Fahrenheiti skaala: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kollimaator (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Kollimaator (arutelu | kaastöö)
Tõlkisin ingliskeelsest vikipeediast natukene teksti ning lisasin teisendusvalemeid.
9. rida: 9. rida:
Celsiuse kaudu Fahrenheit : (°C × 1.8) + 32 =°F
Celsiuse kaudu Fahrenheit : (°C × 1.8) + 32 =°F


Fahrenheiti termomeeter oli esimene praktilisse kasutusse võetud temperatuurimõõteriist, mis oli kuni 1940. aastani kasutusel ka Eestis. Mõned riigid (näiteks [[Ameerika Ühendriigid]]) kasutavad Fahrenheiti termomeetreid siiani. Kõik teised maailma riigid kasutavad tänapäeval Celsiuse skaalat, milles absoluutne null on defineeritud -273,15 °C ja vee kolmikpunkt 0,01 °C alates aastast 1954.
Fahrenheiti termomeeter oli esimene praktilisse kasutusse võetud temperatuurimõõteriist, mis oli kuni 1940. aastani kasutusel ka Eestis. Mõned riigid (näiteks [[Ameerika Ühendriigid]]) kasutavad Fahrenheiti termomeetreid siiani.
Kõik teised maailma riigid kasutavad tänapäeval [[Celsiuse skaala|Celsiuse skaalat]], milles [[Absoluutne nulltemperatuur|absoluutne null]] on defineeritud -273,15 °C ja vee [[kolmikpunkt]] 0,01 °C alates aastast 1954.


== Vaata ka ==
== Vaata ka ==

Redaktsioon: 3. märts 2016, kell 18:21

Fahrenheiti skaala on temperatuuriskaala, mille võttis 1714. aastal kasutusele saksa füüsik Daniel Gabriel Fahrenheit. Tema loodud soojuspaisumisel põhineva termomeetri üks skaalajaotis, Fahrenheiti kraad, võrdub 1180 vee keemispunkti ja jää sulamispunkti temperatuuride vahest normaalrõhul. Fahrenheiti kraadi sümbol on °F.

Skaala koostamise kohta on erinevaid versioone. Üks neist väidab, et Fahrenheit valis oma skaala nullpunktiks (0) lume ja ammooniumkloriidi (salmiaagi) segu sulamistemperatuuri. Jää sulamispunkt on Fahrenheiti skaalal 32 °F ja vee keemispunkt 212 °F. Fahrenheiti skaala on rahvusvahelise temperatuuri skaalaga seotud järgmiselt:

1 [°F] = 95 × [°C] + 32

Teisendusteks on ka järgnevad valemid:

 Fahrenheiti kaudu Celsius : (°F − 32) ÷ 1.8 =°C
 Celsiuse kaudu Fahrenheit  : (°C × 1.8) + 32 =°F

Fahrenheiti termomeeter oli esimene praktilisse kasutusse võetud temperatuurimõõteriist, mis oli kuni 1940. aastani kasutusel ka Eestis. Mõned riigid (näiteks Ameerika Ühendriigid) kasutavad Fahrenheiti termomeetreid siiani.

Kõik teised maailma riigid kasutavad tänapäeval Celsiuse skaalat, milles absoluutne null on defineeritud -273,15 °C ja vee kolmikpunkt 0,01 °C alates aastast 1954.

Vaata ka