Albert Repson: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
37. rida: 37. rida:
{{JÄRJESTA:Repson, Albert}}
{{JÄRJESTA:Repson, Albert}}
[[Kategooria:Nõukogude Liidu kangelased]]
[[Kategooria:Nõukogude Liidu kangelased]]
[[Kategooria:Tallinna aukodanikud]]
[[Kategooria:Sündinud 1921]]
[[Kategooria:Sündinud 1921]]
[[Kategooria:Surnud 1995]]
[[Kategooria:Surnud 1995]]
[[Kategooria:Tallinna aukodanikud]]

Redaktsioon: 28. jaanuar 2015, kell 18:39

Albert Repson (Альберт Густавович Репсон; 4. november 1921; Moloma küla, praegu Oparino rajoon, Kirovi oblast, Venemaa22. august 1995[1] Tallinn) oli Nõukogude Liidu sõjaväelane ja Eesti NSV tööstustegelane.

Albert Repson kasvas Krasnodaris Novo-Estonka külas, kus lõpetas külakooli, seejärel õppis kaks aastat Armaviri Keemia-tehnoloogia Tehnikumis. Teise maailmasõja Nõukogude-Saksa sõja alguses 1941. aastal mobiliseeriti Punaarmeesse, kuid suunati tööpataljonidesse. Osales kaitseehitiste rajamisel Ukraina NSV-s Rivne oblastis ja Põhja-Kaukaasias.

1942. saadeti formeeritavasse Eesti korpusesse. 1943 lõpetas Podolski Jalaväekooli ja sai leitnandi auastme. Juhtis jalaväeroodu, mis osales praeguse Pihkva ja Leningradi oblasti vallutamises Saksa vägede käest.

925. Laskurpolgu Repsoni rood osales Laskurkorpuse koosseisus 29. septembril 1944 Suure Väina dessandis Muhu saarele.

Nõukogude Liidu kangelase esitlemistaotluses oli toodud teenetena:

„"Selles lahingus leitnant Repson sai haavata mõlemast käest, kuid ei rääkinud sellest kellelegi. Oma elu hoidmata, viis ta rühma julgele rünnakule vaenlase vastu platstardi laiendamiseks. Sellel ajal võttis vaenlane ette vasturünnaku ülekaalukate jõududega. Kangelasohvitser, minnes ise kõige ees, tõstis üles roodu, oskusliku tulega ja manöövriga paiskas vaenlase tagasi paanilisse taganemisse. Leitnant Repson jäi rivvi kuni lahingu lõpuni ja oli nõus evakuatsiooniga alles pärast roodukomandöri käsklust. Oma kangelasliku teoga kindlustas ta dessandi maandumise ja saare täieliku vabastamise"“

NSV Liidu Ülemnõukogu Presiidiumi otsusega 24. märtsist 1945, ülemjuhatuse ülesannete eeskujuliku täitmise ja ülesnäidatud mehisuse ning kangelaslikkuse eest võitluses saksa-fašistlike röövvallutajatega omistati leitnant Albert Repsonile Nõukogude Liidu kangelase nimetus, Lenini orden ja Kuldtähe medal nr 4555.

Pärast ravi osales veel Kuramaa lahingutes. 1945. aastal astus NLKP-sse.

Autasud

Viited

Välislingid

Репсон Альберт Густавович