järgi, oli mässuliste seoste tõttu salajaste taoistlike ühingutega oluliseks tähiseks [[Taoism|taoismi]] ajaloos. Ülestõus on ühtlasi [[Lo Guan-Tžung|Lo Guan-Tžungi]] ajaloolise romaani "[[Kolmevalitsus (romaan)|Kolmevalitsus]]" algussündmus.
'''Kollaste Turbanite ülestõus''' (ka '''Kollaste Sallide ülestõus''') oli [[Hiina|Hiinas]] [[Hani dünastia]] vastu toimunud ülestõus, mis puhkes [[184]]. aastal Hani keiser [[Ling]]i valitsemisajal. Ülestõusu mahasurumiseks läks 21 aastat. Ülestõus, mis sai nime mässajate kantavate pearättide värvi järgi, oli mässuliste seoste tõttu salajaste taoistlike ühingutega oluliseks tähiseks [[Taoism|taoismi]] ajaloos. Ülestõus on ühtlasi [[Lo Guan-Tžun]]i ajaloolise romaani "[[Kolmevalitsus]]" algussündmus.


[[Kategooria:184]]
[[Kategooria:184]]
[[Kategooria:Hiina ajalugu]]

Redaktsioon: 18. märts 2016, kell 18:34

Kollaste Turbanite ülestõus (ka Kollaste Sallide ülestõus) oli Hiinas Hani dünastia vastu toimunud ülestõus, mis puhkes 184. aastal Hani keiser Lingi valitsemisajal. Ülestõusu mahasurumiseks läks 21 aastat. Ülestõus, mis sai nime mässajate kantavate pearättide värvi järgi, oli mässuliste seoste tõttu salajaste taoistlike ühingutega oluliseks tähiseks taoismi ajaloos. Ülestõus on ühtlasi Lo Guan-Tžuni ajaloolise romaani "Kolmevalitsus" algussündmus.