Claudio Monteverdi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 56 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P Robot: no:Claudio Monteverdi on hea artikkel
30. rida: 30. rida:
{{Link FA|hu}}
{{Link FA|hu}}
{{Link FA|pt}}
{{Link FA|pt}}
{{Link GA|no}}

Redaktsioon: 9. mai 2014, kell 20:39

Claudio Monteverdi 1640. aastal Bernardo Strozzi maalil

Claudio Giovanni Antonio Monteverdi (15. mai 1567 Cremona - 29. november 1643 Venezia) oli Itaalia helilooja, laulja ja gambamängija.

Elu

Claudio Monteverdi umbes 1597. aastal anonüümse kunstniku maalil. See arvatakse olevat vanim säilinud maal heliloojast.

Claudio Monteverdi sündis Cremonas, tema isa Baldassare Monteverdi oli arst, apteeker ja kirurg. Claudio oli pere viiest lapsest vanim. Lapsepõlves õpetas teda kapellmeister Marc'Antonio Ingegneri, ta laulis ka kirikukooris. Hiljem õppis ta Cremona ülikoolis. 1582. aastal avaldas ta oma esimesed muusikateosed, milleks olid mõned vaimulikud motetid ja madrigalid. 1587. aastaks oli ta avaldanud oma esimese ilmalike madrigalide kogumiku. Monteverdi töötas Mantuas Vincenzo I õukonnas alguses laulja ja viiuldajana, alates 1602. aastast muusikajuhina.

1599. aastal abiellus Monteverdi õukonnalauljanna Claudia Cattaneo'ga, kes suri septembris 1607. Paaril sündis kaks poega ja üks tütar, kes suri veidi aega pärast sündi.

1613. aastal asus ta tööle dirigendina Veneetsias Markuse kirikus. 1632. aasta paiku sai temast preester. Oma elu viimaste aastate jooksul oli ta tihti haige. Ta suri Veneetsias ja maeti Frari kirikusse.

Looming

Monteverdi elas renessansi kõrgperioodil ja baroki algusaegadel ning tema loomingu kohta arvatakse, et see tähistab muusikaloos üleminekut ühest ajastust teise.

Claudio Monteverdi on varaseim helilooja, kelle teoseid tänapäeval kogu maailmas sageli esitatakse (nii hindas näiteks muusikakriitik ja biograaf Harold C. Schonberg). Monteverdi on esimene suur ooperihelilooja ning tema 1607. aastal kirjutatud "Orpheus" on üks varasemaid oopereid üldse. Ta komponeeris kokku 19 dramaatilist või pooldramaatilist heliteost, millest säilinud on 6, sh 3 ooperit.

Välislingid

Mall:Link FA

Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link GA