Valentselektron: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
 
3. rida: 3. rida:
'''Valentselektronideks''' nimetatakse [[elektron]]e, mis osalevad [[keemiline side|keemiliste sidemete]] moodustamisel.
'''Valentselektronideks''' nimetatakse [[elektron]]e, mis osalevad [[keemiline side|keemiliste sidemete]] moodustamisel.


Valetselektronid asuvad üldjuhul [[aatom]]i [[väliselektronkiht|väliselektronkihis]], kuid (nagu mõnikord ekslikult arvatakse) see pole alati nii. Näiteks [[siirdemetall]]ides osalevad keemiliste sidemete moodustamisel ka välise [[d-orbitaal]]i elektronid. Valentselektrone ei saa olla üle 4 [[elektronpaar]]i, ehk mitte rohkem kui 8.
Valetselektronid asuvad üldjuhul [[aatom]]i [[väliselektronkiht|väliselektronkihis]], kuid (nagu mõnikord ekslikult arvatakse) see pole alati nii. Näiteks [[siirdemetall]]ides osalevad keemiliste sidemete moodustamisel ka välise [[d-orbitaal]]i elektronid. Valentselektrone ei saa olla üle 4 [[elektronpaar]]i, ehk mitte rohkem kui 8. Seda reeglit nimetatakse [[okteti reegel|okteti reegliks]].

== Vaata ka ==
== Vaata ka ==



Viimane redaktsioon: 11. märts 2016, kell 15:34

Valentselektronideks nimetatakse elektrone, mis osalevad keemiliste sidemete moodustamisel.

Valetselektronid asuvad üldjuhul aatomi väliselektronkihis, kuid (nagu mõnikord ekslikult arvatakse) see pole alati nii. Näiteks siirdemetallides osalevad keemiliste sidemete moodustamisel ka välise d-orbitaali elektronid. Valentselektrone ei saa olla üle 4 elektronpaari, ehk mitte rohkem kui 8. Seda reeglit nimetatakse okteti reegliks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]