Kunstinäitus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: ''''Kunstinäitus''' on väljapanek kunstiteostest, üldjuhul kujutavast kunstist: maalidest, joonistustest, skulptuuridest, käsitööst, vi...'
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 23. veebruar 2015, kell 19:34

Kunstinäitus on väljapanek kunstiteostest, üldjuhul kujutavast kunstist: maalidest, joonistustest, skulptuuridest, käsitööst, video- ja heliinstallatsioonidest, performance'itest, interaktiivsest kunstist vms. Kunstinäituse teemaks võib olla üks kunstnik või kunstnike rühm, žanr, teema või kunstikogu, eksponeeritavad teosed võib valida kuraator või žürii.

Tavaliselt tõstetakse teosed kunstinäitustel edasi ruumi ja valgustusega, andes nende kohta infot siltidel, audiogiidide abil või näitusekataloogides. Kunstinäitusi korraldatakse peamiselt muuseumites, kunstisaalides ja galeriides, kuid ka kohtades, mille põhiülesanne ei ole kunsti näitamine ja müük, näiteks kohvikutes. Oluline erinevus on ka selles, kas kunstiteosed on müügiks - nagu on tavaks eragaleriides - või mitte - nagu on üldjuhul muuseumites. Vahel korraldatakse kunstinäitusi erilisel puhul, näiteks sünnipäevade või aastapäevade korral.

Kunstinäitused võivad olla ühekordsed, osa näituste sarjast või korduda perioodiliselt. Kahe aasta tagant korraldatavaid näitusi nimetatakse biennaalideks, kolme aasta tagant toimuvaid triennaalideks.