Grammatilised seosed: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 7 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Grammatilised seosed''' on moodustajate vahelised tingitusseosed. [[lause moodustajad|Lause moodustajad]] on [[lause]]s üksteisega grammatiliselt seotud. Neid seoseid nimetatakse grammatilisteks seepärast, et neid vormistavad grammatilised vahendid:
Grammatilised seosed on lause
moodustajate vahelised tingitusseosed. Lause moodustajad on lauses üksteisega
grammatiliselt seotud. Neid seoseid nimetatakse grammatilisteks seepärast, et
neid vormistavad grammatilised vahendid:  
* abisõnad: [[sidesõna]]d ja [[kaassõna]]d;
* abisõnad: [[sidesõna]]d ja [[kaassõna]]d;
* muutetunnused: [[käändsõna]]de käänamine (arvu- ja käändetunnuste muutumine), [[tegusõna]]de pööramine (arvu-, isiku-, aja-, kõneviisi- ja tegumoetunnused).
* muutetunnused: [[käändsõna]]de käänamine (arvu- ja käändetunnuste muutumine), [[tegusõna]]de pööramine (arvu-, isiku-, aja-, kõneviisi- ja tegumoetunnused).
Grammatilised seosed on väga olulised, sest just need seosed muudavad lause arusaadavaks ja ühtseks tervikuks.
Grammatilised seosed on väga olulised, sest just need seosed muudavad lause arusaadavaks ja ühtseks tervikuks.


Grammatilisi seoseid on kolm:
Grammatilisi seoseid on kolme liiki:
* [[rinnastus]],
* [[rinnastus]] ehk koordinatsioon,
* [[alistus]],
* [[alistus]] ehk subkoordinatsioon,
* [[predikatsioon]].
* [[predikatsioon]].


==Rinnastusseos==
==Rinnastusseos==
'''Rinnastusseos''' ehk '''koordinatsioon''' ühendab süntaktiliselt võrdväärseid lause moodustajaid. See tähendab, et rinnastatud [[sõna]]d või [[fraas]]id on seotud näiteks [[sidesõnaga]], täidavad lauses samu ülesandeid ja vastavad samale küsimusele, nt ''Naine istutas peenrale '''porgandeid''' ja '''kaalikaid'''''. ''Laps ostis poest '''kommi''' ja '''nätsu'''.''
'''Rinnastusseos''' ehk '''koordinatsioon''' ühendab süntaktiliselt võrdväärseid lause moodustajaid, milleks võivad olla sõnavormid, fraasid või osalaused. See tähendab, et rinnastatud [[sõna]]d või [[fraas]]id on seotud näiteks [[sidesõnaga]], täidavad lauses samu ülesandeid ja vastavad samale küsimusele, nt ''Naine istutas peenrale '''porgandeid''' ja '''kaalikaid'''''. ''Laps ostis poest '''kommi''' ja '''nätsu'''.''


Rinnastusseost vormistavad peamiselt sidesõnad, toodud näitelausetes sidesõna ''ja''.
Rinnastusseost vormistavad peamiselt sidesõnad, toodud näitelausetes sidesõna ''ja''.
Rinnastuseos ühendab alati samu [[lauseliige|lauseliikmeid]], nt ''Õues on '''lumi''''' ([[Alus (keeleteadus)|alus]]) ja '''''jää''''' (alus), '''Kohvi keetmnine''''' (alus) ja '''''koogi küpsetamine''''' (alus) ''käis kähku.''
Rinnastuseos ühendab alati samu [[lauseliige|lauseliikmeid]], nt ''Õues on '''lumi''''' ([[Alus (keeleteadus)|alus]]) ja '''''jää''''' (alus), '''Kohvi keetmnine''''' (alus) ja '''''koogi küpsetamine''''' (alus) ''käis kähku.

Rinnastusseoses olevad moodustajad on võrdväärsed. ''<nowiki/>''


==Alistusseos==
==Alistusseos==
'''Alistusseos''' ehk '''subordinatsioon''' on niisugune grammatiline seos lause moodustajate vahel, millesse on kaasatud alistaja ja alistatav. Alistav sõna n-ö allutab endale alistatava sõna. Alistatav sõna iseloomustab, täpsustab alistajat.
'''Alistusseos''' ehk '''subordinatsioon''' on niisugune grammatiline seos lause moodustajate vahel, millesse on kaasatud alistaja(põhi) ja alistatav(laiend). Alistav sõna n-ö allutab endale alistatava sõna. Alistatav sõna iseloomustab, täpsustab alistajat.


Alistusseost on omakorda kaks liiki:
Alistusseost on omakorda kaks liiki:
* [[ühildumine]] ehk kongruents, nt ''magus '''komm''', magusa kommi, magusa'''ks''' komm'''iks''' jne;
* [[ühildumine]] ehk kongruents, nt ''magus '''komm''', magusa kommi, magusa'''ks''' komm'''iks''' jne; ''Ühildumine on selline alistus, et põhja(alistaja) grammatiline tähendus ja/või grammatiline vorm määrab laiendi(alistuja) sama tüüpi grammatilise vormi. Nad ühilduvad ka käändes ja arvus: armsa(t)e(le) las(te)(le), hea(ks) peremehe(ks).
* sõltumine ehk [[rektsioon]], nt ''kirjutas '''luuletust''', luges '''ajalehte''', tahab '''minna'''''.
* sõltumine ehk [[rektsioon]], nt ''kirjutas '''luuletust''', luges '''ajalehte''', tahab '''minna'''''. Sõltumine on alistus, mille korral põhja (alistaja) leksikaalne tähendus ja kuju(vahel ka grammatiline tähendus) määrab laiendi grammatilise tähenduse või see, missugune kaassõna käändsõnaga seostub, nt ''heitis diivani'''le,'''
aga tõusis diivani'''lt''', tahab maga'''da,''' aga hakkab sõit'''ma.'''''''''' '''''


==Predikatsioon==
==Predikatsioon==
'''Predikatsioon''' on aluse ja [[öeldis]]e vastastikune seos - ühtpidi sõltumine, teistpidi ühildumine, nt '''''Kauplus tutvustas''' oma klientidele uusi tooteid. '''Poiss sõitis''' jalgrattaga järve äärde.''
'''Predikatsioon''' on aluse ja [[öeldis]]e vastastikune seos - ühtpidi sõltumine, teistpidi ühildumine. Tegusõna (verb) oma
tähendusega määrab, kas ja kuidas tegijat väljendatakse, tegijaväljend omakorda
tingib selle verbi kindla pöördelise vormi. Enamik verbe nõuab alust ja saab
sedakaudu kindla isikuvormi, nt ''Kauplus tutvusta'''s''' oma klienti'''de'''le uusi
tootei'''d'''. Poiss sõiti'''s''' jalgrattaga järve äärde.''


[[Kategooria:Süntaks]]
[[Kategooria:Süntaks]]

Redaktsioon: 27. aprill 2015, kell 21:37

Grammatilised seosed on lause moodustajate vahelised tingitusseosed. Lause moodustajad on lauses üksteisega grammatiliselt seotud. Neid seoseid nimetatakse grammatilisteks seepärast, et neid vormistavad grammatilised vahendid:  

Grammatilised seosed on väga olulised, sest just need seosed muudavad lause arusaadavaks ja ühtseks tervikuks.

Grammatilisi seoseid on kolme liiki:

Rinnastusseos

Rinnastusseos ehk koordinatsioon ühendab süntaktiliselt võrdväärseid lause moodustajaid, milleks võivad olla sõnavormid, fraasid või osalaused. See tähendab, et rinnastatud sõnad või fraasid on seotud näiteks sidesõnaga, täidavad lauses samu ülesandeid ja vastavad samale küsimusele, nt Naine istutas peenrale porgandeid ja kaalikaid. Laps ostis poest kommi ja nätsu.

Rinnastusseost vormistavad peamiselt sidesõnad, toodud näitelausetes sidesõna ja. Rinnastuseos ühendab alati samu lauseliikmeid, nt Õues on lumi (alus) ja jää (alus), Kohvi keetmnine (alus) ja koogi küpsetamine (alus) käis kähku.

Rinnastusseoses olevad moodustajad on võrdväärsed.

Alistusseos

Alistusseos ehk subordinatsioon on niisugune grammatiline seos lause moodustajate vahel, millesse on kaasatud alistaja(põhi) ja alistatav(laiend). Alistav sõna n-ö allutab endale alistatava sõna. Alistatav sõna iseloomustab, täpsustab alistajat.

Alistusseost on omakorda kaks liiki:

  • ühildumine ehk kongruents, nt magus komm, magusa kommi, magusaks kommiks jne; Ühildumine on selline alistus, et põhja(alistaja) grammatiline tähendus ja/või grammatiline vorm määrab laiendi(alistuja) sama tüüpi grammatilise vormi. Nad ühilduvad ka käändes ja arvus: armsa(t)e(le) las(te)(le), hea(ks) peremehe(ks).
  • sõltumine ehk rektsioon, nt kirjutas luuletust, luges ajalehte, tahab minna. Sõltumine on alistus, mille korral põhja (alistaja) leksikaalne tähendus ja kuju(vahel ka grammatiline tähendus) määrab laiendi grammatilise tähenduse või see, missugune kaassõna käändsõnaga seostub, nt heitis diivanile,

aga tõusis diivanilt, tahab magada, aga hakkab sõitma.''''' 

Predikatsioon

Predikatsioon on aluse ja öeldise vastastikune seos - ühtpidi sõltumine, teistpidi ühildumine. Tegusõna (verb) oma tähendusega määrab, kas ja kuidas tegijat väljendatakse, tegijaväljend omakorda tingib selle verbi kindla pöördelise vormi. Enamik verbe nõuab alust ja saab sedakaudu kindla isikuvormi, nt Kauplus tutvustas oma klientidele uusi tooteid. Poiss sõitis jalgrattaga järve äärde.