Harilik hobukastan: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 47 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
PResümee puudub
25. rida: 25. rida:


==Kirjeldus==
==Kirjeldus==
Harilik hobukastan on kuni 25 m kõrgune [[puu]]. Puhkemata kevadised [[pung]]ad on kleepuvad. Suured, [[sõrmjas leht|sõrmjad]], 5–7 [[leheke]]sega [[liitleht|liitlehed]] on [[vastak leheseis|vastakud]] ja pikarootsulised. Lehekeste serv on ebaühtlaselt[[saagjas leheserv|saagjas]].
Harilik hobukastan on kuni 25 m kõrgune [[puu]]. Puhkemata kevadised [[pung]]ad on kleepuvad. Suured, [[sõrmjas leht|sõrmjad]], 5–7 [[leheke]]sega [[liitleht|liitlehed]] on [[vastak leheseis|vastakud]] ja pikarootsulised. Lehekeste serv on ebaühtlaselt [[saagjas leheserv|saagjas]].


Õied koonduvad suurteks, kuni 30 cm pikkusteks püstisteks [[õisik]]uteks, mida nimetatakse [[türss]]ideks. Valgete, punakate täppidega õite kroonlehtede servad on narmastunud. Õitseb mais–juunis.
Õied koonduvad suurteks, kuni 30 cm pikkusteks püstisteks [[õisik]]uteks, mida nimetatakse [[türss]]ideks. Valgete, punakate täppidega õite kroonlehtede servad on narmastunud. Õitseb mais–juunis.


Viljaks on ogaline, kerajas [[kupar]], mis avaneb kolmeks osaks. Kupras leidub 1–3 suurt, kastanimunadeks kutsutud seemet.
Viljaks on ogaline, kerajas [[kupar]], mis avaneb kolmeks osaks. Kupras leidub 1–3 suurt, kastanimunaks kutsutavat seemet.


==Levila ja kasvukoht==
==Levila ja kasvukoht==
Pärit Vahemeremaade idaosast. Eestis kasvab harilik hobukastan [[Introduktsioon (bioloogia)|introdutseeritud]] liigina, peamiselt [[park]]ides.
Pärit Vahemere maade idaosast. Eestis kasvab harilik hobukastan [[Introduktsioon (bioloogia)|introdutseeritud]] liigina, peamiselt [[park]]ides.


== Välislingid ==
== Välislingid ==

Redaktsioon: 6. september 2015, kell 14:13

Harilik hobukastan

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Õistaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Seebipuulaadsed Sapindales
Sugukond Seebipuulised Sapindaceae
Perekond Hobukastan Aesculus
Liik Harilik hobukastan
Binaarne nimetus
Aesculus hippocastanum

Harilik hobukastan (Aesculus hippocastanum) on liik puid perekonnast hobukastan.

Kirjeldus

Harilik hobukastan on kuni 25 m kõrgune puu. Puhkemata kevadised pungad on kleepuvad. Suured, sõrmjad, 5–7 lehekesega liitlehed on vastakud ja pikarootsulised. Lehekeste serv on ebaühtlaselt saagjas.

Õied koonduvad suurteks, kuni 30 cm pikkusteks püstisteks õisikuteks, mida nimetatakse türssideks. Valgete, punakate täppidega õite kroonlehtede servad on narmastunud. Õitseb mais–juunis.

Viljaks on ogaline, kerajas kupar, mis avaneb kolmeks osaks. Kupras leidub 1–3 suurt, kastanimunaks kutsutavat seemet.

Levila ja kasvukoht

Pärit Vahemere maade idaosast. Eestis kasvab harilik hobukastan introdutseeritud liigina, peamiselt parkides.

Välislingid