Peretoetused: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Peretoetused''' on [[sotsiaalne kaitse|sotsiaalse kaitse]] abinõu, mis tagab perekonnale rahalised toetused lapse sünni, lapsendamise, laste kasvatamise või teiste pereliikmete eest hoolitsemise korral <ref>[https://www.stat.ee/dokumendid/63202 Statistikaamet (2012). Sotsiaalkaitse kogukulutuste (ESSPROS) käsiraamat]</ref>.
'''Peretoetused''' on sotsiaalkindlustushüvitised, mille eesmärgiks on lastega peredele laste kasvatamisega seotud kulude osaline kompenseerimine. Eestis on 10 erinevat riiklikku peretoetust: [[sünnitoetus]], lapsendamistoetus, [[lapsetoetus]], lapsehooldustasu, koolitoetus, üksikvanema lapse toetus, ajateenija lapse toetus, eestkostel või perekonnas hooldamisel oleva lapse toetus, seitsme- ja enamalapselise pere vanema toetus ja elluastumistoetus.

Eestis on riiklike peretoetuste seaduse kohaselt peretoetuste eesmärgiks lastega [[perekond|peredele]] laste kasvatamisega seotud kulude osaline kompenseerimine.

Eestis on 9 riiklikku peretoetust, neist 6 on igakuiselt makstavad toetused <ref>[http://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/peretoetused-2/ Sotsiaalkindlustusamet. Peretoetused]</ref>:
* [[lapsetoetus]];
* lapsehooldustasu;
* üksikvanema lapse toetus;
* ajateenija või asendusteenistuja lapse toetus;
* eestkostel või perekonnas hooldamisel oleva lapse toetus;
* seitsme- ja enamalapselise pere vanema toetus.
ja 3 on ühekordsed toetused:
* sünnitoetus;
* lapsendamistoetus;
* elluastumistoetus.

Lisaks on väikese sissetulekuga peredel õigus vajaduspõhisele peretoetusele, mida makstakse peredele, kus on vähemalt üks lapsetoetust saav laps ja kui perekonna keskmine netosissetulek jääb allapoole kindlaksmääratud sissetulekupiiri, milleks on eelmise aasta suhtelise [[vaesus]]e piir.

Riiklikke peretoetusi määrab ja maksab [[Sotsiaalkindlustusamet]]. Erandiks on vajaduspõhine peretoetus, mis on küll riiklik toetus, kuid seda maksavad [[kohalik omavalitsus|kohalikud omavalitsused]] [[riigieelarve]]st eraldatud vahenditest. Mitmed kohalikud omavalitsused maksavad täiendavaid peretoetusi oma valla või linna elanikele.

==Vaata ka=
* [[Sotsiaalne kaitse]]
* [[Sotsiaalkindlustusamet]]

==Allikad==
<references />

==Välislingid=
* [http://www.sm.ee/et/perehuvitised Sotsiaalministeerium. Perehüvitised]
* [https://www.riigiteataja.ee/akt/122122013072?leiaKehtiv Riiklike peretoetuste seadus (RT I, 16.04.2014, 22)]


[[Kategooria:Sotsiaalpoliitika]]
[[Kategooria:Sotsiaalpoliitika]]
[[Kategooria:Sotsiaalkindlustus]]

Redaktsioon: 20. november 2014, kell 16:21

Peretoetused on sotsiaalse kaitse abinõu, mis tagab perekonnale rahalised toetused lapse sünni, lapsendamise, laste kasvatamise või teiste pereliikmete eest hoolitsemise korral [1].

Eestis on riiklike peretoetuste seaduse kohaselt peretoetuste eesmärgiks lastega peredele laste kasvatamisega seotud kulude osaline kompenseerimine.

Eestis on 9 riiklikku peretoetust, neist 6 on igakuiselt makstavad toetused [2]:

  • lapsetoetus;
  • lapsehooldustasu;
  • üksikvanema lapse toetus;
  • ajateenija või asendusteenistuja lapse toetus;
  • eestkostel või perekonnas hooldamisel oleva lapse toetus;
  • seitsme- ja enamalapselise pere vanema toetus.

ja 3 on ühekordsed toetused:

  • sünnitoetus;
  • lapsendamistoetus;
  • elluastumistoetus.

Lisaks on väikese sissetulekuga peredel õigus vajaduspõhisele peretoetusele, mida makstakse peredele, kus on vähemalt üks lapsetoetust saav laps ja kui perekonna keskmine netosissetulek jääb allapoole kindlaksmääratud sissetulekupiiri, milleks on eelmise aasta suhtelise vaesuse piir.

Riiklikke peretoetusi määrab ja maksab Sotsiaalkindlustusamet. Erandiks on vajaduspõhine peretoetus, mis on küll riiklik toetus, kuid seda maksavad kohalikud omavalitsused riigieelarvest eraldatud vahenditest. Mitmed kohalikud omavalitsused maksavad täiendavaid peretoetusi oma valla või linna elanikele.

=Vaata ka

Allikad

=Välislingid