Uratsiil: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:


'''Uratsiil''' on [[biomolekul]], mis on üks [[RNA]] neljast [[lämmastikalus]]est. Tähis on U. RNA molekulis ühildub uratsiil [[adeniin]]iga, moodustades kaks [[vesinikside]]t. [[DNA]] molekulis asendab uratsiili [[tümiin]] (T). Uratsiil on pürimidiini grupi lämmastikalus. Kui [[puriin]]ide molekulis on kaks [[aatom]]ite tsüklit, mis saavad moodustada omavahel kolm vesiniksidet, siis pürimidiinide molekulides on üks selline tsükkel ja võimalus luua vastavalt [[komplementaarsusprintsiip (geneetika)|komplementaarsusprintsiibile]] teise lämmastikalusega kaks vesiniksidet. Uratsiil on [[nukleotiid]]i osa, mis moodustab koos adeniini (A), [[guaniin]]i (G) ja [[tsütosiin]]i (C) nukleotiididest [[nukleiinhape|nukleiinhappe]] (RNA) kooseisu.
'''Uratsiil''' on [[biomolekul]], mis on üks [[RNA]] neljast [[lämmastikalus]]est. Tähis on U. RNA molekulis ühildub uratsiil [[adeniin]]iga, moodustades kaks [[vesinikside]]t. [[DNA]] molekulis asendab uratsiili [[tümiin]] (T). Uratsiil on pürimidiini grupi lämmastikalus. Kui [[puriin]]ide molekulis on kaks [[aatom]]ite tsüklit, mis saavad moodustada omavahel kolm vesiniksidet, siis pürimidiinide molekulides on üks selline tsükkel ja võimalus luua vastavalt [[komplementaarsusprintsiip (geneetika)|komplementaarsusprintsiibile]] teise lämmastikalusega kaks vesiniksidet. Uratsiil on [[nukleotiid]]i osa, mis moodustab koos adeniini (A), [[guaniin]]i (G) ja [[tsütosiin]]i (C) nukleotiididega [[nukleiinhape|nukleiinhappe]] (RNA) koosseisu.
[[Kategooria:Orgaanilised ühendid]]
[[Kategooria:Orgaanilised ühendid]]

Redaktsioon: 18. november 2015, kell 00:06

Uratsiil on biomolekul, mis on üks RNA neljast lämmastikalusest. Tähis on U. RNA molekulis ühildub uratsiil adeniiniga, moodustades kaks vesiniksidet. DNA molekulis asendab uratsiili tümiin (T). Uratsiil on pürimidiini grupi lämmastikalus. Kui puriinide molekulis on kaks aatomite tsüklit, mis saavad moodustada omavahel kolm vesiniksidet, siis pürimidiinide molekulides on üks selline tsükkel ja võimalus luua vastavalt komplementaarsusprintsiibile teise lämmastikalusega kaks vesiniksidet. Uratsiil on nukleotiidi osa, mis moodustab koos adeniini (A), guaniini (G) ja tsütosiini (C) nukleotiididega nukleiinhappe (RNA) koosseisu.