Astroloogia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
veel neutraalsemaks
Vaher (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{NPOV}}
{{NPOV}}
'''Astroloogia''' ([[vanakreeka keel|vanakreeka]] sõnast ἀστρολογία (''astrología''); sõnast ἄστρον (''ástron'') '[[taevakeha]]' koos sõnaosaga -λογία (''-logía'')) on [[taevakeha]]de asendil põhinev maailmamõistmise ja [[ennustamine|ennustamise]] süsteem. Astroloogiaga tegelevat inimest nimetatakse kas '''harrastus-''' või '''professionaalseks astroloogiks'''.
'''Astroloogia''' ([[vanakreeka keel|vanakreeka]] sõnast ἀστρολογία (''astrología''); sõnast ἄστρον (''ástron'') '[[taevakeha]]' koos sõnaosaga -λογία (''-logía'')) on [[taevakeha]]de asendil põhinev [[Semiootika|semiootiline]] maailmamõistmise ja [[ennustamine|ennustamise]] süsteem. Astroloogiaga tegelevat inimest nimetatakse kas '''harrastus-''' või '''professionaalseks astroloogiks'''.


==Astroloogia ja astronoomia==
==Astroloogia ja astronoomia==

Redaktsioon: 16. aprill 2015, kell 21:09

Astroloogia (vanakreeka sõnast ἀστρολογία (astrología); sõnast ἄστρον (ástron) 'taevakeha' koos sõnaosaga -λογία (-logía)) on taevakehade asendil põhinev semiootiline maailmamõistmise ja ennustamise süsteem. Astroloogiaga tegelevat inimest nimetatakse kas harrastus- või professionaalseks astroloogiks.

Astroloogia ja astronoomia

Astroloogia ja astronoomia olid üks teadus kuni renessansini.

Tänapäeval uurib astronoomia kosmiliste objektide omavahelist kaugust, mõõtmeid, massi, liikumist, kiirust, asukohta jne. Et astronoomia põhineb uurimisandmetel, objektiivsetel vaatlustel ja arvutustel, võib teda nimetada objektiivseks teaduseks.

Astroloogias lisandub objektiivsetele astronoomilistele andmetele subjektiivne tõlgendus. Horoskoobi koostamine seisneb põhiliselt objektiivsetes arvutustes astronoomiliste andmete põhjal (arvutuste iseloom tuleneb osalt astroloogia reeglitest), selle seletamine (tõlgendamine) on seevastu subjektiivne (astronoomiliste põhjendusteta, astroloogia reeglitel ja intuitsioonil põhinev) astroloogiline tegevus.

Astroloogia olemus ja kasutusviisid

Astroloogias on traditsiooniliselt levinud seisukoht, et inimese iseloomu ja käitumist mõjutab lisaks maistele põhjustele ka taevakehade asend tema sünnimomendil.[1] Paljud astroloogid räägivad ka sellest, et astroloogia on märgisüsteem ning planeedid mitte ei mõjuta inimest, vaid kirjeldavad teda, väljendades põhimõtet "nii nagu üleval, nõnda ka all". Öeldakse, et planeedid sümboliseerivad psüühilisi impulsse inimhinges ning need leiavad väljenduse vastavalt inimese arengutasemele[2].

Astroloogid kasutavad planeetide seisude näitajaid, et teha oletusi inimese iseloomu kohta, tema võimete, sobilikkuse kohta ühte või teise ametisse, vastuvõtlikkuse kohta haigustele, viidata potentsiaalsetele ohtudele ning probleemidele elus. Astroloogiat kasutatakse tihti ka inimeste omavahelise sobivuse ja tegelemist vajavate kitsaskohtade analüüsimiseks (sünastria). Samuti kasutatakse astroloogiat tulevikutendentside prognoosimiseks. Astroloogia ei näita konkreetseid sündmusi, vaid püüab osutada sündmuste suundumust mingil perioodil. Astroloogiat kasutatakse ka asutuse, firma, organisatsiooni või riigi käekäigu jälgimiseks, sellisel juhul võetakse aluseks asutamiskuupäev ning kellaaeg. Selektiivne astroloogia püüab leida sobivat ajahetke oluliseks ettevõtmiseks (abiellumine, kinnisvara ost-müük, kirurgiline operatsioon jne). Meditsiiniastroloogia püüab viidata tervisehädade võimalikele põhjustele ja olla abiks sobivaima ravi leidmisel. Agraarastroloogia tegeleb taevakehade ja taimede suhete uurimisega.[3]

Viited

Vaata ka

Kirjandus

Välislingid