Poola Kuningriik: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Dexbot (arutelu | kaastöö)
P Eemaldatud mall Link FA; keelelinkide äramärkimine nüüd Vikiandmetes
34. rida: 34. rida:


==Poola vürstiriik 11. sajandil==
==Poola vürstiriik 11. sajandil==
[[Poola kuningas|Poola kuninga]] [[Mieszko I]] poeg [[Bolesław I Chrobry]] [[992]]–[[1025]] saavutas [[sõda]]des [[Saksa-Rooma riik|Saksa-Rooma riigiga]] ([[1004]]–[[1018]]) Poola täieliku poliitilise ja [[kirik]]liku [[iseseisvus|sõltumatus]]e ning kroonis enda 1025. aastal [[kuningas|kuningaks]].
[[Poola kuningas|Poola kuninga]] [[Mieszko I]] poeg [[Bolesław I Chrobry]] [[992]]–[[1025]] saavutas [[sõda]]des [[Saksa-Rooma riik|Saksa-Rooma riigi]] [[Saksa-Rooma keisrite ja Saksa kuningate loend|Saksa-Rooma keisri ja Saksa kuninga]] [[Heinrich II (Saksa-Rooma keiser)|Heinrich II Püha]]ga ([[1004]]–[[1018]]) Poola täieliku poliitilise (Saksa-Rooma riigist) ja [[kirik]]liku (Saksamaa [[Magdeburgi peapiiskopkond|Magdeburgi peapiiskopkonnast]]) [[iseseisvus|sõltumatus]]e ning kroonis enda 1025. aastal [[kuningas|kuningaks]], omades 1000 aastal rajatud [[Gniezno peapiiskopkond]]a.
{{Vaata|Piastide dünastia}}
{{Vaata|Piastide dünastia}}
;Kronoloogia
;Kronoloogia
46. rida: 46. rida:
[[Pilt:Europe mediterranean 1190 cropped.jpg|pisi|Kesk-Euroopa poliitiline kaart 1190. aastal]]
[[Pilt:Europe mediterranean 1190 cropped.jpg|pisi|Kesk-Euroopa poliitiline kaart 1190. aastal]]
[[File:Mon Henrykow Slaskich (1201-1241).png|pisi|Poola alad [[1201]]–[[1241]] killustumise [[Sileesia hertsogkonnad|hertsogkondade ajajärgul]]]]
[[File:Mon Henrykow Slaskich (1201-1241).png|pisi|Poola alad [[1201]]–[[1241]] killustumise [[Sileesia hertsogkonnad|hertsogkondade ajajärgul]]]]

== Feodaalne killustatus 12. sajandil ==
== Feodaalne killustatus 12. sajandil ==
[[12. sajand]]il osales katolik Poola [[Põhjala ristisõjad|Põhjala ristisõdade]] käigus [[Visla]] ääres ja sellest ida pool elavate [[paganad|paganlike]] [[kašuubid]]e, [[vendid]]e ja muude alade vallutamises.
[[12. sajand]]il osales katolik Poola [[Põhjala ristisõjad|Põhjala ristisõdade]] käigus [[Visla]] ääres ja sellest ida pool elavate [[paganad|paganlike]] [[kašuubid]]e, [[vendid]]e ja muude alade vallutamises.

Redaktsioon: 3. jaanuar 2015, kell 23:21

Poola Kuningriik
Królestwo Polskie
LippVapp

Poola Kuningriik, 1025
Riigikeelpoola
RiigikirikRoomakatoliku kirik
PealinnGniezno
Kraków
Varssavi
RiigipeaBolesław I Chrobry (esimene; 1025), Stanisław II (viimane; 17641795)
Pindala?
Rahvaarv?
Iseseisvus1025
RahaühikPoola zlott
Poola mark
Riigihümn

Poola Kuningriik (poola Królestwo Polskie; 10251569) oli kuningriik tänapäevase Poola aladel.

Ida-slaavi rahvad ja riigid 1125. aastal
Poola kuningas (10001025) Bolesław I Chrobry

Vürst Mieszko I (ca 960992) juhtimisel liideti Odra ja Bugi jõgede ning Läänemere ja Karpaatide vahel elavad lehhiitide hõimud, kujaavlased keskusega Kruszwicas, Masoovia (keskus Plock), Ledzie Sandomierziga, Pommeri (Gdańsk ja Wolin), Sileesia hõimud (Wroclaw, Opole ja Legnica) ning vislaanid (Kraków). Mieszko I liidendas esmakordselt enamiku nüüdse Poola alast, rajades Poola riigi, mida juhtis Piastide dünastia.

 Pikemalt artiklis Poola ajalugu


Poola vürstiriik 11. sajandil

Poola kuninga Mieszko I poeg Bolesław I Chrobry 9921025 saavutas sõdades Saksa-Rooma riigi Saksa-Rooma keisri ja Saksa kuninga Heinrich II Pühaga (10041018) Poola täieliku poliitilise (Saksa-Rooma riigist) ja kirikliku (Saksamaa Magdeburgi peapiiskopkonnast) sõltumatuse ning kroonis enda 1025. aastal kuningaks, omades 1000 aastal rajatud Gniezno peapiiskopkonda.

 Pikemalt artiklis Piastide dünastia
Kronoloogia
Kesk-Euroopa poliitiline kaart 1190. aastal
Poola alad 12011241 killustumise hertsogkondade ajajärgul

Feodaalne killustatus 12. sajandil

12. sajandil osales katolik Poola Põhjala ristisõdade käigus Visla ääres ja sellest ida pool elavate paganlike kašuubide, vendide ja muude alade vallutamises.

 Pikemalt artiklis Põhjala ristisõjad, Vendi ristisõda
Kronoloogia
 Pikemalt artiklis Sileesia hertsogkonnad, Sileesia hertsogkond
Fail:Mongolowie najazd 1241.jpg
Mongolite sõjakäik 1241. aastal
Poola kuningriik (1304-1333)

Sõjad Saksa ordu ja Brandenburgiga

Brandenburgi margi ja Saksa ordu rünnakud laastasid Poola riiki kuulunud preislaste alasid. 1230. aastal Chełmnomaale asunud Saksa ordu rajas Preisimaal 1234 orduriigi, millest kujunes Poolale tõsine oht; Rooma-katoliku kirik aga 1243. aastal Eestimaa, Liivimaa ja Preisimaa peapiiskopkonna: Ermlandi, Kulmi, Pomesaania ja Samlandi piiskopkonnad, mis peagi langesid saksa ordu võimu alla. Aastatel 13081309 hõivas orduriik Ida-Pommeri (koos Gdańskiga).

Sõjad mongolitega

 Pikemalt artiklis Mongolite invasioon Euroopasse, Mongolite invasioon Venemaale

13. sajandi keskel Kesk-Euroopasse toimunud kolm mongolite kallaletungi (aastail 1241, 1259, 1287)

Mongoli vägede sissetung Euroopasse sundis Euroopa kristlikke riike ja valitsejaid tegema koostööd ühise vaenlase vastu. Batu-khaani väed (milles olid ka vasallidena Smolenski väed) tungisid kolmes osas Euroopasse. Üks osa vallutas Poola, purustades Sileesia hertsogi ja Saksa ordu ühendväed. Jaanuaris vallutasid mongoli väed Lublini linna, 3. veebruaril purustasid Poola väed Turski all ja veebruari lõpul vallutasid Sandomierzi linna.

Teine osa tungis läbi Poola ja ületas Karpaadid, kolmas osa liikus Doonau kallast mööda Ungarisse ja Transilvaaniasse, liikumist aeglustasid vaid polovetside, moraavlaste, Malta ordu, Saksa ordu ja Templiordu ühendväed Legnitzi lahingus.

11. aprillil 1241 purustati Mohi lahingus Ungari kuninga Béla IV, horvaatide ja Templiordu väed.

Mongolid tungisid pidurdamatult edasi Boheemiasse, Serbiasse ja Saksa-Rooma riiki,[1][2] aga enne kui mongolitel oli võimalik Viin vallutada, peatas Ugedei surm detsembris 1241 vallutusretke.[3][4]

Kronoloogia
Brandenburgi mark 1320. aasta paiku.
Kesk-Euroopa 14. sajandi esimesel kolmandikul

13. sajandi lõpul muutus elu killustatud riigis üha raskemaks, kuid enamikus väikeriikidest valitsesid sellesama Piastide dünastia esindajad. Krakowi katedraalis oli hoiul 1076. aastast pärit kuningakroon. Väikeste vürstiriikide ühendamine osutus väga keeruliseks ülesandeks. Iga vürst tahtis ühendusprotsessi etteotsa astuda. Lõpuks tuli sellega toime Suur-Poola (Wielkopolska) vürst Przemysław II, kes 1295. aastal kuningaks krooniti, varsti pärast seda aga tapeti.

13.–14. sajandi vahetusel toimusid pidevad vallutused Böömimaa kuningate ja Böömimaa kuningriigi poolt.

14. sajand

Piastide dünastiasse kuulunud Poola kuninga Kazimierz III (1333–1370) valitsemisaja lõpuks suudeti jällegi ühendada Poolamaa ühise kuninga võimu alla ning algas Poola territooriumi laiendamise etapp sõdada ning abielusidemeid kasutades, mille tulemusena 1498. aastaks hõlmas Poola kuningriigi territoorium 1/3 Euroopa maismaast.

Poola kuningriik, aastatel 1333-1370, Kazimierz III Suure valitsusajal
Poola ja Leedu, Vene ja Žemaitija pärast Krevo uniooni 1387. aastal
Kronoloogia

1386. aastal abiellus kuninga Lajos I üks naispärijatest Jadwiga Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriigi suurvürsti Jogailaga, kelle kroonimine ka Poola kuningaks Wladyslaw II-na ja loodud Krevo unioon muutis Poola ja Leedu valitseja personaaluniooni alusel ühise valitsejaga, kuid iseseisvate riikide liiduks.

 Pikemalt artiklis Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriik, Jagelloonid

15. sajand

Poola ja Leedu, Vene ja Žemaitija ühine sõjavägi suutis välja tõrjuda Ruteeniast Ungari garnisonid ning laiendada Leedu, Vene ja Žemaitija valdusi Läänemere põhjarannikul ja idasuunal. 1410. aastal asusid Poola ja Leedu, Vene ja Žemaitija ühine sõjavägi vastu senisele võimsamale sõjalisele jõule Ida-Euroopas Saksa ordule, kelle väed purustati Grünwaldi lahingus Poola kuninga Wladyslaw II ja Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriigi suurvürsti Vytautase juhtimisel. Saksa ordu võim Žemaitijas lõpetati 1422. aastal Melno rahulepinguga.

 Pikemalt artiklis Grünwaldi lahing
Krevo uniooniga ühendatud Poola kuningriik ja Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriik 1466. aastal, II Thorni rahulepingu järgselt. LVŽ svr on märgitud kollase värviga. Rahulepingu alusel liideti Poolaga Pomereelia koos Gdanski linnaga ning Poola omandas väljapääsu Läänemerele

Hussiitide sõjad

1419. aastal pärast Böömimaal kuninga Václav IV surma alanud hussiitide sõdu valiti Böömimaa valitsejaks Vytautas, kes valitses kuni surmani 1430. aastal.

 Pikemalt artiklis Hussiitide sõjad

Sõjad Ottomani impeeriumiga

Pärast Ungari kuningas Alberti surma sõjakäigul 1439. aastal Euroopasse tungiva Ottomani impeeriumi vastu kutsuti Wladyslaw III Ungari ja Böömimaa valitsejaks, Władysław III hukkus Varna ristisõja käigus Varna lahingus 10. novembril 1444. aastal, kus Ottomani impeeriumi väed sultan Murad II juhtimisel purustasid Poola ja Ungari armee, mida juhtisid Władysław III ja Hunyadi János.

Poola kuningriik pärast Vladislav II ehk Ulászló II valimist Ungari (1471) ja Böömimaa (1490) kuningaks. Kaardil paremal pool asuvad Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriigi maad

Sõjad Saksa orduga

1454. aastal alustasid Poola ja Leedu, Vene ja Žemaitija ühine sõjavägi Kolmeteistkümneaastast sõda Saksa orduga, mis lõppes Poolale ja Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriigile eduka I Thorni rahulepinguga, millega Saksa ordu loovutas Poolale poole oma territooriumist (Lääne-Preisimaa) ning Saksa ordu kõrgmeister tunnistas end hiljem 1525. aasta Krakówi lepinguga Poola kuninga vasalliks ja Poola kuningriigi suverääniõigust Preisimaa üle.

 Pikemalt artiklis Preisimaa

Sõda Krimmi khaaniriigiga

1485. aastal alustas kuningas Kazimierz IV sõda Moldovas krimmitatarlaste vastu Poola-Krimmitatari sõda (14851501), mis kestis vahelduva eduga 1501. aastani, kuid sõja tulemusena tunnistas Moldova vürst Ştefan cel Mare end Poola kuninga vasalliks.

Sõjad Moskva suurvürstiriigiga

15.–16. sajandil pidas Poola toetusel Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriik Moskva suurvürstiriigiga sõdu kahe riigi piirialade pärast.

 Pikemalt artiklis Moskva-Leedu sõjad: Moskva-Leedu sõda (1492–1494), Moskva-Leedu sõda (1500–1503), Moskva-Leedu sõda (1507–1508) jne)

Lublini uniooniga (1569) liitusid Leedu ja Poola üheks riigiks Rzeczpospolitaks, kus võim kuulus Poola-Leedu ühisele seimile.

Vaata ka

Viited

  1. Weatherford. p. 157.
  2. Howorth. pp. 55–62.
  3. Weatherford. p. 158.
  4. Matthew Paris. English history (trans. by J.A.Giles). p. 348.