Grammofon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Voorits (arutelu | kaastöö)
P mehhaaniline > mehaaniline
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel|räägib plaadimängijast; Getter Jaani singli kohta vaata artiklit [[Grammofon (laul)]]}}
{{See artikkel|räägib plaadimängijast; Getter Jaani singli kohta vaata artiklit [[Grammofon (laul)]]}}
[[Pilt:VictorVPhonograph.jpg|pisi|20. sajandi algusest pärit grammofon]]
[[Pilt:VictorVPhonograph.jpg|pisi|20. sajandi algusest pärit grammofon]]
'''Grammofon''' on seade [[heliplaat]]idele salvestatud [[heli]] taasesitamiseks. Mehhaaniline grammofon oli ettenähtud ainult [[šellakplaat]]ide lugemiseks ning [[vinüülplaat]]i sai mängida ainult elektroonilise grammofoniga. Šellakplaate sai lugeda ka elektroonilise grammofoniga. Grammofoni põhimõte on see, et grammofoniplaadi vao põhja oli pressitud lainetus vastavalt heli vajadusele. Nõel lihtsalt oli seal vaos ning plaat pöörles. Vastavalt vao lainetusele hakkas nõel vibreerima ning andis võnkumised edasi [[Membraan (tehnika)|membraanile]]. Siis see [[lehter]] võimendas seda nii palju kui võimendada andis. Elektroonilise grammofoni puhul oli seal ka elektroonika, mis muutis membraani võnkumised elektrooniliseks ning seega polnud seal lehtrit vaja.
'''Grammofon''' on seade [[heliplaat]]idele salvestatud [[heli]] taasesitamiseks. Mehaaniline grammofon oli ettenähtud ainult [[šellakplaat]]ide lugemiseks ning [[vinüülplaat]]i sai mängida ainult elektroonilise grammofoniga. Šellakplaate sai lugeda ka elektroonilise grammofoniga. Grammofoni põhimõte on see, et grammofoniplaadi vao põhja oli pressitud lainetus vastavalt heli vajadusele. Nõel lihtsalt oli seal vaos ning plaat pöörles. Vastavalt vao lainetusele hakkas nõel vibreerima ning andis võnkumised edasi [[Membraan (tehnika)|membraanile]]. Siis see [[lehter]] võimendas seda nii palju kui võimendada andis. Elektroonilise grammofoni puhul oli seal ka elektroonika, mis muutis membraani võnkumised elektrooniliseks ning seega polnud seal lehtrit vaja.


[[Kategooria:Helitehnika]]
[[Kategooria:Helitehnika]]

Redaktsioon: 7. november 2015, kell 12:49

 See artikkel räägib plaadimängijast; Getter Jaani singli kohta vaata artiklit Grammofon (laul)

20. sajandi algusest pärit grammofon

Grammofon on seade heliplaatidele salvestatud heli taasesitamiseks. Mehaaniline grammofon oli ettenähtud ainult šellakplaatide lugemiseks ning vinüülplaati sai mängida ainult elektroonilise grammofoniga. Šellakplaate sai lugeda ka elektroonilise grammofoniga. Grammofoni põhimõte on see, et grammofoniplaadi vao põhja oli pressitud lainetus vastavalt heli vajadusele. Nõel lihtsalt oli seal vaos ning plaat pöörles. Vastavalt vao lainetusele hakkas nõel vibreerima ning andis võnkumised edasi membraanile. Siis see lehter võimendas seda nii palju kui võimendada andis. Elektroonilise grammofoni puhul oli seal ka elektroonika, mis muutis membraani võnkumised elektrooniliseks ning seega polnud seal lehtrit vaja.