Serbia ja Montenegro lagunemine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
4. rida: 4. rida:
'''2006'''
'''2006'''
*[[21. mai]]l toimus [[Montenegro iseseisvusreferendum|Montenegro iseseisvusreferendum]]. 55,4% osalenutest hääletas iseseisvumise poolt.
*[[21. mai]]l toimus [[Montenegro iseseisvusreferendum|Montenegro iseseisvusreferendum]]. 55,4% osalenutest hääletas iseseisvumise poolt.
*[[3. juuni]]l kuulutas [[Montenegro]] end iseseisvaks.Algas 45 päevane üleminekuperiood kus pidi toimuma üleminek iseseisvusele
*[[3. juuni]]l kuulutas [[Montenegro]] end iseseisvaks. Algas 45-päevane üleminekuperiood, kus pidi toimuma üleminek iseseisvusele.
*[[5. juuni]]l kuulutas [[Serbia]] end [[Serbia ja Montenegro]] õigusjärglaseks.
*[[5. juuni]]l kuulutas [[Serbia]] end [[Serbia ja Montenegro]] õigusjärglaseks.
*[[9. juuni]]l langetati [[New York|New Yorgis]] [[ÜRO]] peahoone ees [[Serbia ja Montenegro lipp]] ning heisati [[Serbia lipp]]. Samal päeval algasid Saksamaal [[2006. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused|jalgpalli maailmameistrivõistlustel]], millel [[Serbia]] ja [[Montenegro]] osalesid [[Serbia ja Montenegro jalgpallikoondis|ühise meeskonnana]].
*[[9. juuni]]l langetati [[New York|New Yorgis]] [[ÜRO]] peahoone ees [[Serbia ja Montenegro lipp]] ning heisati [[Serbia lipp]]. Samal päeval algasid Saksamaal [[2006. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused|jalgpalli maailmameistrivõistlused]], kus [[Serbia]] ja [[Montenegro]] osalesid [[Serbia ja Montenegro jalgpallikoondis|ühise meeskonnana]].
*[[15. juuni]]l tunnustas [[Serbia]] [[Montenegro]] iseseisvust
*[[15. juuni]]l tunnustas [[Serbia]] [[Montenegro]] iseseisvust.
*[[22. juuni]]l sõlmisid [[Serbia]] ja [[Montenegro]] diplomaatilised suhted.
*[[22. juuni]]l sõlmisid [[Serbia]] ja [[Montenegro]] diplomaatilised suhted.
*[[28. juuni]]l liitus [[Montenegro]] [[ÜRO]]ga
*[[28. juuni]]l liitus [[Montenegro]] [[ÜRO|ÜRO-]]ga.
*[[7. juuli]] avati esimene saatkond [[Podgorica]]s ([[Hiina RV]])
*[[7. juuli|7. juulil]] avati esimene saatkond [[Podgorica]]s ([[Hiina RV]]).
*[[18. juuli]] lõppes üleminekuperiood
*[[18. juuli|18. juulil]] lõppes üleminekuperiood.
*[[6. august]]il alanud [[2006. aasta Euroopa meistrivõistlused kergejõustikus|EM kergejõustikus]] osales ka [[Montenegro]]. See on esimene meistrivõistlus kus [[Montenegro]] osaleb üle pika aja
*[[6. august]]il alanud [[2006. aasta Euroopa meistrivõistlused kergejõustikus|EM-il kergejõustikus]] osales ka [[Montenegro]]. See on esimene meistrivõistlus, kus [[Montenegro]] üle pika aja osales.
*[[10. september]] toimusid [[Montenegro]]s üldvalimised.Osavõtt oli 70.3%.81 liikmelises Skupštinas võitis 42 [[Milo Đukanović]]i juhitav [[Euroopaliku Montenegro Koalitsioon]].Teisele kohale jäi [[Serblaste nimekiri]] 12 kohaga. 3. parlamendis on [[SPP/NS/DSS]] koalitsioon kellel on uues parlamendis 11 kohta.4. on [[Liikumine Muutustele]].Nende saagiks jäi 10 kohta.5.partei on [[Liberaalide ja Bošnakkide Liit]] kes sai 3 kohta.järgnevad [[Montenegro Demokraatliku Liiga Koalitsioon]],[[Uus Demokraatlik Jõud-FORCA]] ja [[Albaanlaste Demokraatlik Jõud]] kes said kõik 1 koha.Need olid esimesed vabad valimised vabanenud [[Montenegro]]s
*[[10. september|10. septembril]] toimusid [[Montenegro]]s üldvalimised. Osavõtt oli 70,3%. 81-liikmelises Skupštinas võitis 42 kohta [[Milo Đukanović]]i juhitav [[Euroopaliku Montenegro Koalitsioon]]. Teisele kohale jäi [[Serblaste nimekiri]] 12 kohaga. Kolmas oli [[SPP/NS/DSS]] koalitsioon, kellel on uues parlamendis 11 kohta. Neljas oli [[Liikumine Muutustele]]. Nende saagiks jäi 10 kohta. [[Liberaalide ja Bošnakkide Liit]] sai 3 kohta ning [[Montenegro Demokraatliku Liiga Koalitsioon]], [[Uus Demokraatlik Jõud-FORCA]] ja [[Albaanlaste Demokraatlik Jõud]] said kõik 1 koha. Need olid esimesed vabad valimised vabanenud [[Montenegro]]s.
*[[30. august]] Rajati [[Montenegro Armee]]
*[[30. august|30. augustil]] rajati [[Montenegro Armee]].
*[[28. oktoober]] algas [[Serbia konstitutsioonireferendum]]
*[[28. oktoober|28. oktoobril]] algas [[Serbia konstitutsioonireferendum]].
*[[29. oktoober]] lõppes [[Serbia konstitutsioonireferendum]].Uus põhiseadus kiideti heaks 51.46%.Osavõtt oli 53.66%.Sellega asendati [[Slobodan Milošević]]i ajal(ehk [[1990]]) vastuvõetud Põhiseadus ja [[Kosovo]] kuulutati [[Serbia]] lahutamatuks osaks
*[[29. oktoober|29. oktoobril]] lõppes [[Serbia konstitutsioonireferendum]]. Uus põhiseadus kiideti heaks 51,46% häältega. Osavõtt oli 53,66%. Sellega asendati [[Slobodan Milošević]]i ajal (ehk [[1990]]) vastu võetud põhiseadus ja [[Kosovo]] kuulutati [[Serbia]] lahutamatuks osaks.
* [[10. november]] [[Montenegro]] sai uue peaministri ([[Željko Šturanović]])
* [[10. november|10. novembril]] sai [[Montenegro]] peaministriks [[Željko Šturanović]].


'''2007'''
'''2007'''
*[[21. jaanuar]] toimusid [[Serbia]]s parlamendivalimised.Osavõtt oli 60,4%.250-liikmelises parlamendis sai võidu Vojislav Šešelj [[Serbia Radikaalne Partei]] kelle häälesaak oli 81 kohta.Järgnes [[Serbia]] presidendipartei [[Demokraatlik Partei (Serbia)|Demokraatlik Partei]] kellel on 65 esindajat.Kolmandaks tuli [[Serbia Demokraatlik Partei]] kes sai 47 kohta.
*[[21. jaanuar|21. jaanuaril]] toimusid [[Serbia]]s parlamendivalimised. Osavõtt oli 60,4%. 250-liikmelises parlamendis sai võidu Vojislav Šešelj [[Serbia Radikaalne Partei]], kelle häälesaak andis 81 kohta. Järgnes [[Serbia]] presidendi [[Demokraatlik Partei (Serbia)|Demokraatlik Partei]], kellel on 65 esindajat. [[Serbia Demokraatlik Partei]] sai 47 kohta, [[G17 pluss]] 19 kohta, [[Serbia Sotsialistlik Partei]]<nowiki/>i 16 kohta, [[Ühisblokk]] 15 kohta, [[Vojvodina Ungarlaste Blokk]] 3 kohta ning [[Mustlaste Partei]] ja [[Mustlaste Ühendus Serbias]], kes sai 1 koha. Need olid esimesed valimised vabanenud [[Serbia]]s.

Edasi tuli [[G17 pluss]] kes sai 19 kohta.viies oli [[Serbia Sotsalistlik Partei]] kes sai 16 kohta. Järgnes [[Ühisblokk]] kellel on 15 kohta.[[Vojvodina Ungarlaste Blokk]] kolme kohaga.Viimasteks jäid [[Mustlaste Partei]] ja [[Mustlaste Ühendus Serbias]] Kes said 1 koha.Need olid esimesed valimised vabanenud [[Serbia]]s
*[[19. oktoober]] võttis [[Montenegro]] Assamblee vastu uue põhiseaduse sellega asendati [[1992]]. aasta põhiseadus
*[[19. oktoober]] võttis [[Montenegro]] Assamblee vastu uue põhiseaduse, millega vahetati välja [[1992]]. aasta põhiseadus.
==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 4. mai 2015, kell 11:43

Serbia ja Montenegro lagunemise kronoloogia.

2006

2007

Vaata ka