Totalitarism: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Dexbot (arutelu | kaastöö)
P Eemaldatud mall Link GA; keelelinkide äramärkimine nüüd Vikiandmetes
Suwa (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
3. rida: 3. rida:
'''Totalitarism''' on [[poliitiline süsteem]], kus režiim või riik püüab kontrollida kogu isiklikku, [[majandus]]likku, sotsiaalset ja [[poliitika|poliitilist]] elu.
'''Totalitarism''' on [[poliitiline süsteem]], kus režiim või riik püüab kontrollida kogu isiklikku, [[majandus]]likku, sotsiaalset ja [[poliitika|poliitilist]] elu.


Totalitaarsele ühiskonnale on omane üheparteisüsteem, kus lihtinimese eeskujuks on juht, kes toetub ainsale valitsevale parteile, ja julgeoleku- ning salateenistustele, mis tagavad võimu ja suruvad maha igasugune vastupanu kehtivale režiimile. Teise maailmasõja eelsel ajal valitsesid Saksamaal [[Adolf Hitler]], [[NSDAP]] ning [[Gestapo]], [[Nõukogude Liit|Nõukogude Liidus]] [[Jossif Stalin]], [[NLKP|ÜK(b)P]] ning [[NKVD]], ja neis riikides kehtis kõnealusel ajal totalitaristlik režiim.
Totalitaarsele ühiskonnale on omane [[üheparteisüsteem]], kus lihtinimese eeskujuks on juht, kes toetub ainsale valitsevale parteile, ja julgeoleku- ning salateenistustele, mis tagavad võimu ja suruvad maha igasugune vastupanu kehtivale režiimile. Teise maailmasõja eelsel ajal valitsesid Saksamaal [[Adolf Hitler]], [[NSDAP]] ning [[Gestapo]], [[Nõukogude Liit|Nõukogude Liidus]] [[Jossif Stalin]], [[NLKP|ÜK(b)P]] ning [[NKVD]], ja neis riikides kehtis kõnealusel ajal totalitaristlik režiim.


== Kirjandus ==
== Kirjandus ==

Redaktsioon: 31. detsember 2015, kell 16:14

Totalitarism on poliitiline süsteem, kus režiim või riik püüab kontrollida kogu isiklikku, majanduslikku, sotsiaalset ja poliitilist elu.

Totalitaarsele ühiskonnale on omane üheparteisüsteem, kus lihtinimese eeskujuks on juht, kes toetub ainsale valitsevale parteile, ja julgeoleku- ning salateenistustele, mis tagavad võimu ja suruvad maha igasugune vastupanu kehtivale režiimile. Teise maailmasõja eelsel ajal valitsesid Saksamaal Adolf Hitler, NSDAP ning Gestapo, Nõukogude Liidus Jossif Stalin, ÜK(b)P ning NKVD, ja neis riikides kehtis kõnealusel ajal totalitaristlik režiim.

Kirjandus