Püridoksiin: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 22 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Pyridoxine structure ver2.svg|right|thumb|Püridoksiini struktuurvalem]]
[[Pilt:Pyridoxine structure ver2.svg|right|thumb|Püridoksiini struktuurvalem]]
'''Püridoksiin''' on ühend, mis on üks kolmest (lisaks [[püridoksaal]]ile ja [[püridoksamiin]]ile) [[vitamiin B6|vitamiini B<sub>6</sub>]] esinemisvormist.
'''Püridoksiin''' on ühend, mis on üks kolmest (lisaks [[püridoksaal]]ile ja [[püridoksamiin]]ile) [[B6-vitamiin|B<sub>6</sub>-vitamiini]] esinemisvormist.


Püridoksiin aitab tasakaalustada [[naatrium]]i ja [[kaalium]]i taset organismis ja edendab ka [[erütrotsüüt|punaste vereliblede]] tootmist. Püridoksiini soovitatakse lastele, kel on õppimisprobleeme; see võib ära hoida [[kõõm]]a, [[ekseem]]i ja [[psoriaas]]i teket. Lisaks hoiab püridoksiin naistel tasakaalus hormonaalmuutusi ja tugevdab ka [[immuunsüsteem]]i. Püridoksiini puudus võib põhjustada [[aneemia]]t, närvi- ja nahaprobleeme ning suuhaavandeid.
Püridoksiin aitab tasakaalustada [[naatrium]]i ja [[kaalium]]i taset organismis ning edendab ka [[erütrotsüüt|punaste vereliblede]] tootmist. Püridoksiini soovitatakse lastele, kel on õpiraskusi; see võib ära hoida [[kõõm]]a, [[ekseem]]i ja [[psoriaas]]i tekke. Lisaks hoiab püridoksiin naistel tasakaalus hormonaalmuutusi ja tugevdab ka [[immuunsüsteem]]i. Püridoksiini puudus võib põhjustada [[aneemia]]t, närvi- ja nahaprobleeme ning suuhaavandeid.


==Keemiline struktuur ja omadused==
==Keemiline struktuur ja omadused==


Püridoksiini molekul põhineb [[püridiin]]iringil, millega on liitunud üks metüül-, üke hüdroksüül- ja kaks hüdroksümetüülrühma. Püridiiniring on otseselt seotud ainult ühe vesinikuaatomiga.
Püridoksiini molekul põhineb [[püridiin]]iringil, millega on liitunud üks metüül-, üks hüdroksüül- ja kaks hüdroksümetüülrühma. Püridiiniring on otseselt seotud ainult ühe vesinikuaatomiga.


*[[Keemiline valem]] C<sub>8</sub>H<sub>11</sub>NO<sub>3</sub>
*[[Keemiline valem]] C<sub>8</sub>H<sub>11</sub>NO<sub>3</sub>

Redaktsioon: 21. juuni 2015, kell 12:18

Püridoksiini struktuurvalem

Püridoksiin on ühend, mis on üks kolmest (lisaks püridoksaalile ja püridoksamiinile) B6-vitamiini esinemisvormist.

Püridoksiin aitab tasakaalustada naatriumi ja kaaliumi taset organismis ning edendab ka punaste vereliblede tootmist. Püridoksiini soovitatakse lastele, kel on õpiraskusi; see võib ära hoida kõõma, ekseemi ja psoriaasi tekke. Lisaks hoiab püridoksiin naistel tasakaalus hormonaalmuutusi ja tugevdab ka immuunsüsteemi. Püridoksiini puudus võib põhjustada aneemiat, närvi- ja nahaprobleeme ning suuhaavandeid.

Keemiline struktuur ja omadused

Püridoksiini molekul põhineb püridiiniringil, millega on liitunud üks metüül-, üks hüdroksüül- ja kaks hüdroksümetüülrühma. Püridiiniring on otseselt seotud ainult ühe vesinikuaatomiga.

Vaata