Pestitsiid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Pestitsiid''' on aine või ainete segu, mille eesmärk on [[kahjur]]ite rünnaku ennetamine, kahjurite hävitamine, nende eemale peletamine või nende mõju leevendamine. <ref>http://www.epa.gov/pesticides/about/index.htm</ref>.
'''Pestitsiid''' on aine või ainete segu, mille eesmärk on [[kahjur]]ite rünnaku ennetamine, kahjurite hävitamine, nende eemale peletamine või nende mõju leevendamine. <ref>http://www.epa.gov/pesticides/about/index.htm</ref>.


Pestitsiidideks on enamasti keemilised ühendid, kuid nendena võidakse kasutada ka bioloogilisi vahendeid (nt [[viirus]]ed, [[bakter]]id). Kahjuritena võidakse seejuures käsitleda [[putukad|putukaid]], [[taimehaigus]]i, [[umbrohud|umbrohtusid]], [[mollusk]]eid, [[lind]]e, [[imetaja]]id, [[kalad|kalu]], [[ümaruss]]e või [[mikroob]]e, mis kahjustavad vara, tekitavad ebameeldivusi või levitavad haigusi. Kuigi pestitsiidid on kasutusel inimestele kasu toomise eesmärgil, on paljude pestitsiidide kasutamisega kaasnenud tagasilööke nagu [[mürgisus]] inimestele või teistele loomadele. Püsivaid orgaanilisi saasteaineid käsitleva Stockholmi konventsiooni järgi on üheksa kaheteistkümnest kõige ohtlikumast ja püsivamast orgaanilisest kemikaalist pestitsiidid <ref>http://www.pops.int/documents/guidance/beg_guide.pdf</ref>. Taimed kaitsevad ennast ka ise[[biokeemiliste|biokeemia]] ainetega, sisaldades erinevaid [[alkaloide|alkaloid]].
Pestitsiidideks on enamasti keemilised ühendid, kuid nendena võidakse kasutada ka bioloogilisi vahendeid (nt [[viirus]]ed, [[bakter]]id). Kahjuritena võidakse seejuures käsitleda [[putukad|putukaid]], [[taimehaigus]]i, [[umbrohud|umbrohtusid]], [[mollusk]]eid, [[lind]]e, [[imetaja]]id, [[kalad|kalu]], [[ümaruss]]e või [[mikroob]]e, mis kahjustavad vara, tekitavad ebameeldivusi või levitavad haigusi. Kuigi pestitsiidid on kasutusel inimestele kasu toomise eesmärgil, on paljude pestitsiidide kasutamisega kaasnenud tagasilööke nagu [[mürgisus]] inimestele või teistele loomadele. Püsivaid orgaanilisi saasteaineid käsitleva Stockholmi konventsiooni järgi on üheksa kaheteistkümnest kõige ohtlikumast ja püsivamast orgaanilisest kemikaalist pestitsiidid <ref>http://www.pops.int/documents/guidance/beg_guide.pdf</ref>. Taimed kaitsevad ennast ka ise [[biokeemiliste|biokeemia]] ainetega, sisaldades erinevaid [[alkaloide|alkaloidid]].


Kemikaalidest pestitsiide jaotatakse järgnevalt:
Kemikaalidest pestitsiide jaotatakse järgnevalt:

Redaktsioon: 25. august 2014, kell 11:29

Pestitsiid on aine või ainete segu, mille eesmärk on kahjurite rünnaku ennetamine, kahjurite hävitamine, nende eemale peletamine või nende mõju leevendamine. [1].

Pestitsiidideks on enamasti keemilised ühendid, kuid nendena võidakse kasutada ka bioloogilisi vahendeid (nt viirused, bakterid). Kahjuritena võidakse seejuures käsitleda putukaid, taimehaigusi, umbrohtusid, molluskeid, linde, imetajaid, kalu, ümarusse või mikroobe, mis kahjustavad vara, tekitavad ebameeldivusi või levitavad haigusi. Kuigi pestitsiidid on kasutusel inimestele kasu toomise eesmärgil, on paljude pestitsiidide kasutamisega kaasnenud tagasilööke nagu mürgisus inimestele või teistele loomadele. Püsivaid orgaanilisi saasteaineid käsitleva Stockholmi konventsiooni järgi on üheksa kaheteistkümnest kõige ohtlikumast ja püsivamast orgaanilisest kemikaalist pestitsiidid [2]. Taimed kaitsevad ennast ka ise biokeemia ainetega, sisaldades erinevaid alkaloidid.

Kemikaalidest pestitsiide jaotatakse järgnevalt:

Viited