Akira Kurosawa: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: ka:აკირა კუროსავა on endine eeskujulik artikkel
Taketa (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Akira Kurosawa.jpg|pisi|Akira Kurosawa]]
[[Pilt:Akirakurosawa-onthesetof7samurai-1953-page88.jpg|pisi|Akira Kurosawa]]
'''Akira Kurosawa''' ([[jaapani keel]]es 黒澤 明 ''Kurosawa Akira'') ([[23. märts]] [[1910]] [[Tokio]] – [[6. september]] [[1998]] Tokio) oli [[jaapan]]i [[režissöör]] ja [[filmiprodutsent]]. Ta on väljaspool Jaapanit tõenäoliselt tuntuim Jaapani režissöör.
'''Akira Kurosawa''' ([[jaapani keel]]es 黒澤 明 ''Kurosawa Akira'') ([[23. märts]] [[1910]] [[Tokio]] – [[6. september]] [[1998]] Tokio) oli [[jaapan]]i [[režissöör]] ja [[filmiprodutsent]]. Ta on väljaspool Jaapanit tõenäoliselt tuntuim Jaapani režissöör.



Redaktsioon: 11. juuli 2014, kell 11:44

Akira Kurosawa

Akira Kurosawa (jaapani keeles 黒澤 明 Kurosawa Akira) (23. märts 1910 Tokio6. september 1998 Tokio) oli jaapani režissöör ja filmiprodutsent. Ta on väljaspool Jaapanit tõenäoliselt tuntuim Jaapani režissöör.

Kurosawa oli peres kaheksas ja noorim laps. Vanim vend ja vanim õde olid tema sünni ajaks juba suureks kasvanud ja kodunt lahkunud, üks vend oli surnud, nii et Kurosawa kasvas üles kolme õe ja ühe vennaga. Isa Isamu pärines samuraiperekonnast ja töötas Jaapani armee kehalise kasvatuse instituudi põhikooli direktorina. Ema Shima oli pärit kaupmeeste perest.

Isa laskis Kurosawal õppida klassikalist jaapani kultuuri, näiteks kalligraafiat ja mõõgavõitlust, kuid oli avatud ka kaasaegsele, eriti filmikunstile. Ta julgustas lapsi filme vaatama, pidades nii teatrit kui kino hariduse jaoks väärtuslikeks.

Akirast 4 aastat vanem vend Heigo Kurosawa hakkas tööle tummfilmidele teksti pealelugejana ja saavutas sellega isegi teatud kuulsust, aga helifilmi tulekuga ei läinud tema oskusi enam vaja, ta jäi tööta ja lõpetas 1933 elu enesetapuga. Kõigest 4 kuud hiljem suri ka tema vanim vend, jättes Akira hoolitsema kolme ellujäänud õe eest.

Ta töötas alguses maalikunstnikuna, kuid 1936. aastast hakkas tegelema filmidega. 1943 valmis tema esimene film. Kuigi tema tuntuimad filmid pärinevad 1950-ndatest ja 1960-ndatest jätkas ta filmitegemist kõrge eani.

Tema tuntuimate filmide tegevus toimub 13.-17. sajandi Jaapanis, kuid ta on teinud filme ka kirjandusteoste järgi (Dostojevski "Idioot", Shakespeare'i "Kuningas Lear" ja "Macbeth").

1951. aastal võitis ta filmiga "Rashomon" Kuldlõvi Venezia filmifestivalil ja 1976. aastal parima võõrkeelse filmi Oscari filmiga "Dersu Uzala". 1990. aastal pälvis ta elutöö Oscari (Honorary Academy Award).

Aastal 1982 anti talle Elutöö Kuldlõvi.

1999 valis CNN Kurosawa 20. sajandi suurimaks asiaadiks kunsti, kirjanduse ja kultuuri kategoorias.

Kurosawa abiellus 21. mail 1945 filminäitleja Yōko Yaguchiga. Pärast abiellumist loobus Yōko näitlemisest. Abielust sündis kaks last: 20. detsembril 1945 poeg Hisao ja 29. aprillil 1954 tütar Kazuko.

Filmid

Välislingid