Ristilöömine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
täiendusi, kribu
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Ristilöömine''' on iidne hukkamismeetod, mille puhul ohver seotakse või naelutatakse suure puust [[rist]]i külge ning jäetakse sinna rippuma, kuni ta sureb. See oli tavaline hukkamismeetod 6. saj eKr kuni 4. saj pKr, eriti [[Pärsia]]s, [[Egiptus]]es, [[Kartaago]]s ja [[Rooma]]s. Risti külge sidumist on nimetatud ka ''risti poomiseks''.
'''Ristilöömine''' on iidne hukkamismeetod, mille puhul ohver seotakse või naelutatakse suure puust [[rist]]i, õigemini T- kujulise põikpuuga posti külge ning jäetakse sinna rippuma, kuni ta sureb. See oli tavaline hukkamismeetod 6. saj eKr kuni 4. saj pKr, eriti [[Pärsia]]s, [[Egiptus]]es, [[Kartaago]]s ja [[Rooma]]s. Risti külge sidumist on nimetatud ka ''risti poomiseks''.


Ristilöömine omandas suure tähenduse [[kristlus]]es, kuna seda meetodit kasutasid roomlased [[Jeesus]]e hukkamiseks. Rist on tähtsaim kristluse sümbol, mis on andnud sellele ka rahvapärase nime ''ristiusk''.
Ristilöömine omandas suure tähenduse [[kristlus]]es, kuna seda meetodit kasutasid roomlased [[Jeesus]]e hukkamiseks. Rist on tähtsaim kristluse sümbol, mis on andnud sellele ka rahvapärase nime ''ristiusk''.

Redaktsioon: 4. november 2006, kell 12:00

Ristilöömine on iidne hukkamismeetod, mille puhul ohver seotakse või naelutatakse suure puust risti, õigemini T- kujulise põikpuuga posti külge ning jäetakse sinna rippuma, kuni ta sureb. See oli tavaline hukkamismeetod 6. saj eKr kuni 4. saj pKr, eriti Pärsias, Egiptuses, Kartaagos ja Roomas. Risti külge sidumist on nimetatud ka risti poomiseks.

Ristilöömine omandas suure tähenduse kristluses, kuna seda meetodit kasutasid roomlased Jeesuse hukkamiseks. Rist on tähtsaim kristluse sümbol, mis on andnud sellele ka rahvapärase nime ristiusk.

Vähemal määral on ristilöömist kasutatud ka kristlikes maades, näiteks kajastab seda iiri folkloor. Ristilöömise analoogiat on nähtud skandinaavia mütoloogia kirjelduses sellest, kuidas Odin ennast ilmapuu Yggdrasilli otsa poos, et omandada teadmisi maagilistest ruunidest.