Tehisveekogu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Tehisveekogu''' on [[veekogu]], mis tekkis inimtegevuse tõttu. Peamised tehisveekogud on [[kanal]]id, [[kraav]]id, [[tiik|tiigid]] ja [[veehoidla]]d.
'''Tehisveekogu''' on [[veekogu]], mis on tekkinud inimtegevuse tulemusena. Peamised tehisveekogud on [[kanal]]id, [[kraav]]id, [[tiik|tiigid]] ja [[veehoidla]]d.


Kanalid ja kraavid on sarnased [[jõgi|jõedega]], nad kaevandakse maa niisutamiseks ([[Karakumi kanal]]) või kuivandamiseks, kahte jõgede ühendamiseks ([[Volga-Don kanal]]) jne. Mõned kanalid ühendavad [[maailmameri|maailmamere]] osasid ja on sarnased väinetega ([[Panama kanal]], [[Suessi kanal]], [[Kieli kanal]] jt).
Kanalid ja kraavid on sarnased [[jõgi|jõgedega]], nad kaevatakse maa niisutamiseks ([[Karakumi kanal]]) või kuivendamiseks, kahte jõgede ühendamiseks ([[Volga-Don kanal]]) jne. Mõned kanalid ühendavad [[maailmameri|maailmamere]] osasid ja on sarnased väinadega ([[Panama kanal]], [[Suessi kanal]], [[Kieli kanal]] jt).


Tiigid ja veehoidlad on sarnased [[järv]]edega. Nende rajamisel jõele ehitatakse [[tamm]]isid, mille ees kogutakse vesi. Tihti tiigidega nimetatakse eelnevad [[karjäär]]id, mille [[nõgu|nõod]] oli veega täidanud.
Tiigid ja veehoidlad on sarnased [[järv]]edega. Nende rajamisel jõele ehitatakse [[tamm]]isid, mille ees kogutakse vesi. Tihti tiigidega nimetatakse eelnevad [[karjäär]]id, mille [[nõgu|nõod]] oli veega täidanud.

Redaktsioon: 2. november 2006, kell 15:52

Tehisveekogu on veekogu, mis on tekkinud inimtegevuse tulemusena. Peamised tehisveekogud on kanalid, kraavid, tiigid ja veehoidlad.

Kanalid ja kraavid on sarnased jõgedega, nad kaevatakse maa niisutamiseks (Karakumi kanal) või kuivendamiseks, kahte jõgede ühendamiseks (Volga-Don kanal) jne. Mõned kanalid ühendavad maailmamere osasid ja on sarnased väinadega (Panama kanal, Suessi kanal, Kieli kanal jt).

Tiigid ja veehoidlad on sarnased järvedega. Nende rajamisel jõele ehitatakse tammisid, mille ees kogutakse vesi. Tihti tiigidega nimetatakse eelnevad karjäärid, mille nõod oli veega täidanud.