Väikesed Antillid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
PResümee puudub
2. rida: 2. rida:
'''Väikesed Antillid''' on saarteahelik [[Kariibi meri|Kariibi meres]]. Väikesed Antillid loetakse kuuluvat [[Põhja-Ameerika]]sse, välja arvatud [[Trinidad ja Tobago|Trinidadile ja Tobagole]] ning [[Venezuela]]le kuuluvad saared, mis loetakse kuuluvaks [[Lõuna-Ameerika]]sse.
'''Väikesed Antillid''' on saarteahelik [[Kariibi meri|Kariibi meres]]. Väikesed Antillid loetakse kuuluvat [[Põhja-Ameerika]]sse, välja arvatud [[Trinidad ja Tobago|Trinidadile ja Tobagole]] ning [[Venezuela]]le kuuluvad saared, mis loetakse kuuluvaks [[Lõuna-Ameerika]]sse.


Aheliku põhjaosa moodustavad [[Leeuwardi saared]], mis ulatub [[Neitsisaared|Neitsisaartest]] loodes [[Dominica]]ni edelas, keskosa moodustavad [[Tuulepealsed saared (Lõuna-Ameerika)|Tuulepealsed saared]], mis ulatuvad [[Martinique]]'ist põhjas [[Trinidad]]ini lõunas, ja lõunaosa moodustavad [[Tuulealused saared (Lõuna-Ameerika)|Tuulealused saared]], mis asuvad [[Venezuela]] ranniku lähedal ja ulatuvad [[Isla de Margarita]]st idas [[Aruba]]ni läänes. Väikestest Antillidest ida poole jääb [[Atlandi ookean]], läände [[Kariibi meri]]. Saarestikust loode poole jäävad [[Suured Antillid]] (neist kõige lähemal on [[Puertoriiko]]) ja lõunasse Lõuna-Ameerika manner.
Aheliku põhjaosa moodustavad [[Leeuwardi saared]], mis ulatub [[Neitsisaared|Neitsisaartest]] loodes [[Dominica]]ni edelas, keskosa moodustavad [[Tuulepealsed saared (Lõuna-Ameerika)|Tuulepealsed saared]], mis ulatuvad [[Martinique]]'ist põhjas [[Trinidad]]ini lõunas, ja lõunaosa moodustavad [[Tuulealused saared (Lõuna-Ameerika)|Tuulealused saared]], mis asuvad [[Venezuela]] ranniku lähedal ja ulatuvad [[Isla de Margarita]]st idas [[Aruba]]ni läänes. Väikestest Antillidest ida poole jääb [[Atlandi ookean]], läände [[Kariibi meri]]. Saarestikust loode poole jäävad [[Suured Antillid]] (neist kõige lähemal on [[Puerto Rico]]) ja lõunasse Lõuna-Ameerika manner.


Saarestikus asuvad tervenisti [[Saint Kitts ja Nevis]], [[Antigua ja Barbuda]], [[Dominica]], [[Saint Lucia]], [[Saint Vincent ja Grenadiinid]], [[Grenada]], [[Barbados]] ning [[Trinidad ja Tobago]]. Lisaks kuulub osa saari [[USA]]-le, [[Suurbritannia]]le, [[Prantsusmaa]]le, [[Holland]]ile ja [[Venetsueela]]le.
Saarestikus asuvad tervenisti [[Saint Kitts ja Nevis]], [[Antigua ja Barbuda]], [[Dominica]], [[Saint Lucia]], [[Saint Vincent ja Grenadiinid]], [[Grenada]], [[Barbados]] ning [[Trinidad ja Tobago]]. Lisaks kuulub osa saari [[USA]]-le, [[Suurbritannia]]le, [[Prantsusmaa]]le, [[Holland]]ile ja [[Venezuela|Venezuelale]].


Suvel ja sügisel kannatavad Väikesed Antillid sageli [[taifuun]]ide tõttu.
Suvel ja sügisel kannatavad Väikesed Antillid sageli [[taifuun]]ide tõttu.

Redaktsioon: 22. märts 2015, kell 07:23

Väikesed Antillid

Väikesed Antillid on saarteahelik Kariibi meres. Väikesed Antillid loetakse kuuluvat Põhja-Ameerikasse, välja arvatud Trinidadile ja Tobagole ning Venezuelale kuuluvad saared, mis loetakse kuuluvaks Lõuna-Ameerikasse.

Aheliku põhjaosa moodustavad Leeuwardi saared, mis ulatub Neitsisaartest loodes Dominicani edelas, keskosa moodustavad Tuulepealsed saared, mis ulatuvad Martinique'ist põhjas Trinidadini lõunas, ja lõunaosa moodustavad Tuulealused saared, mis asuvad Venezuela ranniku lähedal ja ulatuvad Isla de Margaritast idas Arubani läänes. Väikestest Antillidest ida poole jääb Atlandi ookean, läände Kariibi meri. Saarestikust loode poole jäävad Suured Antillid (neist kõige lähemal on Puerto Rico) ja lõunasse Lõuna-Ameerika manner.

Saarestikus asuvad tervenisti Saint Kitts ja Nevis, Antigua ja Barbuda, Dominica, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinid, Grenada, Barbados ning Trinidad ja Tobago. Lisaks kuulub osa saari USA-le, Suurbritanniale, Prantsusmaale, Hollandile ja Venezuelale.

Suvel ja sügisel kannatavad Väikesed Antillid sageli taifuunide tõttu.

Väikesed Antillid on vulkaanilise tekkega. Paljud vulkaanud saarestikus on tänapäeval kustunud, kuid leidub ka tegevvulkaane, mille pursked on viimase saja aasta jooksul hulgaliselt inimesi tapnud.