Küüslauguküüned: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Mariina (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Garlic.jpg|Küüslauk, küüned ja kooritud küüs|pisi]]
[[Pilt:Garlic.jpg|Küüslaugu mugul, küüned ja kooritud küüs|pisi]]
'''Küüslauguküüned''' (''Allii sativi bulbus'', ''Bulbus Allii Sativi'') on [[küüslauk|küüslaugu]] (''Allium sativum'') saadused, värsked või kuivatatud küüned, mida kasutatakse väga erinevatel eesmärkidel ja valmistusviisidel nii töönduslikult kui ka kodustes majapidamistes.<ref>A.Raal, ''Maailma ravimtaimede entsüklopeedia'', lk 51— 52 , Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2010</ref><ref>[http://apps.who.int/medicinedocs/pdf/s2200e/s2200e.pdf Bulbus Allii Sativi], WHO Monographs on Selected Medicinal Plants - 1. köide(1999; 295 lk), lk 16 — 32, veebiversioon (vaadatud 06.05.2014)<small> (''inglise keeles'')</small></ref>
'''Küüslauguküüned''' (''Allii sativi bulbus'', ''Bulbus Allii Sativi'') on [[küüslauk|küüslaugu]] (''Allium sativum'') saadused, värsked või kuivatatud küüned, mida kasutatakse väga erinevatel eesmärkidel ja valmistusviisidel nii töönduslikult kui ka koduses majapidamises.<ref>A.Raal, ''Maailma ravimtaimede entsüklopeedia'', lk 51— 52 , Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2010</ref><ref>[http://apps.who.int/medicinedocs/pdf/s2200e/s2200e.pdf Bulbus Allii Sativi], WHO Monographs on Selected Medicinal Plants - 1. köide(1999; 295 lk), lk 16 — 32, veebiversioon (vaadatud 06.05.2014)<small> (''inglise keeles'')</small></ref>


===Kasutamine ravimtaimena===
===Kasutamine ravimtaimena===

Redaktsioon: 8. juuni 2015, kell 13:07

Küüslaugu mugul, küüned ja kooritud küüs

Küüslauguküüned (Allii sativi bulbus, Bulbus Allii Sativi) on küüslaugu (Allium sativum) saadused, värsked või kuivatatud küüned, mida kasutatakse väga erinevatel eesmärkidel ja valmistusviisidel nii töönduslikult kui ka koduses majapidamises.[1][2]

Kasutamine ravimtaimena

Küüslauku peetakse koos naistepuna ja ženženniga üheks maailma populaarseimaks ravimtaimeks. Taime eeterlik õli ja füntotsiidid on inimorganismile eriti vajalikud, samuti on küüslauk tugeva antibiootilise toimega. Küüslauku kasutatakse rahvameditsiinis vesitõmmisena, taimeteena, leotisena, taimekääritisena ja värskelt. Kaubandusvõrgus on küüslauk saadavad eeterliku õli, kapslite ja pulbrina.

Eeterlik õli

Küüslaugu eeterlik õli saadakse aurudestillatsiooniga (eemaldatakse vesilahustuvad ühendid). Küüslaugu eeterliku õli sisaldus on 0,2–0,5% (400–500 g küüslaugust saab 1 g õli). Küüslauguküüned jahvatatakse vees, kuumutatakse auruga või ekstraheeritakse orgaanilises lahuses saamaks küüslaugust õli. Auruga distilleeritud küüslauguõli sisaldab sulfiide, mis omavad kasvajaid ennetavat ning ravivat ja immuunsüsteemi tugevdavat toimet[viide?].

Küüslauguõli kapslid

Küüslauk purustatakse või hakitakse ja hoitakse 24 tundi või kuni 20 kuud taimeõli sees, seejärel kurnatakse. Selle pika valmimisprotsessi käigus mitmed küüslaugus sisalduvad väävliühendid muunduvad ja deaktiveeruvad ning moodustuvad uued inimorganismile kasulikud ühendid. Küüslauguõlikapslite valmistamisel kasutatakse küüslaugukontsentraadiga segatud taimeõli. Keskmine küüslaugukapsel sisaldab 1% küüslauguõli.

Tõmmis

Küüslaugutõmmise jaoks, lastakse viilutatud või tervetel küüslauguküüntel äädikalahuses, vees või alkoholis (vein, viin, piiritus jne) tõmmata.

Küüslaugupulber

 Pikemalt artiklis Küüslaugupulber
 Pikemalt artiklis Küüslaugukapslid

Küüslaugupulbrit kasutatakse maitseainena ning poolfabrikaatide tootmisel aga ka ravimainena. Küüslauguküüned kas viilutatakse või purustatakse ning seejärel kuivatakse ja valmistatakse küüslaugupulber. Pulbris säilib enamik värske küüslaugu omadusi aga vähendatud kujul.

Monograafiad

Küüslaugupulbri monograafid on avaldatud Briti, Euroopa ja Ameerika Ühendriikide Farmakopöades. [3]

Rahvameditsiinis

Eestlaste rahvameditsiinis tuntakse küüslauku enesetunde parandaja, südame tugevdaja, vererõhu korrastaja ning sooleperistaltika parandajana. Küüslaugus leiduvad mikroelemendid seleen ja germaanium suurendavad südamelihase jõudlust[4]. Lenduv fütontsiid allitsiin ja mikroelemendid stimuleerivad immuunsüsteemi tegevust ning mõjuvad hormonaalsüsteemi korrastavalt. Küüslauk on hea ka gripiprofülaktikaks, kuid seda üksnes värskelt tarbides, sest vajalikud fütontsiidid lagunevad kuumutamisel[4].

Akadeemilises meditsiinis

Küüslaugupressiga lõhutud küüslauk.

Küüslauk on tõhus vahend ka kõrgvererõhktõve ehk hüpertoonia ravil[4]. Värskes küüslaugus sisalduvatel taimsetel ühenditel on võime lagundada inimorganismis fibriini. Küüslauk ja tema preparaadid sobivad ka madala vererõhuga inimestele, sest küüslauk alandab kõrget ja tõstab madalat vererõhku.

Vereplasma lipoproteiinid ja küüslauk

 Pikemalt artiklis Lipoproteiinid

Uurimused on tuvastanud, et küüslaugul ja temast valmistatud preparaatidel on võime alandada vereplasma lipoproteiinide taset. Arvatakse, et küüslaugu bioaktiivsed ühendid blokeerivad LDL-madaltihedusega lipoproteiinide (ehk nn "halva kolesterooli") metabolismi juba maksas ja komplekteerivad HDL-kõrgtihedusega lipoproteiine (ehk "head kolesterooli"), mille ringlus vereplasma ühenditega koos on kiirem. LDL-madaltihedusega lipoproteiinide kõrgete näitajate korral soovitatakse süüa 2–3 küüslaugu küünt päevas ja seda eelistatult värskena.

Katsed on näidanud, et pidev küüslaugu söömine hoiab ära veresoonte lupjumise ja soodustab põie-, neeru- ja sapiliiva ning sapikivide lagunemist ja puhastab verd kahjulikest ainevahetusjääkidest. Küüslauk omastatakse kiirelt ja ta püsib organismis suhteliselt kaua, mistõttu piisab raviefekti saavutamiseks 1–2 küünest päevas. Küüslauk säilitab enamuse oma tervistavad omadusi ka kuumutamisel.[5]

Kasvajate ravi ja küüslauk

Küüslaugu kui kasvajatevastase ravimiga tegelevad teadlased väga aktiivselt. Nii on Rahvusvahelise Vähiuuringute Instituudi kaudu võimalik tutvuda erinevate käimasolevate teaduslike uuringute ning kliiniliste katsete tulemustega. [6] Uuringute põhjal aitab küüslauk ja/või selle derivaadid ennetada ning ravida eelkõige rinna-,eesnäärme-, söögitoru-, kõhu-, pankrease- ning kooloni pahaloomulised kasvajad[7],[8], [9][10].

Antibakteriaalne toime

Esimesena tõestasid küüslaugu antibakteriaalse toime Cavallito ja Bailey 1944. aastal [11]. Ühes katses märkasid uurijad (Walton, Herbold&Lendegren 1936–1938 – Journal of Food Science), et ainuüksi purustatud toore küüslaugu lõhn tapab baktereid kuni 20 cm raadiuses 4 tunni vältel.[12]

Ravimiresistentne Staphylococcus aureus

Küüslauk hävitab mitmeid antibiootikumidele immuunseid baktereid. Nagu näiteks:

Küüslauk ja tema erinevad vormid omavad aktiivset toimet bakter-, viirus-, parasiit-, ja seennakkuste ravis .[13] Küüslaugu suuremates kogustes (rohkem kui 1 küüs või 4 g küüslaugupreparaate korraga) tarbimist tasub vältida inimestel, keda ootab ees plaaniline operatsioon, kellel on vere hüübimishäired, maohaavad (võib liigselt ärritada), diabeet või kilpnäärme talitlushäired (küüslauk võib suuresti sekkuda joodi metabolismi). Küüslauk vähendab paratsetamooli toimet ning takistab HIV-i ravimite sisenemist keharakkudesse mõningate uuringute tulemusel kuni 40% ulatuses[14].

Kasutamine maitsetaimena

Küüslauku kasutatakse laialdaselt ka kulinaarias. Küüslaugu maitse – mahedamast kuni eriti teravani – sõltub osaliselt ka sellest, kui ruttu teda pärast peenralt koristamist süüakse. Noor ja värske on reeglina mahedam ja mahlasem. Küüslaugu lisamine parandab toiduainete säilivust.

Küüslaugust valmistatakse kuulsat Itaalia salatikastet aiolit

Arvatavasti leidub küüslauku sisaldavaid toite kõigi rahvaste köögis.

Küüslaugu valmistamiseks kasutatakse kõige erinevamaid kulinaarseid valmistamisviise: hautamine, keetmine, praadimine, grillimine, marineerimine ja ka suitsutamine. Valmistusviisid muudavad küüslaugu maitse-, lõhna ja raviomadusi.

Marineeritud (terved küüned, viilutatult, tükeldatult või purustatult äädikalahuses) küüslaugu tervistavad omadused pika säilivusaja (5 kuni isegi 15 aastat) jooksul üksnes paranevad.

Kõige lõhnarikkam on toores küüslauk. Töödeldud lõhnakomponendid muunduvad, nii näiteks eemaldab küüslaugu keetmine (vees, piimas, puljongis jne) talle omase lõhna ja kuivatatud küüslauk on pea lõhnatu, samas lisades sellele vett, lõhn taasaktiviseerub.

Pesto

 Pikemalt artiklis Pesto

Küüslauguküüsi võib sisaldada ka Itaalia põhjaosa Liguuria piirkonnast Genovast pärit pesto, mis koosneb traditsiooniliselt purustatud küüslaugust, basiilikust ja oliiviõliga segatud Euroopa seedermänni pähklitest, Parmigiano-Reggiano juustust ja Fiore Sardo juustust (lambapiimajuust).[15]

Vastunäidustused

Kodustatud kassidele ei soovitata sööta sibulat, küüslauku ja murulauku sisaldavaid või neist valmistatud toite, need võivad kassidel punaseid vereliblesid kahjustada ja mürgistust ja aneemiat põhjustada.[16][17]

Viited

  1. A.Raal, Maailma ravimtaimede entsüklopeedia, lk 51— 52 , Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2010
  2. Bulbus Allii Sativi, WHO Monographs on Selected Medicinal Plants - 1. köide(1999; 295 lk), lk 16 — 32, veebiversioon (vaadatud 06.05.2014) (inglise keeles)
  3. Health Canada, veebiversioon (vaadatud 08.05.2014) (inglise keeles)
  4. 4,0 4,1 4,2 Küüslauk?! Söö terviseks!
  5. ingl k , M.Mutanen, Vegetables, Whole Grains and their derivatives in Cancer Prevention, 2011, ISBN 978-90-481-9800-9, Google`i raamat
  6. ingl k , Garlic and Cancer Prevention, National Cancer Institute, [1]
  7. ingl k , W.C.S. Cho, Evidence-Based Anticancer Materia Medica, 2011, ISBN 978-94-007-0525-8, Google`i raamat
  8. ingl k , Garlic and Cancer Prevention, National Cancer Institute, [2]
  9. ingl k , G. L. Blackburn, V. Liang W. Go, J. Milner, Nutritional Oncology , 2006, ISBN 978-0-12-088393-6, Google`i raamat
  10. RHK-10 klassifikatsioon Sotsiaalministeeriumi veebiserveris, RHK-10, Peatükk II: C00-D48 , Kasvajad
  11. United States Patent Office
  12. ingl k , L.Walton, M. Herbold, C. C. Lindegren, Bactericidal effects of vapors from crushed garlic, Journal of Food Science, Volume 1, Issue 2, pages 163–169, March 1936, 25 AUG 2006, DOI: 10.1111/j.1365-2621.1936.tb17778.x, [3]
  13. ingl k , Z. M. Ross, E. A. O'Gara, D. J. Hill, H. V. Sleightholme, D. J. Maslin, Antimicrobial Properties of Garlic Oil against Human Enteric Bacteria: Evaluation of Methodologies and Comparisons with Garlic Oil Sulfides and Garlic Powder, doi: 10.1128/AEM.67.1.475-480.2001, “Appl. Environ. Microbiol.”January 2001 vol. 67 no. 1 475–480, [4]
  14. Garlic Supplements Can Impede HIV Medication
  15. Campionato Mondiale Pesto al Mortaio. vaadatud 10.08.2011.
  16. Foods That Are Hazardous to Cats, veebiversioon (vaadatud 17.05.2015)(inglise keeles)
  17. Müüdid kassidest, mis ei vasta tõele, veebiversioon (vaadatud 17.05.2015)

Kirjandus

Bakteritele inhibeerivat ja/või hävitavat toimet avaldavad küüslaugusaadused