Peeter Ilus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Valdis (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Valdis (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
13. rida: 13. rida:
Ilus on kaasa löönud antisovetlikus vastupanuliikumises, kuuludes koos [[Kaido Kama]] ja [[Kalle Eller]]iga aastal [[1977]] asutatud Kesteni-nimelisse rühmitusse. Sõna 'kesten' on pärit [[mari keel]]est ning tähendab mari sõjanuia.
Ilus on kaasa löönud antisovetlikus vastupanuliikumises, kuuludes koos [[Kaido Kama]] ja [[Kalle Eller]]iga aastal [[1977]] asutatud Kesteni-nimelisse rühmitusse. Sõna 'kesten' on pärit [[mari keel]]est ning tähendab mari sõjanuia.


Peeter Ilus oli esimese [[Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (1990)|Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna]] asutajaliige, mis 1992. aastal liitus erakonnaks [[Rahvuslik Koonderakond Isamaa]]. Praegusel ajal ei kuulu Ilus ühtegi erakonda.
Peeter Ilus oli esimese [[Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (1990)|Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna]] asutajaliige. <!-- mis 1992. aastal liitus erakonnaks [[Rahvuslik Koonderakond Isamaa]].--> Praegusel ajal ei kuulu Ilus ühtegi erakonda.


Ilus on olnud 1970. aastate lõpus [[Vabadusraadio]] eestikeelsete saadete kaastööline, eetris kasutas Juhan Põdra varjunime.
Ilus on olnud 1970. aastate lõpus [[Vabadusraadio]] eestikeelsete saadete kaastööline, eetris kasutas Juhan Põdra varjunime.

Redaktsioon: 10. november 2014, kell 20:48

 See artikkel räägib luuletajast, tõlkijast ja ettevõtjast; kaugsõidukapteni kohta vaata Peeter Ilus.

Peeter Ilus

Peeter Ilus (sündinud 9. jaanuaril 1948 Saare apteegis Põhja-Tartumaal) on eesti luuletaja ja tõlkija.

Ta sündis Saare vallas Kääpa külas Saare apteegis, kus tema ema oli juhataja. Tema isa oli õigusteadlane Elmar Ilus. Peeter Ilusa vend Iivo Nei on maletaja ja maleraamatute autor ning teine vend Ants Ilus oli põllumajandusdoktor.

Peeter Ilus on õppinud mitmes Tartu keskkoolis ja lõpetanud Jõgeva õhtukeskkooli 1967. aastal. 1967–1968 õppis ta Tartu Ülikoolis eesti filoloogiat, 1969–1971 Leningradi teatri-muusika ja kinematograafia instituudis teatriteadust ning 1976–1980 Turu ja Helsingi Ülikoolis etnograafiat.

Luuletajana on Ilus tuntud mitme levilaulu, nagu "Raagus sõnad" ja "Vana vaksal", sõnade autorina.[1]

Peeter Ilus on kirjastuse Penikoorem (1985) asutaja ja juht, kuid ta on ka enne oma kirjastuse asutamist osalenud mitmete väljaannete toimetamisel ja koostamisel.

Ilus on kaasa löönud antisovetlikus vastupanuliikumises, kuuludes koos Kaido Kama ja Kalle Elleriga aastal 1977 asutatud Kesteni-nimelisse rühmitusse. Sõna 'kesten' on pärit mari keelest ning tähendab mari sõjanuia.

Peeter Ilus oli esimese Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna asutajaliige. Praegusel ajal ei kuulu Ilus ühtegi erakonda.

Ilus on olnud 1970. aastate lõpus Vabadusraadio eestikeelsete saadete kaastööline, eetris kasutas Juhan Põdra varjunime.

Peeter Ilus osales Kaitseliidu taasasutamises, olles üks selle liikumise asutajaliige 1990. aastal ning Ajutise Juhtimiskeskuse üks kolmest liikmest ja Kaitseliidu teise osakonna ülem Eesti Vabariigi eksiilvalitsuse poolt omistatud majori auastmes.


Ilus on maausuline, kuulub Maavalla Kotta.

Peeter Ilus kuulub Eesti Kirjanike Liitu. Ta on korporatsioon Sakala I! Vil!. Samuti on ta Mulkide Seltsi asutajaliige ning on olnud selle vardja.

Peeter Ilusa looming

Astunud eesti luuleareenile 1960. aastate lõpul.

Peeter Ilus oli Eesti 1970. aastate apoliitilise omakirjastuse (samizdat) väljaannete, nagu näiteks "Tõlet", üheks autoriks.

Ilus on üllitanud CD pealkirjaga "Tallinna", millel soome solistid esitavad tuntud eesti laule.

2009. aastal anti välja CD "Tuli asub teele: laule Peeter Ilusa sõnadele".

Peeter Ilusa luuleraamatuid

  • 1977 - "Lõbu ja himu" (kirjastus Mana, Los Angeles)
  • 1996 – "Öö ja tee: Pühendusluule 1968–1996" (kaasautor graafik Tõnis Vint; kirjastus Penikoorem)
  • 2003 – "Mõned luuletused" (Eesti Keele Sihtasutus)
  • 2006 – "Vesipapp ning puruvana" (sisaldab ka mõistujutte; kirjastus Penikoorem)
  • 2008 – "Konservatiivne revolutsioon" (luuleraamat; kirjastus Penikoorem)
  • 2013 - "Uppuvad mered" (Tartu)

Viited

  1. Kaupo Meiel: "Laule Peeter Ilusa sõnadele. “Tuli asub teele”" 24tundi.ee, 21. jaanuar 2010