RheinEnergieStadion: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
YurikBot (arutelu | kaastöö)
28. rida: 28. rida:
[[lt:RheinEnergieStadion]]
[[lt:RheinEnergieStadion]]
[[nl:RheinEnergieStadion]]
[[nl:RheinEnergieStadion]]
[[ja:ライン・エネルギエ・シュタディオン]]
[[no:RheinEnergieStadion]]
[[no:RheinEnergieStadion]]
[[pl:RheinEnergieStadion]]
[[pl:RheinEnergieStadion]]

Redaktsioon: 23. oktoober 2006, kell 04:40

RheinEnergieStadion, tuntud ka nimega Müngersdorfer Stadion, on jalpallistaadion Kölnis, Põhja-Rein-Vestfaali liidumaal Saksamaal. Staadion on Bundesliigas mängiva 1. FC Kölni kodustaadion, ja see on ka 2006. aasta maailmameistrivõistluste üheks mängude toimumise kohaks.

Algne Müngersdorfer Stadion valmis 1923. aastal ligi 80 000 pealtvaatajat mahutavaks, olles tollel ajal Saksamaa suurim staadion. 1974. aaata jalgpalli MM-iks oli plaan ehitada täiesti uus staadion, mis aga suurte kulutuste tõttu ei teostunud. Vana staadion otsustati siiski selle aja nõuetele vastavalt uuendada. Ümberehitustööd said valmis 1975. aastal ja selle tulemusena Müngersdorfer Stadionist tuli esimene pealtvaatajate kohal kaetud katusega staadion Saksamaal.

Kui Saksamaa sai uuesti jalgpalli MM-i korraldamisõigused ei tahtnud Köln jälle jääda ilma võimalusest olla osaline MM mängudel. Otsustati ehitada uus staadion ilma jooksuradateta ja 51 000 pealtvaataja tarbeks. Ehitus- ja lammutustööd toimusid saksa täpsusega, mis võimaldas 1. FC Kölni mängude toimumise ka ehitustööde ajal. Uus 2003. aastal valminud staadion läks kokku maksma 117,5 miljonit eurot ja rahastamine toimus RheinEnergie AG-le nimeõiguse rentimis tulemusena.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee premeeris staadioni 2005. aastal pronksmedaliga, kui ühte maailma parimat spordiareeni.

2006. aasta MM-il mängitakse staadionil viis mängu, millest neli on alagrupi ja üks kaheksandikfinaal.

Välislingid