Rafael van der Vaart: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
69. rida: 69. rida:
[[Kategooria:Hollandi jalgpallurid]]
[[Kategooria:Hollandi jalgpallurid]]
[[Kategooria:Amsterdami Ajaxi mängijad]]
[[Kategooria:Amsterdami Ajaxi mängijad]]
[[Kategooria:Hamburger SV mängijad]]
[[Kategooria:Real Madrid CF mängijad]]
[[Kategooria:Real Madrid CF mängijad]]
[[Kategooria:Tottenham Hotspur FC mängijad]]
[[Kategooria:Tottenham Hotspur FC mängijad]]

Redaktsioon: 11. jaanuar 2016, kell 18:22


Rafael van der Vaart (2013)
Hõbe 2010 jalgpall
Pronks 2004 jalgpall
Rafael van der Vaart
[[Pilt:|frameless|]]
Isikuandmed
TäisnimiRafael Ferdinand van der Vaart
Sünniaeg11. veebruar 1983 (41-aastane)
SünnikohtHeemskerk, Holland
Positsioonründav poolkaitsja
Klubiandmed
KoduklubiTottenham Hotspur
Särginumber23
‡ Koondisemängude ja -väravate arv seisuga 7. oktoober 2011.

Rafael van der Vaart (sündinud 11. veebruaril 1983 Heemskerkis) on Hollandi jalgpallikoondise poolkaitsja.

Koondisekarjäär

Van der Vaart kutsuti Hollandi koondisse 2001. aasta noorte MM-iks, mis toimusid Argentinas. Ta alustas iga Hollandi kohtumist algrivistuses ja peatreener Louis van Gaal ei vahetanud teda kordagi välja. Avakohtumises kaotas Holland Costa Rica jalgpallikoondisele 1:3, siis viigistas Ecuadori jalgpallikoondisega 1:1 ja otsustavas mängus võitis Etioopia jalgpallikoondist 3:2 (van der Vaart sai 32. minutil kollase kaardi). Costa Rica võitis kõik mängud, Holland jagas Ecuadoriga teist kohta. Etioopia värav, mis löödi normaalaja eelviimasel minutil, tõstis Ecuadori teiseks, aga 4 paremat kolmandaks tulnud meeskonda ja Holland sealhulgas said samuti edasi. Seejärel alistas Holland oma alagrupi võitnud Angola jalgpallikoondise 2:0 ja pääses veerandfinaali Egiptuse jalgpallikoondise vastu. Van der Vaart osutus selles mängus niihästi hea- kui pahategijaks: ta viis 33. minutil Hollandi juhtima, kuid sai kohe kohatu rõõmustamise eest kollase kaardi, 55. minutil teisegi ja eemaldati mängust punase kaardi tõttu. Egiptus viigistas 47. minutil ja lõi 65. minutil võiduvärava.

Van der Vaart debüteeris Hollandi täiskasvanute koondises 6. oktoobril 2001 mängus Andorra jalgpallikoondisega (4:0). Esimese värava koondise kasuks lõi van der Vaart 6. septembril 2003, mil hollandlased võitsid Austria jalgpallikoondist 3:1. Ühel juhul on ta löönud kaks väravat samas mängus: 2. juunil 2007 võõrsil sõprusmängus Lõuna-Korea jalgpallikoondise vastu ja need olidki mängu ainsad väravad. Kaks väravat eri mängudes on ta löönud Makedoonia ja Inglismaa jalgpallikoondise vastu. 7. oktoobri 2011 seisuga on ta mänginud Hollandi täiskasvanute koondises 93 mängu ja löönud 17 väravat.

Rafael van der Vaart osales Hollandi koondises 2004. aasta EM-il Portugalis. Avakohtumises Saksamaa jalgpallikoondisega mängis ta terve mängu ja see lõppes 1:1 viigiga. Teises kohtumises Tšehhi jalgpallikoondise vastu vahetati ta platsile alles 86. minutil seisul 2:2 ja 88. minutil lõi Vladimir Šmicer tšehhide võiduvärava. Kolmandas kohtumises Läti jalgpallikoondise vastu, mille Holland võitis 3:0, ta ei mänginud. Tšehhid võitsid kõik mängud, Holland läks alagrupist teisena edasi. Ka veerandfinaalis Rootsi jalgpallikoondise vastu ta ei mänginud. See lõppes 0:0 ja Holland võitis penaltiseerias. Küll toodi ta platsile poolfinaalis Portugali jalgpallikoondise vastu 56. minutil seisul 0:1. Portugal lõi 3 väravat, neist viimase oma väravasse, ja võitis 2:1.

2006. aasta maailmameistrivõistlustel Saksamaal võitis Holland esimeses mängus Serbia ja Montenegro jalgpallikoondise ning van der Vaart ei mänginud. Teises kohtumises alistas Holland Elevandiluuranniku jalgpallikoondise 2:1 ning van der Vaart vahetati platsile 50. minutil, kui väravad olid juba löödud. Kolmanda kohtumise (0:0 Argentina jalgpallikoondise vastu) tegi ta kaasa algusest lõpuni. Alagrupi võitis Argentina Hollandi ees. Järgnes Nürnbergi lahinguks nimetatav kohtumine Portugaliga, kus jagati 16 kollast kaarti, neist 7 Hollandile, ja kummaltki poolt eemaldati 2 pallurit. Van der Vaart vahetati platsile 56. minutil seisul 0:1 Portugali kasuks. 74. minutil sai ka tema kollase kaardi, sest kakles koos Wesley Snijderiga portugallase Petitiga. Viigiväravat lüüa ei õnnestunud ja Portugal pääses veerandfinaali.

2008. aasta EM-il loositi Holland kõige tugevamasse alagruppi koos valitseva maailmameistri Prantsusmaa ja MM-hõbeda Itaaliaga. Sellegipoolest läbis Holland alagrupi võimsalt. Kõigepealt alistati Itaalia jalgpallikoondis 3:0 (van der Vaart mängis kogu mängu), siis Prantsusmaa jalgpallikoondis 4:1 (van der Vaart mängis esimesed 78 minutit ja võeti välja seisul 3:1) ning lõpuks Rumeenia jalgpallikoondise 2:0 (van der Vaart ei mänginud). Holland võitis alagrupi Itaalia ees. Veerandfinaalis Venemaa jalgpallikoondise vastu osales van der Vaart algusest lõpuni ja sai 60. minutil kollase kaardi. Venemaa võitis lisaajal 3:1 ja Holland langes välja.

2010. aasta MM-il Lõuna-Koreas alustas van der Vaart iga mängu algrivistuses ja vahetati teisel poolajal välja. Esimeses kohtumises võitis Holland Taani jalgpallikoondise 2:0 ja van der Vaart võeti välja 67. minutil seisul 1:0. Teises kohtumises võideti Jaapani jalgpallikoondis 1:0 ja van der Vaart lahkus platsilt 72. minutil, kui värav oli löödud. Viimane alagrupimäng toimus Kameruni jalgpallikoondisega, kes oli edasipääsulootuse kaotanud. Holland läks juhtima, aga van der Vaart sai 65. minutil käega mängimise eest kollase kaardi ja andis aafriklastele penalti, mille Samuel Eto'o realiseeris. 73. minutil vahetati van der Vaart välja ja 83. minutil lõi Holland võiduvärava. Seejärel võitis Holland 2:1 Slovakkia jalgpallikoondise ja veerandfinaalis sama tulemusega Brasiilia jalgpallikoondise, kummaski van der Vaart ei mänginud. Poolfinaalis Uruguay jalgpallikoondise vastu mängis ta teise poolaja, esimene lõppes 1:1 ja kogu mäng 3:2. Finaalis Hispaania jalgpallikoondise vastu vahetati ta sisse alles lisaajal, 99. minutil seisul 0:0. 105. minutil, kui kapten Giovanni van Bronckhorst välja vahetati, sai van der Vaart kapteniks. 116. minutil lõi Andres Iniesta Hispaania võiduvärava, jättes Hollandi hõbedale.

Saavutused

Isiklikku

Rafael van der Vaart on 175 cm pikk ja kaalub 70 kg.

10. juuni 2005 abiellus ta telesaatejuhi ja modelli Sylvie van der Vaartiga (sündinud Sylvie Meis). 28. mail 2006 sündis nende poeg Damian Rafael.